Als anderen niet consuminderen..

Na een poos van consuminderen merk je dat veel dingen vanzelf gaan. Het worden gewoontes, wat uiteindelijk alleen maar goed is natuurlijk!

Toch heeft dit ook een andere kant. En eerlijk gezegd moet ik best vaak tegen mezelf zeggen; 'let er niet op', of 'maak je niet zo druk'!

Nadat het consumindergedrag gewoonte is geworden, valt het me steeds meer op wanneer anderen niet consuminderen. Zo laat de buurvrouw nu al weken de buitenlamp branden. Steeds als ik naar buiten kijk zie ik de lamp branden, waar ik me vervolgens weer aan stoor..

Áf en toe pas ik op een vriendinnetje van B. Haar broer moet dan naar zwemles en zij blijft hier om met B. te spelen. Dat gaat prima, dus vind ik het geen probleem. Behalve... als ze naar de wc gaat en ze 10 liter door de wc laat stromen voor een mini-plasje. Dan moet ik toch even diep adem halen.. weer 10 liter!

Herkennen jullie dit? Of maak ik me gewoon echt te druk?

Reacties

 1. Dat herken ik niet. Die kleine besparingen doen we zelf wel, maar ik let er bij een ander niet zo op.
  Wat me wel opvalt is hoeveel vriendinnen van me geld spenderen aan hun kinderen, en dan met name kado's en uitjes. Ons manneke heeft genoeg speelgoed, maar met zijn 4 jaar nog geen eigen fotocamera, alles waar een "I " voor staat, geen playstation of een WII.
  We hebben wel lego, echte spelletjes, een houten treinbaan en heel veel liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie het ook hoor. En waar ik me dan nog het meest aan stoor, is dat diezelfde mensen klagen over dat ze zo weinig te spenderen hebben. Kinderen nemen wel pakjes sap mee naar school, zitten op allerlei clubjes etc etc...maar zelf kunnen ze de rekeningen niet betalen. Dan sta ik tandenknarsend te luisteren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ja. Er was een periode dat het gesprek automatisch kwam op bezuinigen of goedkoper boodschappen doen omdat ik er dan was. Dat heb ik een halt toegeroepen. Als mensen niet willen veranderen moeten ze dat maar zelf weten, maar niet steeds erover beginnen als ik in de buurt ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik herken dat wel. Vriendinnen volgen ook wel vaak mijn tips op. Voor buitenstaanders ben ik denk ik een aparte. Toch geef ik het wel door wat je met dat geld wat je overhoudt als je consuminderend kan doen. Vrije tijd inkopen en dat wil eigenlijk iedereen wel. Dan heb je vaak al een gesprek

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt me vooral voor jezelf niet fijn! Zo heb je een bron van stress er bij. Tenzij je naar de buurvrouw toestapt en haar tipt. Anders zou ik proberen het van me af te zetten, want je ergeren helpt toch niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. haha je maakt je veel te druk vind ik,ik herken dit niet,tuurlijk let ik er ook wel op en vind ik het heel irritant als mijn kinderen boven de lamp aan laten staan bijvoorbeeld maar verder stoor ik mij niet aan wat anderen doen ofzo, ja wel aan wat anderen hun kinderen geven voor sinterklaas bijvoorbeeld,echt zulke dure cadeau,s dat vind ik dan echt niet normaal,gelukkig zien mijn kinderen dat ook en vinden zij ook dat ze dan veel te veel krijgen en zijn ze bij ons blij met hun cadeautjes (die dus minder duur zijn)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je er aan storen heb je alleen jezelf maar mee....maar dat is natuurlijk erg makkelijk gezegd!
  Met die buurvrouw kan je, denk ik, niet zoveel...maar als een vriendinnetje er iedere keer is, kan je het toch gewoon aan haar uitleggen dat jullie dat anders doen? Of ben ik dan heel erg....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. proberen we niet allemaal op ons eigen manier te consuminderen? ik zie in mijn omgeving ook : de een gaat niet zuinig met voedsel om, maar koopt bv weer weinig kleding, de ander koopt veel en/of dure kleding of onwijs veel en duur speelgoed de een verkoopt zijn overtollige spullen op marktplaats of brengt naar de kringloop en de ander gooit het gewoon weg als het niet meer gebruikt wordt er zijn natuurlijk uitzonderingen maar de meeste hebben toch ook wel een paar punten waar ze erg op letten en ook een aantal dingen waar ze niet zo naar kijken.
  We hebben ook verschillende wensen en de een koopt alles goedkoop om zuinig te zijn of omdat hij of zij niet veel te besteden heeft, de nader spaart wat langer en koopt iets goeds met de gedachte dat er langer mee gedaan kan worden.
  Ja en die buitenlamp, als je buiteaf woont laat je de buitenlamp echt wel branden anders is het echt heel donker.

  een persoon waar ik met veel achting voor zegt: ieder is op zijn eigen manier zuinig en ieder zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd( dit zijn uitspraken van ver voor de consumindertijd) en zo is het naar mijn mening ook. je kunt een ander niet opleggen zoals je dat zelf ervaart. maar dit is een persoonlijke mening en geen terecht wijzing! ik lees je blog met veel plezier!! maar ik houd zelf niet van publiciteit daarom een anonieme reactie( ik reageer niet vaak omdat ik anoniem eiegenlijk een beetje stiekum vind)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je zou gek van mij worden denk ik. Ik laat ook de buitenlamp de hele nacht branden. Maar dat heeft met veiligheid te maken. Ik woon alleen en voel me daardoor veiliger. Hij gaat op een tijdklok die ik regelmatig verzet. En er zit een spaarlamp in. Dus toch iets tegen verspilling.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Grappig en helaas. Ik herken dit ! Maar sommige mensen zijn er echt totaal niet mee bezig. Het is net als autorijden. Durf tegen de buurman niet te zeggen dat je dat onozel vind dat hij de auto neemt om 300 meter. Dat is inderdaad ZIJN zaak natuurlijk dus dat ga ik ook niet doen, maar ik mag weleens fronsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier ook iemand die met moeite soms kan zwijgen want ik besef meestal (juist op
  tijd ;) dat iedereen zijn zin doet.
  Ik ken iemand die erg sukkelt met haar gezondheid en van de dokter niet zou mogen
  werken maar met veel verve zegt dat ze moet werken want anders kan ze niet rondkomen....maar ze gaat wel om de veertien dagen naar de kapper en laat om
  de veertien dagen gelnagels zetten en haar gezicht behandelen....
  Maar nogmaals wie ben ik om daar iets van te zeggen....gelukkig woont ieder apart ;)
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!