Onafhankelijk zijn

Vanmiddag tijdens het strijken schoot me dit woord ineens te binnen 'onafhankelijkheid'. Ik kwam er achter dat ik in de achterliggende jaren best wat keuzes heb gemaakt om niet meer afhankelijk te zijn. Om wat voorbeelden te noemen:


- katoenen luiers. Al voor de geboorte van B. kochten we katoenen luiers. In eerste instantie niet zozeer om het onafhankelijke maar meer omdat manlief dauwworm had als baby-zijnde. Later vond ik het heerlijk dat ik niet steeds naar de winkel hoefde te rennen voor luiers. Ik hoefde alleen in de gaten te houden of er nog genoeg schone luiers in de kast lagen en anders moest de wasmachine aan. Ik hoefde de deur er niet voor uit, wat heerlijk!


- broodbakmachine. Tijdens de zwangerschap van E. zijn we verhuisd naar het huis waar we nu wonen. Omdat ik op het laatst niet meer zo makkelijk kon lopen baalde ik er enorm van dat ik steeds naar de winkel moest voor brood. Ik sprak erover met een vriendin die opperde dat ik haar broodbakmachine wel over kon nemen. Ze gebruikte 'm toch niet. Zo gezegd, zo gedaan. Manlief rijdt uit z'n werk even langs de molen voor meel en ik kan zo weer een paar weken vooruit, heerlijk!


- huisvrouw/moeder zijn. Tijdens de zwangerschap van B. besloten manlief en ik dat ik thuis zou zijn bij de baby. Ik was dolblij dat manlief er ook zo over dacht! Rekenen of het allemaal kon deden we niet, ik weet zeker dat ik dat nu wel gedaan zou hebben, maar toen dacht ik daar minder over na. Natuurlijk was het af en toe moeilijk, heel moeilijk zelfs, maar spijt? Nee.. niet gehad! Het is fijn om niet afhankelijk te zijn van oppas maar 'gewoon' zelf thuis te kunnen zijn.


- bakfiets. We kwamen er al snel achter dat een kind voorop mijn fiets niet zo lang zou gaan. Het stuur is recht waardoor de beentjes er niet zo goed onder kunnen. (ik heb een opoefiets) Daarom besloten we een bakfiets aan te schaffen. Duur, zeker! Maar ik heb geen rijbewijs dus doe alles met de fiets. Een bakfiets is daarom dubbel zo handig. Alle kinderen kunnen erin en de boodschappen erbij. Zo hoeft manlief niet op te draaien voor de boodschappen en ben ik niet afhankelijk. Ik kan komen waar ik wil komen (behalve bij Ikea ;-)).


Dit zijn de dingen die me zo te binnen schieten. Er zijn er nog meer, maar dan van kleinere aard. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- katoenen zakdoeken? Ik las ergens dat het goedkoper zou zijn om papieren zakdoekjes te gebruiken. Ik kan het er niet echt mee eens zijn, maar dat is puur een gevoelskwestie. Onze katoenen zakdoeken gaan gewoon met de eerste 60 graden was mee, en de wasmachine wordt er niet speciaal voor aangezet. Ik geloof dat die paar zakdoeken op een trommel handdoeken niet zoveel uitmaakt als je het hebt over de hoeveelheid wasmiddel en water. Het enige wat ik wel echt doe is strijken. Ongestreken zakdoeken in de kast, daar baal ik van! Ik heb wel papieren zakdoekjes in huis hoor. Gekocht met een GTA. Maar weet je, het ligt er al een jaar! Onaangebroken.. Ik heb wel een pakje papieren zakdoekjes in m'n tas, voor onderweg, maar ze worden erg weinig gebruikt. En dan heb ik het nog niet over het milieuaspect.. papieren zakdoekjes moeten ook gemaakt worden, er wordt plastic om gedaan en dan nog een keer plastic..
- wasbare inlegkruisjes? Heb ik hier vaker over geschreven? Volgens mij niet.. maar ze zijn o zo handig! Ik heb er 6 maar overweeg om er nog een paar aan te schaffen!


Er zijn nog wel wat meer dingen waarin ik onafhankelijk zou willen zijn, maar die nu niet haalbaar zijn of waar ik nog over na wil denken.
- Ik zou dolgraag een moestuin willen om mijn eigen groente te kweken. Helaas is afgelopen zomer m'n moestuinavontuur in bakken wat mislukt. De bieten waren zo klein dat we er niet eens één keer van konden eten. De sla werd opgegeten door de slakken. De wortels waren wel lekker maar klein. En zo kan ik nog wel doorgaan. Aankomende zomer hopen we te gaan verhuizen dus zit moestuinieren er niet echt in. Misschien dat ik een klein kruidentuintje zaai, dat zou al heel fijn zijn!
- kippen! Dat lijkt me zo leuk, een paar kippen op het erf! Helaas is bij het nieuwe huis de tuin nóg kleiner dan hier, dus geniet ik maar van de kipjes van mijn ouders.
- Wasbaar maandverband. Ik twijfel. Ik heb een yuuki maar vind het echt niet fijn. Zou wasbaar maandverband wel wat zijn? Iemand ervaring mee?
- Ik zou graag goed kunnen naaien. Ik ben ooit begonnen aan naailes, maar vond het niet leuk. Misschien dat ik zelf weer eens wat moet gaan rommelen.


Iemand nog meer tips en/of trucs? Welkom!

Reacties

 1. Ik ben me ook aan het verdiepen in wasbaar maandverband. Het lijkt me in elk geval een stuk meer draagcomfort geven dan verband dat je in de winkel koopt. Na een paar dagen befgint dat hier echt te irriteren!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi gezinsleven, Ik wilde even laten weten dat ik het wasbare maandverband inmiddels heb gekocht en vandaag voor het eerst geprobeerd en het bevalt me echt super!! Had het ergens niet verwacht, maar het is echt een aanrader, bedankt dat je het door middel van jouw blogje weer bij mij onder de aandacht hebt gebracht :)

   Verwijderen
 2. Ik verlang al jaren naar zonnepanelen om onafhankelijker te zijn van de energiemaatschappijen.

  En ik vind het mooi dat je wijst op het feit dat je ook als tweeverdieners afhankelijk bent. Namelijk van de opvang. Nu wordt er altijd gedaan alsof thuisblijfmoeders maar dom bezig zijn omdat ze afhankelijk zijn van hun partner....

  Maar het is maar net hoe je afhankelijkheid bekijkt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ook zoiets! Ik sprak er laatst met m'n vader over. Die wilde geen zonnepanelen maar een windmolentje omdat je daar altijd wat aan hebt, ook snachts en als de zon niet schijnt.. Daar zit wat in, vind ik.

   Verwijderen
 3. Ha! Ik gebruik nu een paar maanden wasbaar maandverband. Heb charlie banana verbanden en imse vimse verbanden geprobeerd.
  Ik vind de imse vimse verbanden het prettigste. De nachtverbanden zijn echt heel lang en groot, lek dus niet door 's nachts. De dagverbanden zijn ook royaal, maar dat voelt lekker veilig :-)
  Gewoon in een emmetje water(met deksel!), elke dag even het water weggieten en nieuw water erin. Op de wasdag giet ik ze zo uit het emmertje in de wasmachine (klein emmertje, ideaal), spoel ze uit met koud water op het spoel/centrifugeren programma, en laat de machine even centrifugeren op 400 toeren ofzo, zodat het meeste water weg is. Witte was erbij, machine op 60 graden en bij mij komt tot nu toe alles er schoon uit :-) Ik gebruik wel altijd het eco programma(zuiniger), doet er echt onwijs lang over (3:50..!!) maar de was is wel echt altijd schoon!
  Ik kan je wasbaar maandverband echt aanbevelen! Het zit zoveel lekkerder vind ik! :-) Voor ca. 140 euro (uit mn hoofd gezegd) kan ik nu de komende jaren vooruit. Ik heb ook inlegkruisjes gekocht, die heb jij al, dus dat scheelt ook weer.
  En ongestreken zakdoeken... :-) Haha, herkenbaar!
  Net als kussenslopen.. En theedoeken :-)

  Groetjes, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. trouwens, besteld bij katoen en ko. Aanrader! Goede webshop, fijne service!

   Verwijderen
  2. Hè Marike! Ik heb de inlegkruisjes van Charlie banana, die bevallen goed. Over maandverband moet ik nog even nadenken, maar vind het fijn dat je jouw mening erover geeft.
   Haha, ja die zakdoeken, theedoeken en kussenslopen! Maar ti's dan wel weer netjes!
   Als je eens in t veen bent, vind je het dan leuk om een keer een bakkie te komen doen?
   Groetjes Helma

   Verwijderen
 4. Hier nog iemand die ervaring heeft met wasbaar verband. Ik maak ze zelf van katoen en een flanellen binnenkant (oud laken). Je kunt ook oude washandjes of handdoeken voor de binnenlaag gebruiken. Het katoen voor de buitenkant is van oude overhemden of lakens. Bijna geen aanschafkosten dus en heel veel draagcomfort. Je hoeft er ook niet goed voor te kunnen naaien. Succes met je keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik al drie jaar wasbaar maandverband en ook wasbare inlegkruisjes. Ik heb in eerste instantie imse vimse en momiji natural gekocht (beiden merken proefset met drie stuks. Ik vind Imse Vimse niet fijn Heel snel door lekken aan de zijkant. Momiji natural erg fijn. Dus meteen genoeg gekocht aan maandverband en inlegkruisjes van dat merk. Jaar geleden paar charlie banana gekocht. Deze bevallen nog beter, Voordeel van charlie banana. Wordt perfect wit in de was ook naar 1 dag gebruiken Zit zacht en is snel droog, Met 1 keer wassen tussendoor kun je aan 9 stuks genoeg hebben. Hoeft dus maar ongeveer € 45-€ 55 te kosten afhankelijk van welke maat je hebt. Qua inlegkruisjes blijf ik Momiji natural het fijnste vinden. Ik heb ook alles gekocht bij Katoen en Ko. Na drie jaar nog nergens slijtage aan te zien. Ik ben ermee begonnen ivm fijner gevoel en geen geurtjes. Dat is ook echt zo. Gebruikt katoen maandverband ruikt niet. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!