Kinderklusjes

Wat voor een moeder ben jij? Neem je je kinderen alles uit handen of laat je ze zelf proberen? Ik heb van alles wel wat. Soms ben ik misschien te bezorgt en bang dat het verkeerd zal gaan. Een andere keer denk ik er niet over na en is het al gebeurt voordat ik bedacht dat hij het zelf wel kon. En ja, soms denk ik ook weleens dat ze er nog te klein voor zijn.

Gelukkig heb ik een lieve man die daarin nogal weleens anders denkt. Hij is dan ook vaak degene die begint met het aanleren van bepaalde vaardigheden, zoals knoopjes dichtmaken.
Toch komen ze er hier niet makkelijk vanaf hoor, ze hebben echt wel bepaalde dingen die ze zelf (moeten) doen en zelfs dingen die ze voor mij moeten doen.

- 's Ochtends, na het aankleden mag tweede zoon m'n bed naar beneden doen. (Die staat dan nog omhoog omdat ik jongste de fles heb gegeven).
- Als we naar beneden gaan pakt oudste z'n schooltas zelf en als ik alles klaar heb gezet doet hij zelf z'n spullen erin.
- Oudste mag na z'n ontbijt even een washandje halen boven om de snoetjes te wassen.
- Jongste besluit meestal om tijdens het ontbijt z'n broek vol te doen, dus moet hij nog verschoont worden voordat we gaan. Terwijl ik boven ben, helpt oudste onze tweede met z'n jas aantrekken.
- Voordat ik naar boven ga geef ik 'instructies'. B. jij mag zo de stoelen aan de tafel aanschuiven, E. jij mag alle lampen uit doen.
- De pyjama's leggen de kinderen zelf onder hun kussen.
- De vuile was doen ze zelf in de goede waston, wit bij wit en kleur bij kleur. Oudste kan dit zelf, tweede moet nog een beetje geholpen worden.
- Af en toe mogen ze de kruimels onder de tafel opzuigen.
- Oudste snijdt meestal de komkommer in plakjes.
- Speelgoed ruimen ze zelf op (meestal dan :-)).
- Afval dat naar de kliko moet ligt bij de achterdeur, en wordt nogal eens meegenomen door oudste.
- Sinds we een grote sticker op de kliko hebben geplakt halen de jongens samen de kliko op.
- Als ik de bedden opschud, legt tweede zoon alle knuffels netjes neer.
- 's Zondags leggen ze zelf hun kerkspullen klaar, een psalmboekje, schrijfboekje en een rolletje snoepjes.
- enz. enz.

Ik ben van mening dat je kinderen veel kunt leren en dat je daar vroeg mee 'moet' beginnen. Wat is vroeg? Ik denk dat dat bij elk kind verschillend is. Onze oudste pakt het veel sneller op dan z'n broertje, dat geeft niet, zolang hij er maar z'n best voor doet vind ik het goed.

Misschien denk je wel dat je er zelf alleen maar drukker mee ben. In sommige gevallen is dat ook zo, maar als je op langer termijn bekijk dan zijn er volgens mij alleen maar voordelen. Neem nou bijvoorbeeld de was: oudste, 5 jaar, vraagt aan me wat er in de was moet. Hij kleed zich zelf uit en doet alles in de was waarvan ik heb gezegd dat het in de was mag. Ik vertel er nu al niet meer bij in welke waston, dat weet hij inmiddels zelf. Later hoef ik 'm ook niet meer te vertellen wat er in de was moet, en doet hij zelf alles in de goede waston. De rest is dan aan mij :-).

Toen ik nog thuis woonde werd er ook van me verwacht dat ik mee hielp in huis. Ik heb er niets van overgehouden, en denk ook zeker niet dat het schadelijk is. Waar ik m'n kinderen niet mee wil opzadelen is de verantwoordelijkheid voor elkaar, in de zin van: 'Ja hoor, jullie mogen gerust in het park spelen, B. pas je goed op E.?' Een kind van 5 kan nog niet op een kind van 3 passen, en ik vind dat je hem ook nog niet met zo'n verantwoordelijkheid mag opzadelen. Stel je voor dat er wat gebeurt, wie is dan de schuldige? Wie heeft er niet opgelet? Juist.. een kind van 5..
Echt, het gebeurt! Anderszins hebben ze natuurlijk wel andere verantwoordelijkheden tegenover elkaar. Er wordt niet geslagen of gescholden. En als ik even de was uit de wasmachine moet halen vraag ik ook weleens aan oudste of hij even op jongste wil letten. Maar dan zit jongste wel in de box en het enige wat er kan gebeuren is dat hij omvalt.. Hij roept dan als jongste omgevallen is en ik kom dan direct naar beneden. Op dit moment gaat dat prima, en dat wilde ik zo laten.

Wanneer begin je met 'klusjes'? Ik weet niet eens meer wanneer wij ermee begonnen zijn. Het gaat hier een beetje spelenderwijs. Als ik onze jongste in bad deed, 's ochtends, vond onze tweede het leuk om de vuile kleertjes in de was te doen. 'Waar hoort deees', zei hij dan. En zo gaat het ook met het bed naar beneden doen, ze vinden het leuk om te doen, dus is het geen moeten. Ze voelen zich groot als ze me geholpen hebben en noemen zichzelf 'echte werkmannen' of 'goeie helpers'. :-)

Het helpen in huis en het helpen van elkaar moet mijns inziens een gewoonte worden. Zo helpt onze oudste z'n vriendje op school met z'n sjaal omdoen, omdat vriendje dat nog niet zelf kan. Lief toch?

Klusjes doen is goed voor een kind. Beloon hem/haar met een compliment en stimuleer het kind om ermee door te gaan. Zorg er wel voor dat een kind nog wel echt kind kan zijn en gewoon kan gaan spelen. Daar is het tenslotte kind voor.. toch?

Reacties

  1. Ik denk dat je het heel goed aanpakt! Als ze nu nooit iets zouden doen, hebben ze er over 5 jaar (als ze misschien meer zouden kunnen) er echt geen zin meer in - dat zijn ze dan domweg niet gewend. En op deze manier wel! Zo gaat het spelenderwijs. En dat hij zijn vriendje helpt met zijn sjaal, is inderdaad erg lief!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat kinderen vooral veel zelf moeten leren doen, maar dan wel aangepast naar hun leeftijd. Jij doet dat goed. Helaas ga ik tegenwoordig veel in de clinch met mijn pubers omdat ze erg lui zijn geworden. Zelfs hun eigen tas wegzetten is er vaak niet meer bij en dan moet ik dat alsnog achter hun kont doen. En vandaag heeft oudste niet in de bench gestopt terwijl zij als laatste uit huis gaat met als resultaat dat de sandwichen allemaal opgegeten zijn :-(. Daar kan ik boos van worden en ben je geneigd te denken: 'beter dat ik het gewoon zelf doen voor ik vertrek!' De lagere school kinderen doen hier het meeste qua klusjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik herken mezelf een beetje in jou.
    Soms denk ik dat ik iets beter zelf kan doen want het is sneller,makkelijker,etc.
    Peuterdochter laten we spelenderwijs wel klusjes doen zoals helpen de tafel te dekken,haar eigen speelgoed op ruimen,post uit de brievenbus halen en op de kast leggen.hond een even,was in de wasmand en nog veel meer.
    Ik merk dat ze het heel erg leuk vind om te kunnen helpen en s dan vaak ook minder "vervelend" omdat ze in veel dingen mee betrokken wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk! Leerzaam! Bij ons hoort bed opmaken erbij. Kleren in de wasmand doen, die gewassen moeten worden, eigen bureau en kamer bij houden ook.

    Favoriete klus van zoon van 8 op zaterdag: spiegels schoonmaken met spuitflacon.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed van je om ze al zo jong een en ander te leren. Dan gaat het ook veel makkelijker dan wanneer ze ouder zijn. Want....als ze wat ouder zijn vinden ze het (meestal) lang niet meer zo leuk is mijn ervaring! Maar misschien zijn jouw kinderen een uitzondering :)
    Wat hier ook nog een regel is: als ze uit school komen moeten ze de spulletjes uit de schooltas halen en op de afwasmachine zetten. En de tas weer opruimen. Maar wat hier voor ook al aangegeven werd, de pubers in huis lappen deze regel vaak aan hun laars!
    groetjes Germa

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Herkenbaar! Hier helpt oudste (peuter) ook spelenderwijs met klusjes: was in/ uit machine en ophangen (7 (!!) knijpers op 1 washandje, haha!) haar speelgoed opruimen, jas, schoenen, schort etc. opruimen en natuurlijk helpen bij bakken/ eten koken...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier zijn de kinderen al ouder... maar vanmiddag ging jongste (zoon 16) gezellig mee boodschappen doen. Niet vrijwillig hoor, maar hij neemt me dan van alles uit de handen. Het op de band zetten en weer in het karretje pakken, en wat dacht je van het sjouwen met de kratten? Heerlijk toch als dat kan? En natuurlijk laat ik vooral merken dat ik ervan geniet. Fijn weekend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De 2 oudste van 10 en bijna 7 leggen hun bed netjes, vouwen hun pyama op, proberen hun kamer netjes te houden, leggen hun vieze was in de wasmand. Ik zorg 's avonds dat hun kleding voor de volgende dag klaar ligt en 's morgens komen ze netjes aangekleed naar beneden. Als de tafel nog niet gedekt is, dekken ze hem samen. De oudste moet met de fiets naar school dus zet 's morgens haar fiets voor. Ze helpen me graag met het bereiden van het eten, dingen pakken, snijden e.d. Als ik met de oudste boodschappen ga doen en ze ziet iets in de rekken liggen wat andere mensen gewoon ergens anders hebben terug gelegd, dan pakt ze het en gaat ze zoeken waar het hoort te liggen en legt het terug. Zijn we bij de kapper dan vraagt ze daar of ze mag helpen om de haren bij elkaar te vegen. Drinken we ergens iets, dan vraagt ze aan de serveersters of ze misschien kan helpen met tafels schoonmaken of vegen. De jongste is nu 23 maanden en pakt met het eten zijn eigen slab uit de lade en helpt met het opruimen van zijn speelgoed. Laten we een mok op tafel staan die leeg is, dan wilt hij hem opruimen. Dus het gaat best wel goed. Maar ik ben inderdaad ook van mening dat een kind lekker kind moet kunnen zijn, dus het gebeurt regelmatig dat ik ook wel zeg tegen ze van, mama doet het vandaag wel even zelf,gaan jullie maar lekker spelen. En ja, soms is dat ook uit eigenbelang omdat het dan iets sneller gaat.

    Groetjes Marie-Louise

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!