Kinderangsten

Bedankt voor jullie reactie op mijn vorig blogje. Ik heb heerlijk genoten van de boeken, de kaarsjes en het taartje!

Waar ik het nu even over wil hebben is over kinderangsten. Onze tweede zoon heeft allerlei angsten. Hij is bang voor de sirenepaal, rookmelders, de schaduw op zijn kamer, muggen enzovoorts.

Nu weet ik wel dat alle kinderen wel ergens bang voor zijn, dat was B. ook. Maar E. maakt het allemaal een tikje extra erg. Zo weet hij overal sirenepalen te vinden. Op flats, naast tennisvelden op het industrieterrein. Waar let je op, denken wij dan!

Rookmelders zijn op dit moment helemaal dramatische dingen. Hij wil niet meer naar de zolder.. er hangt een rookmelder. Hij rent met zijn ogen dicht naar de wc, in de gang hangt een rookmelder... Lopen we in het winkelcentrum dan ziet hij overal rookmelders. Op school hangen er drie, aldus E. Gaan we ergens heen dan vraagt hij: 'is daar een rookmelder'?

Ten einde raad haalden we een oude rookmelder van zolder. E. keek en raakte de rookmelder aan, draaide hem om om te kijken of er een batterij in zat en vond het prima. Vervolgens legde wij de rookmelder op de trap, waardoor hij vervolgens de overloop niet meer op wilde.. vanwege de rookmelder. Zucht... Heeft iemand tips?

Schaduwen zijn ook bijzondere dingen. Ze bewegen als je je bed uit gaat! En daarom riep E. elke morgen tussen 5 en 6: 'mama, papa, mama, papa, mama, papa..' net zolang tot er iemand op z'n kamer kwam kijken en vroeg: 'wat is er?' Waarop hij vervolgens zei: 'ik moet plassen'.

Dit deed hij lange tijd zelf. Hij kwam gewoon z'n bed uit, deed de douchelamp aan en ging plassen en sliep daarna gewoon weer verder.

Natuurlijk werden we dit zat. Elke ochtend je bed uit voor een kind dat het zelf kan! Maar wat we ook probeerden, E. durfde niet.

Op een ochtend ging ik voor de grap in z'n bed liggen. E. was er zelf al uit maar kwam bij me liggen. We deden de douchelamp uit en toen zag ik wat hij bedoelde! Het nachtlampje schijnt op de muur en als hij uit z'n bed komt ziet hij zijn eigen schaduw, levensgroot op de muur! En de schaduw ging ook nog helemaal mee tot de deur!
Ik praatte er met hem over en legde hem uit dat schaduwen niets doen. Ik liet E. op z'n bed zitten en ging zelf staan. Ik zwaaide en E. lachte. Ik haalde E. uit z'n bed en we zwaaiden samen naar de schaduw.

Vanmorgen werd ik om 4 uur wakker. De douchelamp was aan en ik moest zelf ook naar de wc. Als ik in de douche kom zie ik daar een onderbroekje én pyjamabroek van E. Een klein beetje nat. 'Ach', denk ik. Is 't ie alleen gegaan, heeft hij ook alles nog alleen opgeknapt! Dus ging ik even kijken.

E. lag heerlijk te slapen. Ik keek onder de dekens. Hij had zelf een schoon onderbroekje aangedaan, was weer in z'n bed gekropen (die was nog wel droog), en weer heerlijk gaan slapen.

Wat was ik trots!

Vanmorgen hebben we het er samen over gehad. Hij blij en ik ook!


En nu de sirenepalen en de rookmelders nog...

Reacties

 1. Heel herkenbaar :)

  Wat heb je dat goed opgelost met die angst voor schaduwen!
  Soms is dat net wat nodig is: je echt verplaatsen in je kind, even op dezelfde hoogte om te zien wat hij ziet.

  Succes met de andere twee uitdagingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heftig..
  Hopelijk krijg je zijn angsten overwonnen, samen en evt. met professionele hulp!
  Zo jammer hé. dat je niet in die koppies kan kijken.. wat ze denken en voelen..
  Sterkte!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi dat jullie het zo konden overwinnen.

  Soms zou je ook weleens in die kinderhoofdjes willen kijken, ze kunnen de dingen soms ook zo letterlijk oppakken en doordat ze iets niet goed begrijpen juist een angst ontwikkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gek is dat soms he.. hier is het vooral honden, maar dat is niets geks.. oja de stofzuiger is het ook een hele tijd geweest (papa wou de hagelslagjes van de kinderstoel afzuigen toen ze anderhalf a 2 jaar was)

  in hun hoofdje kijken zou soms handig wezen ja..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach, dat arme mannetje...
  Ik was vroeger ook zo'n kind dat snel bang was voor de gekste dingen.
  Nu is onze dochter ook vaak bang voor uiteenlopende zaken. Ik denk dat het ene kind er gevoeliger voor is dan een ander, veel kan je er denk ik niet aan doen.
  Wel super dat je de schaduw-angst hebt overwonnen, dat is toch weer mooi meegenomen!
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar! Onze meid heeft een haast panische angst voor ballonnen. Moeilijk te ontwijken, gelukkig gaat het steeds iets betet. Nu na vier jaar angst speelt ze feestwinkel met lege ballonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mss een idee om samen eens bij de brandweer te gaan kijken. Hier hebben we open dagen special voor kinderen. Mss kun je buiten en rookmelder af laten gaan en vertellen dat dit echt allen bij rook gebeurd.
  Was vroeger ook bang in het donker echt deed het in m'n broek hoor. Vertel het hem maar. Nu wonen we op de prairie en ga snachts rustig buiten kijken als er wat is.
  Honden was ik echt superbang voor maar ik heb er nu ook rondlopen en vind een hond prima(tenmisnste als he niet van die kasten van honden zijn en rottweilers)
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super dat die angst is overwonnen! Hopelijk vinden jullie (evt. met hulp) ook een manier om de andere angsten te overwinnen. Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb nog even nagedacht.Maar hebben jullie of in directe omgeving brand gehad?
  Wij hebben het gehad en kinderen vonden het echt eng ook als eens de rookmelder afging.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat niet. De angst is gekomen nadat we de rookmelder getest hebben..

   Verwijderen
 10. Hmmm lastig hoor.. Waarschijnlijk precies zo aanpakken als met die schaduw. De rookmelder uit elkaar halen, waarom zo'n ding is, wat er kan gebeuren als je hem niet hebt. Ik denk dat hij bang is dat hij afgaat, omdat hij bang is voor sirenes. Maar als er geen brand is gaat hij ook niet af.. Lastig hoor... Hi jis heel gevoelig dat is duidelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. we hebben al zoiets geprobeerd. op dat moment gaat het goed, maar aan het plafond ziet 't er blijkbaar toch anders uit..

   Verwijderen
 11. ik ben zelf ook bang voor een rookmelder.... nou heb ik wat gevonden op een site namelijk:
  Telkens wanneer u de rookmelder thuis test, een klein feestje geeft of uw kind een ijsje trakteert. misschien dat dit een beetje helpt?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!