Zakgeld

Vandaag las ik een column van Gabriella over 'leergeld'. Het was een interessant verhaal over zakgeld en eindigde met de zin: 'Als je kinderen niet spelenderwijs leert omgaan met geld, verzuipen ze als ze ouder zijn'.

Dat bracht me aan het denken. B., onze oudste hoopt in november 6 jaar te worden. Een goede leeftijd om aan zakgeld te beginnen, vinden wij. Maar hoeveel zakgeld geef je dan?

Op de site van het Nibud staat een hele tabel met de leeftijden en hoeveel zakgeld een kind gemiddeld krijgt. Bij de 6-jarigen staat een bedrag van 1 tot 2 euro. Ik vind dit persoonlijk vrij veel.

Wie van jullie geeft z'n kinderen zakgeld en hoeveel? Wanneer ben je begonnen met het geven van zakgeld?

Reacties

 1. Wij zijn met vijf jaar begonnen, met vijftig cent per week. Dat wordt binnenkort, als ze zes wordt, verhoogd naar zestig cent. Voorlopig is het vrij te besteden, als ze ouder wordt zal ze er meer mee 'moeten', zoals cadeautjes kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze dochter krijgt vanaf haar 6e , 1 euro per week.
  Hier spaart ze van voor grotere aankopen, zoals lego friends.
  Deze week wilde ze graag een vriendinnen boekje kopen, dit heeft ze ook zelf hiervan betaald.
  Wat ze voor de rest krijgt (bijvoorbeeld van oma) gaat in haar spaarpot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij begonnen bij de oudste toen ze zeven werd, dus vind ik dat ze het allevier pas op hun zevende mogen. Wij geven hen vijftig cent per week.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben begonnen toen ze 6 waren met een bedrag van 2 euro per week. Daarbij wel vermelden dat ik hen direct leerde om langetermijn te sparen. 1 euro moest in de spaarpot voor de zomervakantie. Dit betekende dat die pot 52 euro bedroeg op het moment dat het zomer werd en ze inmiddels 7 jaar waren. Zoonlief kocht op vakantie altijd een voetbal (20) en een voetbalteneu (25) en was supertrots dat hij hier een jaar voor gespaard had. Dochter hetzelfde alleen geen voetbalspullen.
  Van die andere euro mochten ze kopen wat ze wilden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij begonnen ermee als ze in groep 1 zaten. Die van ons zit nu in groep 5 en krijgt 1 euro.

  De twee die van de basisschool af zijn krijgen 5 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij begonnen met 6 jaar met 50 ct per week , en bouwden dat uit naar mate ze ouder werden. Daarnaast kregen ze altijd geld voor de vakantie waar ze dan een ijsje etc van mochten kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik begin pas met zakgeld als ze naar groep 8 gaan, 1 euro per week. Brugklas 5 euro. Ik wil nl. niet dat ze zelf snoep en rommel gaan kopen, ( ze krijgen al genoeg) dus dan heeft zakgeld ook geen zin. Ik kijk wel uitstel van executie met ze, en praat veel over geld,leren ze veel meer van. Mijn oudste is nu 14, en spaart prima, dus daarvoor hoef je zo vroeg echt niet te beginnen. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier met 4 begonnen met 50 cent en nu 5 jaar nog steeds 50 cent per week. Meer omdat er bij ieder winkelbezoek gezeurd werd over cadeautjes en ze nu zelf kunnen sparen. Elke keer als het vakantie is (dan hebben ze tegen de 5 euro) mogen ze daar iets van kopen. Later moeten ze er ook meer dingen verplicht van doen. Met geld om leren gaan leer je ook door als ouders het goede voorbeeld te stellen, er over te praten en eisen te stellen aan wat ze met het geld moeten doen (bv ook cadeautjes kopen of de helft in de spaarpot). Ik sta voor de klas en van mijn 14 jarigen krijgt bijna niemand zakgeld. Als ze iets nodig hebben vragen ze het gewoon en dan krijgen ze het ook. Persoonlijk vind ik dit erg slecht. Ze hebben geen idee wat bv een paar schoenen of spijkerbroek kost. Ze leren niet vooruit denken en te sparen voor grotere uitgaven... Ik denk wel dat het ene kind ook makklijker met geld om kan leren gaan dan het andere. Ik zou denk ik in ieder geval met de leeftijd van 8 jaar zakgeld geven. Dan kunnen ze rekenen tot 100 (100 cent is 1 euro).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wij begonnen ook met 6 jaar alleen toen kregen ze 30eurocent met elk jaar erbij kwam er ook 5cent bij. de jongste zit in de eerste van het vmbo en krijgt nu net als de rest op die leeftijd €2. met dertien en veertien €3 en vanaf 15 jaar krijgen ze €5. ze hebben hier ook altijd een folderbaantje gehad en die van 15 en 16 werken nu allebei als vakkenvuller in de supermarkt. En sparen goed. oudste merkte al op van ik moet nu wel veel werken want ik wil straks niet met een studieschuld komen te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!