Bakfiets lief en leed!

Volgens mij heb ik al vaker geschreven over m'n bakfiets, het vervoersmiddel wat ik niet kan en wil missen! Ik gebruik 'm elke dag! De kinderen erin naar school, de grote boodschappen, oude kranten wegbrengen, konijnenvoer halen, enz.
De bakfiets kocht ik nieuw, in oktober 2011, dus is hij inmiddels 4,5 jaar oud. Elk jaar kwam de bakfietsmonteur voor een grote beurt, waarna hij er weer een jaartje tegenaan kon. Vorig jaar was ik er niet aan toe gekomen en stond het nog op m'n grote to-do lijst. En ja.. dat is nou precies iets waar ik pas aan denk als het te laat is.


Eind vorig jaar had ik een lekke band. Omdat ik vermoedde dat de banden versleten waren belde ik de fietsenmaker. Jammer voor de Babboemonteur, maar als ik die zou bellen zou ik 2 maanden moeten wachten, en zo lang kan ik m'n bakfiets niet missen! Nu moet je weten dat ik een hele aardige fietsenmaker heb, eentje die nog aan huis komt! Hij kwam de volgende dag al, en inderdaad moest er een nieuwe binnen en buitenband om á 55,90 euro.


Ik vertelde hem dat de bakfiets nog geen grote beurt had gehad. Dat was te zien, er waren echt een aantal onderdelen versleten. Hij wilde het wel voor me doen maar dan moest ik de bakfiets wel even naar z'n werkplaats brengen. Geen probleem, dat is vlakbij school. We spraken af dat ik in het nieuwe jaar een afspraak met 'm zou maken.


En ja raadt het al, dat liet ik versloffen... totdat ik weer een lekke band had, de andere natuurlijk.. Precies waar hij me al voor gewaarschuwd had! Dus belde ik meneer de fietsenmaker die weer gelijk de volgende dag kwam en er een nieuwe binnen- en buitenband om deed á 55,90 euro.


Inmiddels was ik er wel een beetje klaar mee. Ik moet wel op m'n bakfiets kunnen vertrouwen. Hij moet me niet laten staan want dan heb ik een probleem. Dus ja, ik maakte gelijk een afspraak met de fietsenmaker. Hij adviseerde me om gelijk de stekker van de accu mee te nemen zodat hij deze ook kon testen.


Eergisteren bracht ik de bakfiets weg. Fietsenmaker was zo aardig me even thuis te brengen. 's Middags bracht een vriendin me weer naar de fietsenmaker. Hij heeft er bijna een hele dag aan gewerkt maar was nog niet klaar, daarom sprak ik af dat ik 'm gisteren weer zou brengen. De accu was wel getest, en zoals ik verwachtte: versleten! Dat is heel normaal na 4/5 jaar, maar grappig is het niet. Een nieuwe accu kost 335,75 euro (met verzendkosten). Gek eigenlijk dat je bij zo'n bedrag ook nog verzendkosten moet betalen :(. Toch bestelde ik er één. De oude accu laat ik (als ik ervoor gespaard heb) reviseren zodat ik twee accu's heb. Het reviseren duurt 1,5 week, en zo lang kan ik 'm niet missen. Vandaar een nieuwe..


Gisteren bracht ik de bakfiets naar de fietsenmaker en ging daarna lopend naar school. Ik zou hulpmoeder zijn dus eigenlijk kwam dat precies goed uit zo. Om 11 uur kon ik 'm weer ophalen, helemaal gerepareerd! Nu rijdt hij weer als een zonnetje! Dat is zo fijn!


Vandaag kwam de rekening á 185 euro. Ik had rekening gehouden met een groter bedrag, dus wat dat betreft viel het mee. Als ik terug kijk heb ik afgelopen 2,5 maand 632,55 euro uitgegeven aan m'n bakfiets. Dat is een heel bedrag! Is de bakfiets dat waard? Ja, absoluut!


Ik rijd er elke dag op en zou ik 'm weg doen dan moet ik een andere oplossing bedenken om naar school te kunnen gaan en m'n boodschappen te doen. En ik had gewoon een beetje pech.. de banden waren nog nooit vervangen en gingen al 4,5 jaar mee, net als de accu. Als de banden nu drie jaar mee zouden gaan en de accu vier jaar dan betekend dat dat ik ongeveer 290 euro per jaar kwijt ben aan m'n bakfiets. Daar kan geen auto tegenop!


Heeft een bakfiets nog meer voordelen? Ja! Ik heb elke dag beweging en ga daarom niet naar een sportschool. En wat dacht je van het milieu-aspect? Ik heb geen uitlaat en geen uitlaatgassen. Het enige wat slecht is voor het milieu is de accu. Deze moet steeds opgeladen worden en als hij versleten is moet hij verwerkt worden. Toch denk ik dat dit, voor ons, de beste manier is om te vervoeren.


Hoe doe jij je boodschappen en/of kinderen naar school brengen doorgaans?

Reacties

 1. Lijkt me heerlijk zo'n bakfiets... Ik heb een fietskar achter de fiets, maar de oudste wordt er te groot voor, dus dat gaat niet meer. Ik vind ze alleen zo duur....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker in jouw geval, zonder rijbewijs/auto, is zo'n fiets ideaal. Kan me voorstellen dat je die niet graag kwijt wil. Wij wonen op een paar minuutjes lopen van school en de supermarkt 5 min fietsen. Hier bezorgen ze gratis thuis, dus je begrijpt dat ik prima zonder auto kan. Die heeft mijn man vaak mee.
  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat de bakfiets weer gemaakt is. Veel fiets plezier gewenst!

  een collega van manlief kwam er achter dat als je de oude accu open maakt. er precies 2 scooter accu's in passen. die heeft berekend welke hij nodig had voor de juiste sterkte en was voor nog geen 30 euro klaar. Wel koste het een middag knutselen en kun je de accu niet meer laden via de originele lader maar via een (Auto)accu lader. ik vond het een hele creatieve manier van de collega.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ideaal, hier paste een bakfiets helaas niet door de lange keldergang. Manlief fiets naar zijn werk en ik heb heel verwend de auto heel de dag tot mijn beschikking.. Als het mooi weer is gaan we ook fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben ook een bakfiets. Vind het leuk rijden alleen niet zo tevreden van de dienst na verkoop van Babboe. Onze spaken in het achterwiel breken vlug omdat het frame van de fiets schuin is. Waarschijnlijk een fabrieksfout. Babboe schuift het in onze schoenen, foutief gebruik( zou gevallen zijn, de fiets zou elke 100 km nagekeken moeten worden ( ik fiets gemiddeld 130km alleen schoolverkeer ) dus kan ik maar 3,5 dag ermee fietsen en dan moet de monteur al langskomen. Achterwiel is al vervangen , nog steeds hetzelfde probleem, .....
  Hier in onze buurt is er geen enkele fietswinkel/hersteller die aan babboe werkt. Gelukkig kan manlief er aan werken en werkt die er meestal aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat flauw zeg van Babboe! Ik hoor meer klachten en ook bij ons liep het niet allemaal vlekkeloos, vandaar mijn keuze voor een gewone fietsenmaker! En wat een onzin dat hij na 100 km nagekeken moet worden zeg, dan zou de monteur hier ook elke week moeten komen. Fijn dat je man wel handig is!

   Verwijderen
 6. Ik gebruik ook een bakfiets geen baboe maar die van bakfietspunt nl de lange versie. Gaat al heel wat jaren mee. Wij hebben geen accu maar pure spierkracht gaat prima. De oudste kids zijn er al uitgegroeid en de jongste gaat ook steeds meer zelf fiets toch gaat de bakfiets niet weg. Het is mijn trouwe boodschappenmaatje. Ideaal. Voor de deur parkeren bij de winkels en thuis zo de garage in.
  Die van onze gaat al bijna 10 jaar mee. Alleen twee keer de band moeten verwisselen, verder geen onderhoud aangehad. Manlief maakt hem af en toe schoon.
  Groetjes, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier wonen we helaas te ver van school om het altijd per fiets te doen (zo'n 40 minuten fietsen) dus heel vaak de auto en met mooi weer 's middags wel eens op de fiets. Maar dan moet manlief thuis zijn om op de kleintjes te passen of mee te fietsen want het is voor oudste nog te ver fietsen dus moet ze achterop...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Best duur, maar nog steeds een stuk goedkoper dan de auto.
  Hier breng ik de kids lopend naar school (ongeveer 100 meter lopen ;-))
  Boodschappen doe ik met de auto en in de zomer probeer ik zoveel mogelijk te fietsen. Heb een grote mand voorop en zo kan ik flink wat meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bofkont ;-) Dat zou ik ook wel willen, lopend naar school!

   Verwijderen
 10. Ik heb een kar achter de fiets, die zou ik ook echt niet willen missen. zoontje zit heerlijk droog en uit de wind. En ik kan er makkelijk boodschappen mee doen of afval wegbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik de bakfiets ook overal voor, heerlijk! Een fietskar lijkt me eng, je hebt er geen zicht op.

   Verwijderen
 11. Wij twijfelen enorm over een bakfiets, we hebben nu allebei een auto tot onze beschikking en ik vind een bakfiets enorm duur. Natuurlijk goedkoper dan een auto, maar met de auto kan ik echt overal naartoe... Wij hadden zo'n fietskar, maar dat vond ik niet ideaal, dus we twijfelen nog even verder ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je twijfels begrijp ik, hij is ook duur! Een fietskar wilde ik niet, je hebt er geen zicht op als je fietst.

   Verwijderen
 12. Jammer dat je man niet de banden kon wisselen, zal vast niet gemakkelijk gaan vanwege de zwaarte. Zou veel geld schelen. Maar het is altijd beter dan met de auto. Wij moeten 12 km rijden naar de winkels dus gaan we 1 keer in de week met de auto alle boodschappen doen. Zomers gaan we wel op de fiets als we nog iets zijn vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is manlief niet zo handig. Gelukkig is het nu weer allemaal geregeld!

   Verwijderen
 13. Ik heb een auto nodig voor mijn werk. Naar school lopen we, dat is maar een klein stukje. De fiets zou ik wat vaker moeten gebruiken. Maar boodschappen haal ik voor een hele week, dus dan pak ik ook de auto. Een bakfiets zou dan ideaal zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je het vergelijkt met een auto is het nog te doen qua geld. Ik breng mijn meisjes lopend naar school. De boodschappen doe ik in de winter vaak met de auto. Ik zou een bakfiets ook geweldig vinden maar helaas past zo'n gevaarte niet in de schuur. Zonde om hem buiten te laten staan. Daar wordt ie vast niet beter van. Fijn dat jullie zoveel plezier van de fiets hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt er een bakfietspyjama bij kopen zodat de bakfiets wel afgedekt staat, misschien is dat een idee?

   Verwijderen
  2. Ik heb dat wel eens gezien ja. Maar zo'n gevaarte dat in de weg staat in de tuin lijkt me ook niks.

   Verwijderen
 15. Ik breng ze met de auto. Het is net te ver om te fietsen met 3 kleine kinderen. Bakfiets zou ideaal zijn, maar is niets voor mij ivm knie problemen (en de aanschafprijs voor een elektrische is ook geen kattenpis!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat laatste is zeker waar! Maar ja.. koop eens een autootje?!

   Verwijderen
 16. Fijn dat hij het nu weer doet. Het klinkt ook echt alsof hij de investering waard is.

  Zelf doe ik de boodschappen met de auto; ik woon op het platteland.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!