Over de was..

Wat kan ik nu nog voor bijzonders vertellen over de was?! Misschien niet zo heel veel nieuws voor jou, maar voor iemand anders misschien weer wel. Weetje: ik doe gewoon m'n verhaal ;-).

Ik was bijna elke dag. Met uitzondering van de zondag en zo af en toe op woensdag. Op zondag houden we rustdag en gaan we naar de kerk. Weetje: ik denk die dag niet eens aan was!

Maandagmorgen daarentegen wordt ik bijna wakker met 'was' in m'n hoofd! Ik sta op tijd op om de wasmachine aan te zetten, zodat de eerste was al klaar is als ik uit school kom. Op andere dagen doe ik de was alvast 's avonds in de wasmachine en zet de tijdklok. Zo kan ik bij het opstaan de eerste was al ophangen.

Wassen op nachtstroom doe ik al lang niet meer. Het bleek niet rendabel, terwijl ik bijna alle was op zaterdag waste. De meeste was was ik dus gewoon overdag. Gemiddeld was ik twee wassen op een dag. Mede doordat onze twee oudsten nog weleens nat zijn 's nachts. Onze tweede presteert het zelfs om (bijna) altijd z'n dekbed nat te plassen. Verder heb ik ook (bijna) elke week een wasmachine vol met luiers.

Na het wassen komt het drogen. De droger gebruik ik zelden omdat ik 3 wassen kwijt kan op zolder. Ik hang de was op aan een rekje over het traphek en aan een grote staande wasrek. Heerlijk is dat! De ene dag hang je het op, de andere dag vouwen en strijken. We hebben op zolder twee dakramen die ik overdag tegen elkaar open zet. Mede door de dakramen heb ik deze (helaas) afgelopen zomer de was minder buiten gehad. Het scheelde me zoveel sjouwen! En als de ramen tegen elkaar open staan is de was bijna net zo snel droog, dus waarom zou ik..

Als ik maar één was te wassen heb hang ik de was anders op. Ja, echt! In plaats van één waslijndraad hang ik het over twee waslijndraden zodat het wat luchtiger hangt en het dus eerder droog is! Zo komt het dus weleens voor dat ik 's avonds alvast de was er weer af haal zodat ik de volgende morgen een makkie heb.

Sowieso ben ik een pietlut met het ophangen van de was. Manlief laat deze taak daarom ook maar meestal aan mij over. Ik houd ervan als de was strak opgehangen is. Netjes recht en zo min mogelijk kreukels. De sokken per paar bij elkaar en als ik wat meer tijd heb hang ik ook het ondergoed per persoon bij elkaar. Als ik dan op zolder ben om iets anders te pakken kan ik bijvoorbeeld alvast de onderbroeken van B. meenemen. Ik haal ze zo 1,2,3 van de waslijn en hoef niet te zoeken naar zijn onderbroeken. Ze liggen allemaal tegelijk weer in de kast en zo voorkom ik dat ik meerdere keren de kast open en dicht moet doen om onderbroeken terug te leggen. Echt, het scheelt tijd!

Wasknijpers gebruik ik niet voor de kleding aan het gewone wasrek. Ik hang de shirtjes gewoon over het draadje, zo voorkom je dat er 'knijpers' in je kleding zitten. De wasknijpers gebruik ik wel voor sokken, onderbroeken, gewone broeken, washandjes en handdoeken. En o ja, voor het beddengoed dat aan het wasrek over het traphekje gehangen wordt. Als het zo mooi naar beneden hangt hoef je het ook niet te strijken..

Strijken is mijn volgend puntje. Ik strijk praktisch elke dag. Ik weet dat het niet voordelig is omdat je strijkbout steeds op moet warmen. Ik doe het omdat het me rust geeft. Was opgevouwen, gestreken en schone aan de lijn? Dan kan ik weer wat afstrepen op m'n to-do lijstje!
Ik strijk bijna alle kleding, kussenslopen, zakdoeken, theedoeken (nou ja, niet altijd..). Misschien vraag je je af waarom ik alleen de kussenslopen strijk? Dat ligt zo lekker...

Ik heb een droger die ik heel soms gebruik. Liever niet, maar soms moet ik wel! Zoals vandaag: ik moet de luiers wassen, maar heb geen plek om ze op te hangen. Meestal was ik de luiers op zaterdag zodat ze het hele weekend kunnen drogen, maar helaas was ik zaterdag ziek (nog steeds overigens..).
Ik hang zo eerst de tweede was op en ga dan de luiers in de wasmachine doen. De wasmachine centrifugeert is al het water eruit, spoelt de luiers en was ze dan op 90 graden. Daarna doe ik de luiers in de droger en zet het wasrek in de buurt zodat de warme lucht die uit de droger komt ook een klein beetje gebruikt wordt voor de hangende was.

Tips:
- Als je genoeg droogruimte heb, hang je was over twee waslijndraden zodat het sneller droogt.
- Hang de sokken per paar bij elkaar, makkelijk met opvouwen.
- Hang de was strak op. Klop kleding uit voordat je het ophangt, maar doe dit niet met gebreide truien!

Heb jij ook een was-ritme?

Reacties

 1. Bij mij is het maandag-wasdag. De eerste was (donker) zet ik zaterdagavond klaar incl. wasmiddel, programma + tijdklok. Zondag op maandagnacht gaat 'ie wassen, zodat de 1e was precies klaar is als de wekker gaat. Even 15-30 min in de droger zodat de was goed warm is, flink kloppen en bij mooi weer buiten op de lijn. Ondertussen gaat de licht bonte/witte 40 graden was in de machine, met een beetje geluk kan ik die vaak ook ophangen voor ik ga werken. Dan de 3e was erin, de 60 graden was met beddengoed (onderlaken, laken en kussenslopen). Afhankelijk of ik het dekbedovertrek was heb ik 3 of 4 wassen. Als het buiten heeft gedroogd vouw en strijk ik (meestal) 's maandags alles weg, en anders dinsdags.
  Gestreken kussenslopen is wel één van de heerlijkste dingen die ik kan bedenken. Altijd zoooo fijn op maandagavond, zo lekker fris! Het liefste zou ik dat elke dag doen, maar ja dat is wel wat overdreven vind ik :P
  Ik heb zelf strijkwater gemaakt met lavendelolie, ik vind dat die lucht heerlijk blijft hangen in de was. En niet te overheersend.
  De handdoeken en washanden doe ik trouwens vaak halverwege de week een keer 's nachts op 90 graden. Lekker fris :-)
  Succes met de was vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, geen was-ritme, vandaag heb ik bijv. 4 van de 6 bedden verschoont en gewassen omdat ik morgen en overmorgen ochtend ga werken en er vanaf donderdag regen word voorspeld. Maar ik ben wel een echte pietlut met ophangen van de was, ook alles bij elkaar, dan wel niet per persoon maar ook netjes recht. Strijken doe ik zo min mogelijk, niet omdat ik er een hekel aan heb, wel heb ik een enorme hekel aan huishoudelijke klusjes waar je niks/niet veel van ziet;-) Opvouwen doe ik dus wel volgens een vast patroon, alles opvouwen en dan per persoon in stapeltjes in de wasmand. En wat wassen op nachtstroom betreft, daar ben ik ook een paar jaar terug mee gestopt, ik vond de "druk" om na 11 uur en op zaterdag te wassen te veel, ik heb nog maanden genoten van het feit dat ik, als het inneens nodig was, ik om 2 uur 's-middags ook nog even een was in de machine kon steken;-) Gr. Yvonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier net zo, ik wil alleen de was ophangen anders gaat het niet goed/zoals ik het wil. Ik strijk wel veel, maar niet zoveel als jij :) En ik gebruik knijpers wel voor shirts, maar niet voor sokken... verschil moet er zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb niet echt een vast was-ritme, maar ik was gewoon als de betreffende mand vol is, Ik heb er 1 voor witte was, 1 voor fijne was en 1 voor bonte was.
  De witte was (60gr) probeer ik wel 's avonds in de machine te stoppen en de tijdklok in te stellen zodat ie de andere morgen vóór 7 uur klaar is, zo profiteer ik nog van het nachttarief. Deze was gaat altijd in de droger, want ik vind dan de handdoeken heerlijk zacht. Fijne was gaat meestal buiten, of anders in de (verwarmde) garage op het rek. Dekbedovertrekken ook het liefst buiten, en anders even in de droger en verder drogen over het traphek, Ik doe altijd 2 bedden verschonen per keer, (wij zijn met z'n zessen). Strijken doe ik meestal 2x per week, en was die alleen gevouwen moet worden (hetzij uit de droger, hetzij van de lijn) werk ik meestal direct weg. Al met al heb ik er geen hekel aan, vind het heerlijk als alles weer schoon in de kasten ligt. Gr. Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier vandaag ook gewassen. Maandag is mijn vrije dag en dan verschoon ik meestal de bedden, dus veel was. In mijn badkamer staan twee wasmanden, een voor 40 graden was en eentje voor 60 graden was. Vind ik makkelijk.
  Als het kan, dan droog ik buiten, maar in de winter komt het er vaak op neer dat de handdoeken en de badstof hoeslakens in de droger gaan. Maarre vandaag heeft het nog goed gedroogd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een kostelijk verhaal: helemaal herkenbaar, behalve het strijken :p Als ik zaterdag een wijkrondje doe hangt mijn man de was op (goedkope stroom, dus veel was op zaterdag) dan kom ik thuis en heus, ik ben het aan het afleren, maar vaak moet ik nog even iets verhangen, hij blijft er gelukkig laconiek onder haha. Vroeger hing ik de luiers aan de droogmolen net als molenwieken:allemaal rechts, de kleinere stukken aan een rekje anders was het effect weg: als ik het opschrijf krijg ik heimwee, triest hè?
  groetjes, Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik was ook twee keer per dag. Aan het einde van de week wordt het minder weer dus ik wil ook alle beddegoed nog wassen woensdag maar. In het weekend was ik zo weinig mogelijk. Heb jij gewoon een hele grote was zolder? Ik heb alleen maar een klein overloopje maar heb daar nu een uittrek was lijn voor. Dat is echt super makkelijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet officieel, maar ik heb het denk ik wel. Ik was ook bijna elke dag. Maar ik ben niet zo netjes met ophangen als jij moet ik bekennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jaa ik woon op mezelf en heb dus niet zoveel was, maar wel netjes volgens een schema :D

  In de nacht van woensdag op donderdag gaat er één was in de machine (gekleurd of wit), die hang ik donderdagochtend op. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat de tweede was in de machine, die hang ik vrijdagochtend op. In het weekend ben ik niet thuis, dus kan de was dan ondertussen mooi drogen. Ik heb een rek aan de deur van de slaapkamer die nu nog leeg is, en een groot staand rek van Lidl, meestal past het daar wel. Anders leg ik sokken e.d. over de verwarming (ook al staat die niet aan).
  Eerst vouwde en streek ik alles op dinsdagavond, maar dat is nu mijn vrijwilligersavond en daarop probeer ik het nu op maandag te doen. Als dat niet lukt, is woensdagavond ook nog een optie, op donderdagochtend moeten de rekken in ieder geval weer leeg zijn. Tijdens het was vouwen/strijken van de twee wassen luister ik een preek. Als de preek nog niet is afgelopen en de was wel klaar is, ga ik bv. mijn kledingkast opruimen oid ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik was elke week een donkere was, en een handdoekenwas. Eens per twee weken gaat het bed eraf endcraai ik een witte was, bed plus witte kleding.
  Vijf wassen in veertien dagen, met twee personen.
  Als de mand vol is is het meestal vrijdag en dan zet ik de machine klaar, zaterdag hang ik het op bij mooi weer en anders gaat hete in de droger. ( anders staat het in de woonkamer te drogen tot dinsdag ) direct een tweede was er achteraan. Bed afhalen omdoe week ok maandag, zelfde droogbeleid.
  Strijken doe ik als het echt moet. Broeken en overhemden voor mans werk, mijn eigen pantalon en de zakdoeken. Vier broeken, drie overhemden, en als ze zijn gebruikt zakdoeken. Elke week strijk ik maandag om vier uur een minuut of vijftien.
  Heel af en toe zit een mand eerder vol, dan gaat de machine gewoon aan.
  Als de was aan de lijn droogt hang ik het in drie delen op. Strijken, van mij, van hem. Sokken bij sokken alle ondergoed bij elkaar. Eerst de handdoeken, dan de washandjes, dan de onderbroeken, dan de sokken, daarboven op de shirtjes, hemden, daar boven op de strijk. Dan hang ik de strijk aan de strijkplank, en berg de gevouwen was op.
  Ik vind niets leuk aan de was, niet dat het zo leuk aan de lijn wappert, dat het zo lekker schoon ruikt, dat het weer lekker in de kast ligt. De was moet, leuk lekker vrolijk gezellig, nee de was is saai, nat, zwaar, koud, veel werk en de week erop ligt het er weer..

  Ik zet veel liever elke week mijn bank andersom..of ik werk de uren in mijn tuin..of ik maak een knuffel..of ik doe de administratie..of ik bak een taart. Het enige goede aan de was is dat ik leuke kleren niet na een week weg hoef te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. geweldig stukje over de was.
  Ik was gemiddeld 18 wassen per week voor vijf personen. In principe uit principe niet op zondag. drogen het liefst buiten maar in de winter hangt het traprek altijd vol en ligt er vaak wat op de verwarming. Heb astma dus drogen in huis is niet fijn maar ja die was moet wel allemaal droog he.Strijken doe ik alleen als iemand speciaal iets nodig heeft voor uitje ofzo en verder 1 keer in de twee weken een mandje platgoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuk stukje! Hier had ik vroeger boven de trap aan het plafond lijnen met katrollen, dan kon je het zo naar je toetrekken en weer verder schuiven, niet mooi maar wel ideal! Het droogde zo super. groetjes Lucie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!