Financien 2012

Heb je goede voornemens? Ik wel! Ik houd nu al twee jaar m'n financiën bij in een excelbestand. Handig en overzichtelijk, maar ook confronterend.. Zoals we nu leven gaan we het volgend jaar niet redden en houden we na elk salaris een stukje maand over. Dat is absoluut niet de bedoeling, dus ga ik kijken waar ik op ga bezuinigen.

Al deze uitgaven zijn voor 2 volwassenen en 3 kinderen.
- Boodschappen, afgelopen jaar gaf ik zonder pampers, flesvoeding en medicijnen gemiddeld 80 euro uit aan boodschappen. Dit bedrag doe ik niet omlaag, maar.. ik wil er wel de pampers en de medicijnen bij gaan betalen! Flesvoeding gebruiken we niet meer, dus dit hoef ik niet meer mee te rekenen.
- Luiers, ik gaf gemiddeld 5, 37 euro uit aan luiers. Onze tweede én derde zoon zijn nog niet zindelijk, maar omdat de jongste overdag katoenen luiers aan heeft kan ik hiermee de kosten aardig drukken. Onze oudste draagt alleen 's nachts een luierbroekje. Dit bedrag moet dus straks van het huishoudgeld af.
- Kleding, schrik.. ik houd dit per persoon bij. Nu blijkt dat we gemiddeld (voor ons allen) ruim 86 euro aan kleding uitgeven! Manlief is onze grootste 'kostenpost', hij heeft voor z'n werk pakken nodig die we tegenwoordig al bij V&D kopen. Toch denk ik dat dit bedrag nog wel naar beneden kan. Ik ga m'n best doen. Al moet ik er wel bijzeggen dat we volgend jaar wel daggast zijn op een bruiloft...
- Medicijnen, 3,25 euro per week. Dit is een beetje verkeerd gegaan. Een deel staat onder het kopje 'zorgverzekering' en een deel onder 'medicijnen'. Mijn plan is om de medicijnen die je zonder recept kunt kopen te betalen van het huishoudgeld.
- Kapper 7,79 euro per week. We bezuinigen hier al op (sinds kort). Manlief gaat ergens anders, wat 5 euro scheelt. Verder wil ik de thuiskapper om de 7 weken laten komen ipv 6 weken. Met 6 weken ben ik 390 euro kwijt, met 7 weken 334 euro. Alle beetjes helpen..
- Foto's laten afdrukken, 0,59 cent per week. Niet echt schrikbarend. Ik maak de fotoboeken digitaal, maar heb er nog geen één af laten drukken. Dit zal de kosten wel opdrijven. Verder bestel ik ongeveer 2 keer in een jaar losse foto's voor opa's en oma's.
- Oppas, 2,37 euro per week. We vragen niet zo vaak oppas omdat ik het sowieso al in de papieren vind lopen.
- Tuin, 4,55 euro per week. Een keer violen of een paprikaplant en dat soort dingen. Niet overdreven veel.
- Dieren, onze huisdieren kosten ons 1,09 euro in de week. We hebben 1 duif (er is er net één dood) en een konijn.
- Beltegoed, voor m'n oude vertrouwde nokiaatje, 0,38 cent per week. Niet slecht, toch?
- Vakantie, 7,23 euro per week. Hier zit de huur van het chalet bij in!
- Uit eten, doen we zelden zomaar. Alleen op onze trouwdag en een keer in de vakantie. De post 'uit eten' is ook voor een keer een ijsje bijvoorbeeld, 3,78 euro per week.
- Cadeau's voor onszelf, 10,23 euro per week. Dit vind ik vrij veel. Maar.. hier zitten de cadeau's voor onze tweede zoon én een deel voor onze derde zoon al bij in. (voor aankomend jaar uiteraard)
- Cadeau's anderen, 9,94 euro, dit MOET omlaag!
- ons adoptiekindje, 25 euro per maand + een klein beetje voor postzegels en een kleinigheidje. Hier wil ik niet teveel op besparen.
- Collecte, privé
- Decospullen, om het huis op te fleuren, 2,69 euro per week.
- Gebruiksartikelen (zoals een nieuwe waterkoker), hier kan wel wat vanaf, 11,31 euro per week.
- Bibliotheek, 0,85 euro per week. Dat is de contributie + 0,10 cent per boek. Niet teveel boeken meenemen, dan hoef ik ook niet te verlengen (weer 10 cent per boek)
- Anders, valkuilpost! Wat is 'anders'? Wat voorbeelden: nieuwe stofzuiger, schoenen verzolen, babyschaal babboe, dakraam, babyfoon, enz. Nu hadden we hiervoor afgelopen jaar flink wat kostenposten, hopelijk gaat het dit jaar beter: 76,77 euro per week.
- 'Zelfmaak', knutselspulletjes voor mezelf enzo, 0,60 cent per week.
- Parkeergeld, 51 cent per week. Toch ga ik bijna altijd met de bakfiets!

Dit waren op een paar echt kleine dingen na, de kosten. Dit zijn dan de variabele kosten, de vaste kosten heb ik ook in m'n excelsheetje staan, maar zijn privé. Al met al denk ik (en hoop ik!) toch wat te kunnen besparen. Alle tips zijn welkom!

Reacties

 1. Oeps, ik ben geen ster in rekenen, hoor. Ik vind het knap dat je dit zo doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gedaan! Ik heb thuis ook alles op een spreadsheet sinds vorig jaar en dat geeft zo een goed overzicht!
  Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou ik denk dat je het goed doet. 80 euro heb ik ook per week alleen zijn onze twee oudsten 10 en 13 en behoorlijk in de groei daar gaat best veel eten in. Soms is het bij mij lastig om alleen daarvan rond te komen.
  Kleding is dat per week? Anders misschien pakken van marktplaats? Daar haal ik de mooiste pakken voor mijn man vandaan. En uit de kringloop een hugo boss best modern voor maar 7,50. Dat was natuurlijk wel een buitenkansje en vergt enig sneupwerk.
  Is de tuin niet wat veel? Per week misschien niet maar per maand bijna vijfentwintig euro? Of begrijp ik het verkeerd?
  Cadeaus voor anderen kan denk ik wel wat lager met enige creativiteit.
  En de kapper is ook duur. De jongste knipt mijn schoonzusje die heeft ook een tondeuse dus erg makkelijk. De middelste en oudste gaan naar de kapper en dat kost 14 euro per keer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Vlierbloesem,
  Manlief heeft een lastige maat, dus valt pakken kopen niet altijd mee. We kopen tegenwoordig ook 2 broeken per pak, want meestal is de broek versleten, maar het jasje nog goed. Ik vind marktplaats prima, maar manlief krijg ik niet in tweedehands kleding, helaas. De tuin is idd redelijk veel, ik heb het even nagekeken, afegelopen jaar hebben we heel veel hortensias gekocht voor de voortuin. In de opruiming weliswaar, maar dan ben je toch nog 130 euro kwijt.. De cadeau's daar wordt zeker aan gewerkt! Ik heb 3 jongens maar wil absoluut niet dat ze alleen met de tondeuse worden geknipt, aangezien ik daar echt al m'n hele leven tegenaan heb gekeken (broers..). Toch kost dit geen kapitalen, 10 euro per keer, ongeveer om de 6 á 7 weken, dan is het echt weer nodig!
  Bedankt voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé,wat knap dat je dat zo bijhoudt,ik ben niet zo een ster met exel,dus houd ik het in een schriftje bij,maar helaas zitten daar niet van die handige rekenformule s bij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij zijn deze bedragen best heel netjes hoor! De meeste bedragen zijn redelijk vergelijkbaar met onze situatie. Kapper voor ons wat minder (manlief knip ik zelf, zelf ga ik maar af en toe (voordeel van lang haar) en dochterlief begint het haar pas net een beetje lekker te groeien...) en kleding ook wat minder (veel zelf maken, manlief slijt amper z'n kleding) Maar aan tuin geven wij bijv. weer veel meer uit, alleen al aan tuin huur/ verzekering/ lidmaatschap bond (volkstuin) bijna 50,- per maand. Maar ja, dat is dan ook echt ons ding en dat hebben we er dan ook voor over!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Een kind met nachtangst, en wat te doen?!