Uitdaging: een maand geen verpakte koek kopen!

Ik ben een flinke uitdaging aangegaan: een maand geen verpakte koek kopen. Dit is één van m'n 101 doelen. Waarom een maand, vraag je je misschien af? Omdat ik hoop dat ik er na een maand zo aan het koekjes bakken gewend ben, dat ik het blijf doen. Ik heb één uitzondering: ontbijtkoek. Deze maak ik weleens zelf maar is niet zo lang houdbaar. En met een paar hongerige jongens is het altijd handig om deze paraat te hebben.


Hoeveel koekjes eten we eigenlijk, vroeg ik me af. Nou, dat varieert nogal. Dat hangt af welke koekjes er in de koektrommel zitten. En ja.. dat is echt mijn valkuil.. Zo ongemerkt achter de computer blijk ik zo af en toe echt een koekiemonster te zijn. Helemaal niet goed natuurlijk! Buiten het feit dat het behoorlijk ongezond is, is het ook niet goed voor m'n afvalrace. En met dat woord 'afvalrace' kun je twee kanten op:


1. Ik wil graag 15 kg. afvallen.. dan is koekjes eten niet echt handig. Afvallen dus maar!
2. Ik wil graag afval verminderen, en door koekjes te kopen koop je ook veel afval. Stoppen dus!


Ik begon deze week met deze uitdaging en hoop 'm vol te houden tot D.V. 25 maart. Ik hoop dan ook terug te blikken en misschien ook wel vooruit te zien op wat haalbaar is.


Deze week bakte ik perencakejes, jamkoekjes van Teunie en een speculaascake voor zondag bij de koffie.


Reacties

 1. Simpele zandkoekjes (evt. met gemalen havervlokken erdoor) zijn in een wip gebakken, dat recept kun je gebruiken op dagen dat je weinig 'baktijd' hebt! Veel succes met je uitdaging!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bak ook zandkoekjes, op de meest makkelijke manier. En ik maak altijd een dubbel portie en bewaar het deeg in de koelkast zodat ik de tweede keer een makkie heb!

   Verwijderen
 2. bak eigenlijk altijd koekjes of cupcakes of cake.
  Heerlijk en goedkoper ook.
  Idd met hongerige kids is het handig wat bij de hand te hebben. Hier oatmeal/choclate chip cookies.
  groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap! Wie weet ben ik straks ook 'om'. :-)
   Jammer genoeg lusten twee zoons geen chocolade, dus geen chocoladekoekjes hier.

   Verwijderen
 3. Ik koop nooit koekjes! De kinderen talen er ook niet naar. Fruit en rijstewafels voor de tussentijdse hongermonsters!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fruit wordt hier ook veel gegeten. Rijstewafels lusten ze niet :(

   Verwijderen
 4. Hier wordt ook wel eens een koekje gegeten maar niet meer zoveel. Zelf alleen bij de koffie. Ja dat gewicht is het punt hé. Het gaat bij mij maar om 3 kilo. 15 is wel heel erg veel. Succes met bakken, daar ben je goed in zo te zien en die zelf gebakte zijn ook nog eens veel lekkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook niet meer zoveel. Ik denk wel na voordat ik extra koek ga eten, ik probeer het nu een beetje uit te kienen. Als ik dan extra ga zitten eten komt 't niet uit ;-)

   Verwijderen
 5. Succes! probeer het hier ook sinds januari, heb trouwens nog wel schoolkoekjes gekocht (1 pak per week) en kaakjes en ontbijtkoek... kan dus nog beter. die jamkoekjes zien er wel erg lekker uit!. Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Anne,

   Dank je wel, ze waren ook lekker!
   Kaakjes heb ik nog een rol in huis en ontbijtkoek koop ik dus ook. Schoolkoekjes bak ik zelf, die heb ik nog nooit gekocht. (veel verpakking)

   Verwijderen
 6. Wah, wat zien die koekjes er lekker uit. Een goed idee is dat. Ben langdurig thuis door revalidatie na zware operatie en ja...de koffie met koekjes lonken...Ik ga de uitdaging mee aan...!!! Er gaat heel wat budget naar die koekjes en zelf bakken is heel wat gezonder. Misschien nog wel een schoolkoek voor de kids. Ik zou ook zo'n 15 kg moeten vermageren...Ik zie dat je in je weekmenu twee keren alleen soep zet....daar zouden ze hier niet mee akkoord zijn. Dat eten ze een paar keer per week als vieruurtje...tja..we zijn echter bourgondiers...die Belgen he...hi hi. Deel gerust je bakideetjes (recept jamkoekjes ??) Groetjes en bedankt om dit met ons te delen Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Hilde,

   En? heb je al koekjes gebakken? ;-)
   Het recept van de jamkoekjes kun je vinden bij Teunie van Eenvoudig Leven. Het zijn gewone zandkoekjes waar je met je duim een gaatje in duwt en met een theelepeltje een beetje jam in laat lopen.

   Verwijderen
 7. Hier ook een koekjesmonster en daarom haal ik het niet. op ontbijtkoek na. Samen koekjes bakken met zoonlief zo gezellig en hij vertelt er gelijk bij voor wie ze zijn, en dat weet hij een paar dagen later nog dus dat is wel handig, want je wilt hem niet teleurstellen en dan kan ik ze laten liggen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!