Eten - niet eten

Onze E. van 3,5 jaar eet weinig. Soms eet hij zelfs niet. En dat al zo'n twee jaar! Nee, onderhand geloof ik niet meer 'dat het er bij hoort'. E. eet echt te weinig. Nog geen één sneedje brood op een dag bijvoorbeeld.. Behalve als het eten begint met een P, dan hoef ik 'm niet aan te sporen. Dus hij kan het wel! Ik krijg meer en meer de indruk dat het eten hem niet interesseert. Hij doet maar wat. Plaagt z'n broer, praat, maakt grapjes, maar denkt absoluut niet aan z'n eten!

Natuurlijk probeerden we hem wel te laten eten, maar hij wil niet. Buikpijn en moe zijn de twee smoesjes die ik het vaakst hoor. Misschien kun je je voorstellen dat het hier aan tafel niet altijd gezellig is. Voor m'n gevoel zeg ik wel 100 keer dat hij moet eten, ik tel tot 3, en dan moet hij een hapje nemen, ik duw het in zijn mond, ik zet hem op de kruk in het hoekje van de keuken..

Maar nu is het klaar. Ik ben het ZO zat.. Daarom besloot ik gisteren het consultatiebureau te bellen voor tips. Helaas was de desbetreffende dame in gesprek dus zei ik dat ik later wel terug zou bellen.

Ik dacht na...

Hoe kan ik het anders doen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij wel eet? Push ik hem teveel?

Daarom belde ik gisteren niet het consultatiebureau terug, maar stelde een eetplan vast. Ja, echt, een EETPLAN.. Ik heb gewoon geen zin meer om zo gestrest te eten. Elke keer boos zijn, elke keer het eten weggooien.. ik ben er echt KLAAR mee!

Ik besloot om niet meer boos te worden. Het helpt toch niet!

Nu gaat het vaak zo:
'We zitten aan tafel. E. zit naast mij, manlief tegenover me, B. tegenover E. en A. op de hoek. We eten en ondertussen geef ik A. eten én probeer ik E. af en toe wat naar binnen te schuiven. Hoe meer aansporingen ik geef, hoe bozer ik zelf wordt. Ik tel tot drie.. één, twee, drie, Hap! E. eet nou, kom op, wij zijn al bijna klaar. E. hou eens op, eten! Uiteindelijk gaat nog meer als de helft in de prullenbak.'

Het maakt niet uit hoeveel ik op z'n bord doe. Hoe weinig ik er ook op doe, hij vind het altijd te veel.

Het eetplan is als volgt:
- E. krijgt eten als wij eten, en hij eet zelf. (Hij wil maar al te graag gevoerd worden)
- Als iedereen het eten op heeft, (vaak m.u.v. E.) ruimen we de tafel af, dus ook het bord van E. Ook als hij nog niet gegeten heeft.
- E. krijgt gezonde tussendoortjes zodat hij toch nog wat goeds binnenkrijgt.
- E. drinkt uit een gewone beker i.p.v. een rietjesbeker. Hij krijgt drinken op de gewone tijden en tussendoor water.

Gisteren nam ik E. op schoot en vertelde hem dat we er wat aan gingen doen. Hij knikte ijverig 'Ja', maar vanmorgen at hij weer niet. Toch hield ik m'n zelfgeschreven eetplan aan. Behalve dan dat ik hem er wel twee keer op attendeerde dat ik zo z'n bord weg zou halen. Tijdens het afruimen van de tafel zei hij: 'Hier mam, neem maar mee, ik hoef toch niet meer. En de melk mag ook weg'. En hij had welgeteld 1 hapje op. Eéntje maar!

Ik werd niet boos. Nam z'n brood mee maar zei dat hij toch z'n melk op moest drinken. Dat was goed, en de beker was zo leeg. Bij de koffie namen we een plakje ontbijtkoek, dat lustte hij wel.

Toen kreeg ik een ingeving. Ik nam een vel papier en verdeelde het in 5x4 hokjes. Elke keer als E. goed eet mag hij een sticker plakken. Na drie stickers krijgt hij een 'beloning'. De beloning staat in hokje 4 en bestaat uit een snoepje, een ijsje, een verassingsbakje, een bakje chips, en als laatste een cadeautje.

Samen plakten we het velletje op de koelkast, achter zijn stoel. En trots dat hij was!

Vanmiddag aten we pannenkoeken. Dat was een makkie voor 'm, want hij is er gek op! Dus heeft hij vanmiddag z'n eerste sticker behaald. Ik hoop maar dat 'ie nu gemotiveerd is om toch te gaan eten..

We wachten het af.. Heeft iemand ervaring met slecht etende kinderen? Wat deed je toen?

Reacties

  1. Onze dochter zei ook vanaf haar 2e nee.
    Niets wilde ze meer eten, het heeft 2 jaar geduurd en heel veel zweet,bloed en tranen gekost.
    Wat ik ook deed ze at niet, straffen, lief doen, zonder eten naar bed, geen snoep.
    Ik weet niet wat ik allemaal geprobeerd heb.
    Sinds een half jaar eet ze eindelijk goed, niet veel maar ze eet.
    Ze proeft steeds meer dingen, en vind het tot haar verbazing nog lekker ook.
    Ik herken het verhaal van E dan ook helemaal, het maakt ze niets uit wat je ook doet.
    Veel succes, en echt het komt echt goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze oudste dochter was een moeilijke eter (en nog, ze is nu 30). Ik was op den duur ook wanhopig, maar heb nooit een goede oplossing kunnen vinden. Het ergste vond ik dat door haar gedrag de jongste ook zag dat ze controle uit kon oefenen door niet te eten en dat ook zij kuren kreeg met eten.
    Jouw aanpak lijkt me wel wat. Heel veel sterkte ermee! Wat ik wel geleerd heb is dat dwingen nooit helpt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook hier een slechte eter (2,5) in huis. Al met al gaat het stukje bij beetje beter, maar och man.. als er een oplossing is?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Helma,
    Onze oudste dochter at ook erg slecht. Vaak liet ik ze meehelpen met het eten klaar te maken, bijv. tomaten, appel of komkommer in kleine stukjes snijden. Toen vond ze 't eten vaak wel lekker, want ze had er zelf aan meegeholpen.
    En nu vinden de kids t leuk om met mama te kokkerellen in de keuken....
    groetjes, Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moeilijk hoor. Bij ons was het wel eens een periode, maar nooit zo erg lang. Het is inderdaad fijn als je maaltijd ontspannen kan zijn!
    Ik kreeg eens als tip om het kind zelf te laten opscheppen. Dat werkte bij ons toen wel, maar niet altijd. De tip hierboven van Marleen is denk ik ook een goede.
    Maar ik vind dat je zelf ook iets goeds hebt bedacht, stickers vinden ze altijd leuk!
    Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi, ik ben een meelezer en reageer zelden. Misschien een tip. Schrijf eens op wat E. eet over de dag. Soms is dat zonder dat je er erg in hebt heel veel. Zoals een plakje worst bij de slager vlak voor de lunch. De slager is meestal heel royaal met dat "plakje" worst. En voor een kleintje is meteen de maag gevuld. Soms geeft het verheldering. Succes met je plan.
    Gr Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eén van onze kinderen at ook eens bijna niets tussen haar 1 en 3 jaar. Enkel spaghetti ging binnen. Toen ze 9 was ontdekten we dat haar schildklier niet meer werkte. Ik weet niet of het er wat mee te maken gehad heeft. Volgens de arts zullen we dat nooit weten. Maar ik zelf wijt het daar aan. Dus nu zie ik wel dat de kinderen echt vanalles binnen krijgen. Wel lastig hé. Ik deed er vroeger niet zo moeilijk over. Ik deed haar bord toen gewoon weg. Nu kijk ik wel dat iedereen gevarieerd eet en bijvoorbeeld niet alleen spaghetti.

    Succes met je eetplan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn jongste was ook een slechte eter...at wel iets maar heel weinig....en nu nog steeds (ze is 21)
    ze heeft gewoon echt geen trek...eet ook nauwelijks iets tussen...maar is wel ondertussen zo mager als een lat...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo

    Hier ook een slechte eter (al vanaf zijn geboorte, alles nagekeken geen oorzaak gevonden). Inmiddels is meneer 3 en heeft hij via een diëtiste een nutrinidrink per dag erbij. Hij groeit nu in ieder geval wel en ik weet dat hij alle benodigde voedingsstoffen binnen heeft dus ook geen stress meer aan tafel. En nu met net 3 begint hij wat meer te eten. geen idee wat de trigger is en het is nog minimaal en vooral niet groen maar er gaat wat naar binnen, zelfs hele boterhammen! We zijn dolblij. Als jouw kindje ook achterblijft in groei zou ik vragen of je met hem/ haar naar een dietiste kunt mocht je stickerplannetje niet werken. groetjes Mariella

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn verhaal komt totaal niet overeen met dat van jou, maar ik herken er wel wat in. Ons zoontje van nu ruim 20 maanden heeft tot 18 maanden sondevoeding gehad door vroeggeboorte en hartprobleem. Na de operatie kon hij pas echt leren eten ivm energieniveau. Het heeft toen nog 10 maanden geduurd voordat de sonde eruit kon.

    Ik herken veel van je frustratie van het eten weigeren. Zoontje eet vooral vloeibaar, maar vast voedsel nauwelijks. Hij heeft ook tot 2 weken terug bijna dagelijks een hele voeding uitgespuugd. Dus hoop dat het nu over is, maar ben er niet zeker van.

    Ik ben nu zelf veel meer ontspannen en het lijkt dat dat ook zijn effect heeft op zoontje. Hij gooit altijd zijn eten op de grond als hij niet wil. Nu zeg ik duidelijk NEE, niet op de grond gooien, maar opeten, anders zet ik het weg. Gooit hij het dan weer op de grond, dan gaat het ook echt weg.

    Hij drinkt nu speciale dieetvoeding via de dietist, waar alle voedingsstoffen en extra kcal inzitten. En proberen dit langzaam af te bouwen en over te stappen op normale voedsel.

    Wel heb ik tips gekregen en een lijst om eten extra kcal rijk te maken. Als je bang bent dat je zoon te veel afvalt of niet genoeg binnen krijgt, helpt dat misschien. Het is een pdf dus kan ik je evt. wel doorsturen bij interesse. Zijn receptjes voor kcal rijke smoothies e.d. en andere tips: kies voor volle producten, klontje roomboter ergens doorheen roeren e.d.

    Ik herken je frustratie maar al te goed en het niet kunnen genieten van een eetmoment. Maar hier is gebleken door er juist minder aandacht aan te besteden dat het vanzelf beter gaat. Op de vakantie zat meneer zelfs als eerste aan de ontbijttafel, ook al at hij vrijwel niks, de interesse is er nu wel. Je mag me altijd mailen: sjoukebespaarder@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh en we moesten hem wekelijks wegen nadat zijn sonde eruit ging, want hij zat al onder de ondergrens (9 kilo bij 80cm en 20 maanden). We noteerden ook echt alles wat hij dronk (ook nutridrink, zoals Mariella noemt) en at. Eigenlijk werd het een soort van obsessie. Elke dag zat ik kcal te tellen. De twee weken op vakantie probeerde we dit los te laten. En gek genoeg stopte het spugen en ging meneer vanzelf meet eten. Of het er mee te maken had geen idee, ben alleen heel erg blij.
      Na de vakantie was het weegmoment heel spannend, maar hij is in 2 weken 100 gram aangekomen! Dus helemaal top. Nu proberen dit vast te houden. Als hij bij de controle half okt 9,5 kilo weegt, mag de sonde eruit blijven. Ik hoop het zo.

      Verwijderen
  11. Wij eten vaak pasta, met verstopte groentes erin. Pasta vinden ze heerlijk alleen de groente niet, dus die pureer ik met de staafmixer door de zelfgemaakte saus heen. Hebben hun wat ze zelf willen en wat ik wil dat ze eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Onze oudste is ook een erg slechte eter. Hij is 14 en er komt nog steeds mondjesmaat eten binnen. Hij vindt brood met chocopasta lekker, drinkt veel melk, eet nu wel appels en bananen en nu uiteindelijk ook gewoon warm eten. Maar hele kleine beetjes. Hij moet nu gewoon eten en dat mag zoveel hijzelf wil en dat is niet veel. Hij krijgt daarom extra een vitamine pil per dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Onze oudste was ook een slechte eter, zo erg zelfs dat ze ondergewicht had. Onze toenmalige huisarts wist ook geen raad ermee en stuurde me door naar een dietist. Die adviseerde om s'morgens brinta te geven en dat hielp. het blijft gewoon heel lastig voor ouders een kind dat moeilijk /lastig is met eten. Ik maakte ook weleens een yochurt drank met banaan erdoor heen gemixt of zelf yoki.Hoe moeilijk het ook is probeer er geen strijd van te maken en wat een goed idee de stickers. Eén troost inmiddels eet onze oudste alles mee en is er geen sprake meer van ondergewicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn oudste dochter woog 25 kilo toen ze van de basisschool afging.(normaal is tussen de 32 en 58)
    Ondervoed leek ze, je kon al haar ribben tellen en ze was een kop kleiner dan haar klasgenootjes.
    Ze at slecht en vanwege migraine spuugde ze ook vaak nog uit wat ze dan wel gegeten had.

    Je eetplan is goed, geen negatief of mopperend commentaar geven, daar geen aandacht aan geven dus. Het helpt toch niet en verpest de sfeer voor iedereen.
    Wel goed eetgedrag benoemen en belonen.
    Tip, probeer ook leuke activiteiten te vinden als beloning ipv eetdingen als beloning. Samen naar de kinderboerderij of samen laat opblijven en een film kijken zijn ook leuke beloningen.

    Ik maakte zelf gezonde tussendoortjes...appelchips of fruitsalade voor na schooltijd. Een beker vol wortelreepjes en paprikareepjes (dat lustte ze wel) Ook was deze dochter gek op komkommer met knoflooksaus. Augurken was haar snoepje, daar was ze gek op. Die tussendoortjes mocht ze dus altijd pakken. Regel daarbij was wel dat ze uit een bakje of van een schoteltje aan de eettafel werden opgegeten. Behalve de appelchips dan. Dat mocht bij de tv.
    Verder kreeg ze regelmatig dieetvoeding uit pakjes om wat aan te sterken.
    Ontbijtkoek,evergreen of limonades kregen mijn kinderen niet(wilden ze ook niet, dat scheelt). Het is geen gezond eten, zit vol suikers en vetten en is zonder voedingswaarde. Ik vond het prima als ze op een dag wat meer fruit gegeten had en wat minder avondeten at...wetende dat ze dan toch gezonde voedingsstoffen binnenkreeg.

    Samen eten maken leerde mij wel dat ze wél interesse had in eten, maar ondanks de interesse at ze nog steeds met moeite en matig tot slecht. Plezier rondom eten was door het samen koken wel terug. En ik leerde beter te luisteren. Zo leerde ik dat ze koude dunne reepjes wortel grappig vond om te eten maar warme wortel haar misselijk maakte.
    Of zoals ze verzuchtte:"Mama, ik snap het ook niet, ik wil het wel eten maar ik KAN het gewoon niet eten" Toen ontstond vanzelf de afspraak dat ze op dagen dat wij hutspot aten een beker wortelreepjes kreeg. Ik kookte niet echt anders voor haar. Maar omdat zij koud eten beter verdroeg maakte ik wel regelmatig van het restje van gisteren een koude salade voor haar. Smorgens kon ze niet eten, ook geen pap drinken...wnt wamre melk daar werd ze meteen misselijk van. Dus maakte ik jarenlang elke dag van appels een soort drinkbare appelmoes. En kreeg ze een boterham naar wens belegd mee voor in de pauze op school(ach tja, ze at dan twee happen meestal)

    Wat ook hielp was mijn eetplan voor de hele week op de koelkast plakken. Toen ze kleiner was deed ik dat met plaatjes uit de reclame. Weten wat er gegeten ging worden scheelde, alsof ze zich er beter op kon voorbereiden.

    Mijn dochter bleek autistisch te zijn en haar eetgedoe kwam voort uit sensorische problemen. Problemen met het voelen. Alle etenswaren voelen anders in je mond. Zoet moest ze niet (inderdaad ook snoep en koek niet) Zij kon slecht tegen bepaalde structuur van eten, zoals glibberige bananen of champignon. Zuivel werd ze ziek van. En wat al duidelijk was, koud eten lukte beter dan warm eten.

    Ze is de kleinste van mijn kinderen, ze is 1.62 en de anderen zijn rond de 1.85, en ze is nog steeds de lichtste. Maar ze is niet meer graatmager. Vanaf haar twaalfde heeft ze een eigen moestuin, zoals ik zei de interesse voor eten is er wel.
    Ze is nu een superkokkin, maakt vaak de heerlijkste dingen voor gasten die ze op haar eetfeestjes uitnodigt. Ze heeft vorig jaar een blog gehad waarop ze elke dag een bijzonder recept wat ze maakte, fotografeerde en postte. Ze geniet van eten maken en eet daarnaast nog vaak op haar manier. Gewoon een bos wortels in reepjes of een krop sla, slechts gesneden, zonder dingen erin, puur sla.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ow, wat herkenbaar je stukje. Ik was het na de vakantie ook zo zat. Hij eet bijna met een pincet (jongetje van 12) om alle groenten overal weer tussenuit te pulken. Heb het ook wel eens gedaan met een staafmixer, tot ik las dat je dan alles "kapot" pureerde. dus tjah, dan heb je er nog weinig aan. Ik heb hem na de vakantie bij me genomen, gezegd dat hij echt meer moet gaan eten 9hij is nu naar de Middelbaren School gegaan en peurmoe), dat ik anders naar de dokter met hem zou gaan.. Daar schrok hij toch wel van. We hebben ook afgesproken dat hij na drie keer goed eten mag bepalen wat er op tafel komt. De eerste keer was dat Lasagne ;) Verder geef ik iedereen (5 kinders en een man) 's morgens een glas versgeperst sap uit de centrifuge en zoonlief in ieder geval een appel/banaan in stukjes. Okeey, ik pamper hem hiermee, haha, maar dan eet hij tenminste. Succes ermee, je staat helaas niet alleen hierin ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!