Piekeren, rekenen, dromen..

.. iets waar ik inmiddels al weken mee bezig ben!


Een paar weken geleden schreven we ons in op een nieuwbouwproject in ons dorp. We willen eindelijk de stap gaan wagen om een huis te kopen. De huizenprijzen en de hypotheekrente is nu gunstig, dus lijkt ons dit een geschikt moment.


Goed, we schreven ons dus in. Daarna werden we gebeld: we stonden op nummer 4. Drie mensen voor ons dus.. oeps!


Vorige week vrijdag belde de makelaar, we staan bovenaan! Mét dat telefoontje kwam ook gelijk de stress weer terug. Zat ik weer met m'n neus achter de computer staatjes te maken in excel. (Wat ben ik blij dat ik al zo'n jaar of 4 de financiën nauwkeurig bijhoud!) En zijn de nachten onrustig.. Aan de ene kant dromen we van het mooie, grotere huis. Aan de andere kant zijn er ook wat financiële onzekerheden. Piekeren en rekenen dus! Is het slim om te gaan verhuizen? Hoe kunnen we dingen goedkoper doen? Waar beginnen we aan? Doen we er wel goed aan? En de kinderen, hoe zouden zij het vinden?


(Als je tips hebt om het huis op een goedkope maar toch mooie manier in te richten, ze zijn welkom!)


Morgen gaan we naar de makelaar en deze week hopen we ook nog naar de hypotheekadviseur te gaan. Al met al een stressvolle periode!

Reacties

 1. Echt, staan jullie nu bovenaan? Dat is wel heel bijzonder hoor, als je eerst op de vierde plaats stond! Inderdaad is dit een geschikt moment om een huis te kopen, dat hoor ik ook van alle kanten. Maar wij willen het liefst nog huren. Ik stuurde je pas een mailtje om te vragen van wie jullie jullie huis huren. Ik vertelde er nl. over aan mijn vriend en hij wil zich daar ook graag inschrijven. Zou leuk zijn als je dat wilde laten weten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry Maggie.. niet gezien! Ik heb je inmiddels terug gemaild!

   Verwijderen
 2. Wij hadden een koophuis en nu nog steeds, alleen groter. Maart vorig jaar verhuisd. Maar we wisten dat de maandlasten omhoog zouden gaan, omdat dit huis duurder/groter is. En met vijf kinderen blijft er dan weinig over. Wij hebben samen afgesproken dat we er gewoon in gaan en stukje voor stukje iets aanpakken. Sneller kan gewoon niet!
  Als je uitgerekend hebt dat je het kan halen (en als de bank ook vind dat dat kan) en er blijft een klein beetje per maand over waar je wat van kan doen in huis, dan is dat m.i. genoeg.
  Het hoeft allemaal niet snel!!! Maar dan moet je wel die instelling hebben. Natuurlijk soms baal ik ervan dat we nog steeds geen rolgordijnen hebben beneden. Maar kom... is dat nou het belangrijkste op deze aardbol?

  Wij zeggen vaak genoeg tegen elkaar: wat zijn we eigenlijk blij dat we niet alles in één keer kunnen doen in huis! Wij genieten er nu echt heel erg van als we iets wel kunnen doen en als er iets wel af raakt!
  Maar goed, die instelling moet je wel kunnen hebben. Niet mee willen doen met de rage van tegenwoordig. Steeds sneller, mooier en ontevredener.
  Maar weet natuurlijk verder jullie situatie niet ;-)

  En Marktplaats hè?
  Daar kan je echt veel leuke dingen vandaan halen!

  Maar eerst maar eens zien of het financieel allemaal kan met de bank enzo.
  En dan verder denken ;-) stapje voor stapje ;-) hih en dat zeg ik...

  Sorry voor het lange verhaal!

  Groetjes, Mjirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb genoten van je verhaal, Mirjam! Dank je wel voor al je tips!

   Verwijderen
 3. Wat fijn dat jullie bovenaan staan en veel succes met alle dingen die erbij komen kijken. Misschien kan je de kamers op schaal tekenen en dan de spullen die jullie hebben ook op schaal zoals kasten etc en kijken wat er nog bij moet komen aan meubels.Vrienden die naar een verpleeghuis gingen hebben dit gedaan met hun meubels om te kijken wat ze konden plaatsen. Er is een site met gratis op te halen en daar worden soms hele mooie dingen aangeboden, je kan ook bij familie een visje uitgooien of ze nog spullen hebben die voor jullie bruikbaar zijn of intikken op marktplaats gratis op te halen staan soms ook mooie dingen bij , en in kringloopwinkels kijken en de advertentie's bij de supermarkt .Wie weet vind je daar ook nog wat tussen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Wat meubels betreft: die hebben we en daar doen we het voorlopig echt nog wel mee. het gaat meer om de vloeren en gordijnen enzo.

   Verwijderen
 4. lees af en toe je berichtjes nu voel ik me toch aangesproken om te reageren, als jullie groen licht van de bank krijgen zou ik er voor gaan, wij hebben 3 jaar geleden ook de keus gemaakt voor een nieuw huis en ben nog iedere dag dankbaar het is maandelijks wel een grote kostenpost maar je krijgt er zoveel voor terug alles nieuw dus onverwachte kosten heb je de eerste jaren niet, je weet dus echt waar je voor zit, en dat inrichten komt vanzelf wij hebben alle muren gesausd en meubels hergebruikt en nu 2 jaar later koop ik iedere keer wat leuks voor de inrichting en dat is veel leuker dan dat je alles in 1 keer klaar hebt.
  Groetjes Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kirsten,
   Leuk dat je reageert! Bedankt dat je jouw ervaring wilde delen, ik neem het zeker mee in onze beslissing!

   Verwijderen
 5. Mijn codewoord: marktplaats!! Van schuifpui tot regenton van matrassen tot servies...... meestal nieuw maar niet de juiste maat of kleur voir hun dus gaat het weg voor een prikkie....

  Wij kochten een casco huis van 70m2 en deden alles incl apparatuur en isolatie douche en complete keuken voor minder dan 2500 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik zou het wel goed overwegen in deze dure tijden, en ja goedkoop inrichten,
  dat ligt er helemaal aan wat je eisen zijn. succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt? Staan jullie nu opeens op nr. 1?
  Ik kan me voorstellen dat de schrik dan opeens om je hart slaat.
  Dan wordt het opeens allemaal wel heel echt.
  Volgens mij laat je je al heel goed voorlichten en als je er goed met je man over kunt praten, dan zie je vanzelf de beste oplossing.
  Wij hebben een koophuis en ik ben opgevoed met het idee dat huren de allerslechtste investering is, dus ik ben de laatste om er een onbevooroordeeld advies over te geven :-).
  Met een nieuwbouwwoning is het goed denk ik om het kostenplaatje goed door te rekenen. Je moet echt àlles nog aanschaffen, inclusief tuinaanleg en het houdertje voor je toiletrol.

  Zo, en nu lekker slapen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou er zo weer voor gaan. 35 jaar geleden kregen wij van de een op de andere dag een nieuw koophuis aangeboden. Nu zul je zeggen, ja maar, dat is 35 jaar geleden. Klopt, maar de rente was toen 9%. Ik was in het begin erg bang dat het niet zou lukken maar na een jaar, als je de eerste belastingteruggave hebt, gaat het vanzelf. Na 10 jaar hebben we het verkocht om een twee onder een kap te bouwen en daar wonen we nu nog. Ik weet niet hoe oud jullie zijn maar ik zou het zeker doen. De huren worden a.s. juli weer fors verhoogd en dat zal niet de laatste keer zijn. Niet teveel piekeren, wel dromen. Het komt allemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tjonge wat gaat dat opeens snel!
  Ja, verhuizen is een hele puzzel. Wijzelf zijn 7 jaar geleden verhuisd. Van een kleine koopwoning naar een ruimere koopwoning.
  Laat alles maar eens berekenen door een hypotheekadviseur. Je hebt nu ook je maandelijkse lasten aan huur. Is dat veel lager dan de hypotheeklasten? Dan moet je kijken of dat te doen is met jullie financiële plaatje. Als de adviseur zegt dat het kan? Doen!!
  Bij een nieuwbouwwoning komt wel veel kijken, maar vaak worden de muren afgewerkt met een neutraal iets. (behang oid iets dergelijks) Misschien niet helemaal je smaak, maar met leuke gordijnen en accessoires is het toch naar je eigen smaak in te richten.Dan kun je in de loop van de jaren altijd nog vertrek voor vertrek naar je eigen zin maken.
  Met een nieuwbouw woning moet je opletten dat alles wat je wil veranderen aan het originele bouwplan meerwerk kan betekenen. Laat je daar goed over inlichten, want dat kan ongemerkt oplopen. Want meerwerk betekent meer betalen.
  de tuin moet ook nog helemaal gebeuren. Maar kijk maar eens op marktplaats wat daar aan tuinmaterialen wordt aangeboden. Met een beetje creativiteit en zoekwerk kun je voor een leuk prijsje er een leuke tuin van maken. Een schutting tussen 2 tuinen betaal je vaak samen met de buren. Het is tenslotte ook hun tuinafscheiding.

  Heel veel succes met alles uitzoeken en het nemen van de juiste beslissing!
  En verhuizen en alles wat er bij komt kijken is vermoeiend, maar ook heel erg leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, spannend zeg! Begrijpelijk dat dit voor slapeloze nachten zorgt...
  Net als wat al heel wat anderen hier zeggen is mijn tip: niet alles tegelijk doen, maar steeds iets.
  Succes bij het nemen van alle beslissingen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!