Recept: chocoladetulband!

Ik maakte 'm een jaar of 9 geleden al eens, deze heerlijke tulband! We waren toen nog met z'n tweeën, en ondanks dat je er 20 plakjes vanaf kunt snijden, weet ik zeker dat ik niets weg heb gegooid, te lekker ;-). Dit was ook gelijk de reden om 'm niet snel weer te maken. Later kregen we kinderen, maar die lusten, m.u.v. A., helaas geen chocola, dus bleef het recept in de kast.


Vandaag besloot ik de tulband te maken voor de gespreksgroep waar ik morgen heen hoop te gaan. Het is mijn beurt om te trakteren, en het leek me leuk om deze tulband nog een keer te maken. Het voordeel is dan dat je wél een stukje kunt eten, maar geen halve tulband, haha.


Chocoladetulband met wit glazuur
Gebak - 20 plakjes

Nodig:
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram cacaopoeder
- 250 gram in stukjes gebroken chocolade
- 250 gram zachte boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4 grote eieren
- 125 gram poedersuiker
- 2 lepels water
- tulbandvorm

Doen:
1.Zeef de bakmeel en het cacao boven een kom.
2. Mix in de keukenmachine (of handmixer) de boter, suiker en vanillesuiker in ca. 10 min. tot cremekleurige, romige massa. Eieren één voor één doorheen kloppen; pas volgende ei toevoegen als het vorige helemaal door het botermengsel is opgenomen.
3. Zelfrijzend bakmeel in 3 of 4 keer toevoegen en met een spatel luchtig door het beslag mengen. Chocoladestukjes erdoor mengen en in de tulbandvorm doen. (vorm wel even insmeren met boter en meel)
4. Strijk de bovenkant glad en zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven (175 graden) en in ca. 1 uur gaar bakken. (controleer met satéprikker)
5. Tulband uit de oven nemen en 10 min. in de vorm laten afkoelen. Daarna de rand voorzichtig losmaken met je vingers en de vorm op het rooster storten (voorzichtig!).
6. Als de tulband is afgekoeld: maak een papje van de poedersuiker en wat lepels water en strijk dit losjes over de bovenkant. Laat minstens 1 uur opstijven.

Dit recept komt uit een Allerhande uit 2005.

  

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!