Duurzamer leven #1 WashandjesAl langer zijn we bezig om ons een duurzamer leefstijl aan te meten. Soms willen we wat te snel. Nou ja, ik vooral.. Daarom hebben we afgesproken om, als we iets nieuws aan moeten schaffen, iets 'goeds' te kopen. Goed wil zeggen: goed voor het milieu en voor de mensen die het product gemaakt hebben. Omdat er geen rek in onze portemonnee zit zullen we daarom best wat keuzes moeten maken en misschien soms toch moeten kiezen voor iets minder 'goeds'. Kinderkleding bijvoorbeeld, vind ik nog best lastig. Dus mocht je een tip hebben waar ik verantwoorde kleding kan vinden voor onze zoons, dan hoor ik het graag! Babykleding heb ik inmiddels gevonden en daar is, naar mijn idee, minder moeilijk aan te komen.


Vandaag een blog over onze nieuwe washandjes, die ik dec. 2016 bestelde. Deze blog schreef ik al in Word (omdat ik het bloggen niet kon laten ;-)), maar, inmiddels aangepast, is het tijd om 'm ook hier te publiceren:


Onze washandjes waren aan vervanging toe. De vorige washandjes waren erg dun geworden. Voordat de baby komt wilde ik graag fatsoenlijke washandjes in de douche hebben liggen, dus ging ik op zoek. Ik zocht allereerst op bamboe washandjes. Bamboe groeit erg snel, hypoallergeen, lekker zacht, neemt snel vocht op en ruikt langer fris, dus leek het me wel een duurzaam alternatief. Maar toen ik verder las, las ik dat ze maximaal op 40 graden gewassen konden worden. Ieder zo z’n ding, maar washandjes wil ik echt op 60 graden wassen! Bij 60 graden gaan de bacteriën dood, en dat vind ik zeker bij washandjes een must. Geen bamboe dus..


Katoenen washandjes

Bij Yumeko vond ik washandjes gemaakt van biologisch katoen en 100% fair trade. Ook de reviews zagen er goed uit. De prijs viel me niet tegen, 13,95 euro voor 4 washandjes, ongeveer 3,50 euro per stuk. Oké, bij Hema kosten ze 1 euro per stuk, maar de huidige washandjes (van de Hema!) gaan nu 1,5 jaar mee en zijn helemaal versleten! Daarbij zijn ze niet fair trade en niet van bio katoen, wat ik toch wel belangrijk vind.

Ik bestelde 4 x 4 grijze washandjes. Met vijf personen vind ik 3 washandjes per persoon wel het minimale. Meer hoeft ook niet, goed is goed, maar ik grijp niet graag mis.
washandje dark grey 4 st

De oude washandjes gooide ik weg.. o nee.. de oude washandjes gingen in de la beneden in de keuken! De washandjes die in de keuken lagen, die gingen wel weg! Die waren echt versleten.. rafels.. gaten.. De washandjes uit de douche liggen nu dus in de keuken en gebruiken we om ’s ochtends de mondjes te wassen van de kids, om mee te nemen als we weggaan (nat in een bakje) of om pijntjes te bestrijden als er iemand gevallen is.
Ervaring
De Yumeko washandjes zijn inmiddels volop in gebruik. Ze zijn heerlijk dik en zacht. Zeker gezien de dikte verwacht ik dat ze lang mee zullen gaan! Het viel ons op dat de washandjes groter zijn dan degene die we hadden, en dus ook geschikt zijn voor grote handen. Er zit een praktisch lusje aan, die groot genoeg is om aan een haakje te hangen. Nadelen? Eéntje maar.. door de dikte duurt het langer voordat ze droog zijn, maar een net gewassen washandje hoeft ook niet per se droog te zijn, dus desnoods haal ik ze vochtig van de waslijn en wassen we ons ermee.

Reacties

 1. Leuk om te lezen, wat ben je goed bezig zeg, bewuste keuzes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig! De prijs zou mij toch weerhouden..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteindelijk verdien je het wel weer terug, denk ik, doordat ze langer meegaan. Maar dat is natuurlijk nog even afwachten.

   Verwijderen
 3. Ik maak washandjes van handdoeken. Bijna geen werk en kost bijna niets.
  Ik koos er voor om een badhanddoek te gebruiken die ik te groot vond. En het resultaat was prima!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een idee, alleen ben ik niet zo handig met de naaimachine :(

   Verwijderen
  2. Dat is een goed idee Marie, dankjewel!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!