- 75% zorg??

Ik kreeg een email van de plaatselijke krant met 'het' nieuws. Meestal kijk ik niet, soms vluchtig, maar deze keer goed. Er stond namelijk dat er maar 25% van de zorg die nu gegeven wordt overblijft, vanwege bezuinigingen! Nee.. dacht ik. Hoe kan dat nu?
Nu moet je weten dat ik een jaar of 2 in de thuiszorg heb gewerkt als huishoudelijk medewerker. Ik kon destijds geen baan vinden, en ben dus in de huishouding gaan werken. Nou, dat is echt nog niet zo makkelijk als het lijkt. Tuurlijk.. je hoeft er niet veel bij na te denken. Maar soms zijn er situaties.. nou, die wil je liever niet nog eens meemaken! Na dit krantenbericht moest ik denken aan al die oudjes (en jongere mensen!) die dus nu misschien nog minder hulp krijgen.
Hoe moet het nu met die meneer, die zelf bijna niets kan? Er werd eten voor hem gekookt, z'n was werd gedaan, ik sopte de boel, hij werd gewassen, er werd geregeld dat hij twee dagen naar een dagopvang kon, zodat hij wat contact kon hebben met andere ouderen, enz. enz. En nu?
Hoe moet het gaan met die man, tegen de 40, geen hoog IQ, slechtziend, die zelf niet zag waar z'n spullen lagen? (en er lagen veeeeeel spullen).
Hoe moet het gaan met dat oude echtpaar waar drie kleinkinderen in huis waren. Waar de woonkamer echt blauw was van de rook en meneer met kerstmanmuts in een rolstoel samen met z'n vrouw en een kleindochter zaten te roken? De kleinkinderen deden niets... Wat ik tegen kwam? Hou je vast:
Een aanrechtblad dat niet meer te zien was, zoveel rommel! Dus ging ik de vaatwasser eerst uitruimen en weer inruimen. Er zat nog een restje koffie in de koffiepot met een cm. groene laag er bovenop. Ik was zo slim om het in de gootsteen te gooien, helaas was het te dik... De braadpan bleek net zo te zijn, de schimmel zat tegen de deksel gegroeid. Ik kwam boven, kon een slaapkamer niet op omdat er een matras van een kleinkind voor de deur lag.. het eerste wat ik zag was een zwangerschapstest. Ik geloof dat ze 16 jaar was.. De douche lag zo vol haar dat ik eerst moest stofzuigen. Er werd me gevraagd het bed te verschonen, maar ik moest me eerst een weg banen door het ondergoed dat er lag. En toen het eindelijk, bijna tijd was, en ik alleen de wc nog even wilde doen.. bleek de wc borstel in het keukenkastje te liggen. Hmm lekker. Nee, ik heb geen koffie gedronken daar, sorry!
Hoe moet het gaan met dat andere oude echtpaar dat er zo van genoot om, als we koffie dronken even een praatje te maken over onze vorige woonplaats, ze kon toen al bijna niet meer lopen..
Hoe moet het gaan met die alleenstaande moeder met twee pubers die zelf ziek was? Ach, en als ik denk aan al die hondenharen, brrr.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit kan niet goed gaan! Nog meer mantelzorgers?
Ik denk dat er best meer mensen mantelzorger kunnen worden, maar niet dat dat mantelzorgers die er nu zijn nog meer belast moeten worden.

Ik heb het er overigens prima naar m'n zin gehad. Maar denk er niet te lichtvaardig over. Sinds ik er gewerkt heb, bewonder ik de huishoudelijke medewerker juist ;-). Wat je tegen komt? Dingen zoals bovenstaand geschreven. Of iemand die net uit z'n bed kwam en naakt naar de deur kwam, of mensen die me uitscholden omdat ik niet op de juiste tijd kwam (vonden zij dan). Mensen die altijd commentaar hadden als je inviel: '... doet het altijd zo'.
Ik denk dat een huishoudelijke medewerker echt een heleboel geduld moet hebben, anders hou je het nooit vol!

Ben jij al mantelzorger? Of draag je misschien op een andere manier een steentje bij om iemand of een gezin te helpen?

Reacties

  1. Ik heb het boek De Thuishulp gelezen en was ook onder de indruk van de situaties van de mensen waar ze kwam. Ik ben nog geen mantelzorger, behalve dan van mijn eigen gezin met vijf kinderen en echtgenoot.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onlangs was ik met een wandeltocht mee,maar mijn knie deed tevoren al zeer dus de vriendin met wie ik was en ik hadden al afgesproken dat we eventueel zouden afhaken en naar het Openluchtmuseum in de buurt zouden gaan. Maar net op dat moment dat wij wilden afhaken, werd een oudere meneer door de wandelleider verzocht weg te gaan. Hij liep met krukken, hield de groep op, en leek ook wat in de war/dement.
    Vriendin en ik hebben hem meegenomen naar het museum, zijn entree en een kopje koffie betaald en hem een hele leuke dag bezorgd.
    Voor ons was het een dagje "werk" (we werken beide in de ouderenzorg) maar dan met dit verschil dat we eens echt tijd voor iemand hadden. De man heeft genoten, en wij ook.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Een kind met nachtangst, en wat te doen?!