Extra klusjes week 2, de voorraadkast!

Zoals je in mijn eetplan kon lezen proberen we deze week een deel van de vriezer leeg te eten, en dat gaat lukken! Volgende week nog een paar keer wat uit de diepvries, en ik kan 'm weer gebruiken zoals ik wil: alleen spullen erin bewaren die ik binnen twee weken gebruik!

Nu ik nogal fanatiek bezig ben met opruimen bedacht ik dat ik ook de voorraadkast wel een beurtje kon geven. Eigenlijk is de keuken pas over 4 weken aan de beurt (volgens m'n schoonmaakrooster) maar het zou fijn zijn als dan de kast een stuk leger is. We gaan dus na de diepvries de voorraadkast leegeten! En ja, als ik dan toch alles uit de kast haal dan maak ik 'm ook gelijk maar schoon! Iedere dag een plank, dan maak ik precies een week vol.

Zo zag de kast eruit voor de schoonmaak:

 

Maandag: plank 1, wat staat daar eigenlijk? Wat grote voorraadbussen van pit & pit met kruiden, beschuit, hagelslag, en.. eh.. geen idee! 

Uiteindelijk valt het mee, er stonden bovenin nog wat dingen die ik weinig gebruik zoals een etagere en koelelementen. Deze kaasraspmolen heb ik op marktplaats (klik!) gezet. Hij staat al jaren in de kast en is nog nooit gebruikt!


Na het sopbeurtje wordt nagenoeg alles weer terug gezet, maar dan netjes:


Dinsdag: plank 2! We gaan vrolijk verder! Dit is de plank waar alle soorten meel staan en ook de suiker e.d. Na een sopje zet ik alles weer terug:


De spullen die snel opmoeten heb ik vooraan gezet.

Woensdag: de plank met lekkere dingen. Oei.. ;-)
Zelfde verhaal als gisteren: alles eruit, sopje er doorheen, spullen uitzoeken en weer terug zetten:


Wat hebben we eigenlijk veel in huis! En wat staat er veel open! Tijd om eerst eens de restjes op te maken! (Niet gelijk hoor, zondag pas ;-)) Ik kwam ook nog twee zakken pepernoten tegen waar de jongens helemaal niet vies van zijn, dus die gaan in de bakjes mee naar school.

Donderdag: de plank met alle blikjes en potjes eten. Hier kwam ik het één en ander tegen wat echt op moet. Ik heb alles opgeschreven en ga er eens recepten bij zoeken. Heb je tips? De producten staan helemaal onderaan dit bericht!


Op deze plank staan ook de potjes met zelfgemaakte appelmoes. Het ziet er wat vreemd uit:


Weet iemand hoe dit komt? Volgens mij is het nog wel eetbaar, de deksels klikken niet.

Vrijdag: nog één plank, dan is de kast schoon! Dit is een makkie, de blauwe bak deed ik al in week 52. Verder staan er nog wat zakken koffiepads, de koektrommel (omdat 'ie niet op de goede plank pastte..) en wat weckpotten.


En toen was de kast KLAAR! Heerlijk! Ik weet weer wat ik in huis hebt en wat er snel op moet. Iemand een idee wat ik kan maken van:

- havervlokken
- volkoren speltmeel
- kikkererwten
- tapenade

Ook staat er nog een blikje fruitcocktail, een pot zoetzure saus, een pot tomatensoep, een pot bouillon en een pot Veens Kaatje, die op moeten, maar daar kom ik wel uit. 

O ja, nu nog een totaaloverzicht:

Reacties

  1. Volkorenbrood speltmeel kun je heerlijke pannekoeken van bakken en havervlokken eten wij lekkere havermoutpap van met rozijnen en een scheutje ahornsiroop, een goede bodem om den dag mee te beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, pannenkoeken! Goed idee! Havermoutpap lust niemand hier helaas, toch bedankt voor de tips!

      Verwijderen
  2. Het zag er al netjes uit maar inderdaad nu weet je weer wat je in huis hebt. Havermout is ook lekker, ik kook het in water, zo klaar.
    Kikkererwten kunnen ook in de soep. Wel eerst weken, koken en invriezen en als je soep kookt er een handje vol bij doen. Je zou ze tot meel kunnen malen en mengen met speltmeel.
    De appelmoes hebt ik mijn twijfels over. Is het niet gegist, even proeven, als het gegist is prikkelt het op je tong. Had je er misschien een appel bij waar je een rot plekje uit sneed? Dat kan de oorzaak zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie! Bedoel je gedroogde kikkererwten? Ik heb ze in een blikje, die hoef je niet te weken toch?

      Verwijderen
    2. Nee in een blikje hoef je ze niet te weken. Sorry ik had niet goed gekeken.

      Verwijderen
  3. Kikkererwtenn zijn heerlijk in een salade met wat feta of geitenkaas en veldsla of andere groene blad, en iets met een zoetig en kleurrijk accent zoals rozijntjes en of rode paprika. Ook dadels maar die vind ik zo duur. Daarnaast kun je met kikkererwten heerlijke vega stoofpotjes maken, google maar eens! Bijv met een licht mediterraanse kruiden twist. Hmm. Havervlokken ken ik niet, maar met havermout maak ik altijd ontbijt (beetje heet water er op, laten wellen en dan eten met yoghurt). Dat zal met de vlokken vast ook kunnen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. bij mij ziet de zelf gemaakte appelmoes in pot er ook vaak zo uit. voor gebruik even goed door roeren er is niks mis mee.
    ik denk dat het komt omdat het echte appelmoes is zonder conserveringsmiddelen.
    de havervlokken kook ik in de melk voor pap of doe het door de kruimeldeeg voor de appeltaart voor een heerlijk krokant laagje of bak er lekkere koekjes van. tapenade doe wel eens door de pasta of smeer het op een doorgesneden stokbrood beleggen met kaas en even in de oven lekker bij een kopje soep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeh.. dat klinkt ook lekker zeg! Stokbrood met tapenade en kaas..

      Verwijderen
  5. Lekker weer zo'n opgeruimde kast. De appelmoes ziet er bij ons ook vaak zo uit, gewoon even doorroeren en het is weer goed! Van de havermout kun je ook lekkere koekjes bakken of een beetje door pannekoekenbeslag doen: je proeft het niet echt, maar ze zijn dan wel voedzamer en gezonder! (wel even het beslag laten staan voordat je gaat bakken zodat de havermout kan wellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ik er inderdaad maar koekjes van ga bakken! Havermout lusten we niet, helaas. De appelmoes gaan we gewoon proberen!

      Verwijderen
  6. Havervlokken kan je ook lekkere pannekoeken van bakken. Vlokken fijn maken, eitje en wat melk(vervanger) erbij en bakken maar.
    Kikkererwten lekker door couscous(salade), of je maakt er hummus van of falafel.
    tapenade lekker op een stokbroodje of als saus door de pasta(salade) met wat groente erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie! Ik denk dat ik inderdaad hummus ga maken van de kikkererwten, leuk om eens te proberen!

      Verwijderen
  7. Havervlokken eet ik gekookt met melk en stukjes banaan erdoor (ontbijt) dochter houdt niet van de banaan en doet er kaneel over. Of gebakken door de pannenkoeken (beslag van melk, eieren, snuf zout, bloem, volkorenmeel en havervlokken) ook gebruiken wij het ook als ontbijt griekse yoghurt met een paar diepvriesaardbeien (lidl) laat ik snachts ontdooien,5 eetlepels havermout en een theelepel honing is echt heerlijk!! Volkoren speltmeel zou ik ook door pannenkoekenbeslag doen, anders broodje van bakken. Kikkererwten gebruik ik nooit, kan je daar geen soep van koken net als erwtensoep? tapenade kan gewoon op stokbrood anders maak ik er ook wel eens koude pastasalade van. Gekookte pasta, rucolasla, tomaatjes en tapenade. Je bent trouwens echt goed aan het soppen. Hier heb ik de douche volgens jou schema deze week heeeeel goed gedaan, echt heel erg opgeknapt. een oude douche heb alles met chloor gedaan zodat alle schimmel e.d. weg is. Die potten van de bovenste plank, zijn die van glas? waar kan je die kopen?
    gr. Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je tips, Anne! Wat goed dat je ook de douche hebt gedaan! Het was een hele klus, maar dan heb je ook wel iets heeeel schoons, toch?
      De potten op de bovenste plank krijg je bij een bestelling van pit & pit (grootverpakking). Ze zijn van plastic, maar ik vind ze mooi ;-)

      Verwijderen
  8. Oww zo'n kaasrasp zoeken wij nog! (Die van ons is kapot) maar ik zie dat hij al gereserveerd is, dus ik hou me aanbevolen als je hem niet kwijtraakt ;) van de havervlokken kun je lekkere granola maken en de tapenade gewoon op een toastje? Of ander bruschetta maken ofzo? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Genoeg tips al langsgekomen zie ik... De appelmoes lekker opeten hoor, als het deksel niet klikt is't nog goed. Inderdaad even roeren.
    Heerlijk dat je provisiekast weer op orde is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, heel fijn, al die tips én de schone kast! Fijn weekend!

      Verwijderen
  10. Havermout kun je gebruiken in de plaatkoek van Teunie (eenvoudig leven), heerlijk en je proeft het niet��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, dan ga ik dat recept ook eens opzoeken, ik heb maar liefst twee zakken! Bedankt voor je tip!

      Verwijderen
  11. Van havermout maak ik meestal een plaatkoek, havermout-appel of heerlijke cruesli uit het boek van Heleen Quantrill. Wat zonnebloempitten en pompoenpitten kleiner hakken, samen met wat amandelschaafsel door de havermout mengen. Wat kokosolie en honing smelten in een pannetje en dat door het havermout mengsel roeren. Half uurtje in de oven, afkoelen en wat rozijnen en of gedroogd fruit erdoor. Zo heb je mey wat yoghurt een heerlijk gezond ontbijtje.

    Je hebt me trouwens aangestoken: iedere dag een kastje. Kelder is helemaal schoon en opgeruimd en de keuken ook bijna. Geeft een heerlijk goed gevoel!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Van havermout maak ik meestal een plaatkoek, havermout-appel of heerlijke cruesli uit het boek van Heleen Quantrill. Wat zonnebloempitten en pompoenpitten kleiner hakken, samen met wat amandelschaafsel door de havermout mengen. Wat kokosolie en honing smelten in een pannetje en dat door het havermout mengsel roeren. Half uurtje in de oven, afkoelen en wat rozijnen en of gedroogd fruit erdoor. Zo heb je mey wat yoghurt een heerlijk gezond ontbijtje.

    Je hebt me trouwens aangestoken: iedere dag een kastje. Kelder is helemaal schoon en opgeruimd en de keuken ook bijna. Geeft een heerlijk goed gevoel!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!