Een kind met een identiteitsbewijs?!

Onze oudste hoopt binnenkort in een ander ziekenhuis behandeld te worden, en daarom kregen we een brief op de mat. Nu ben ik gek op post, maar deze enveloppen staan me niet altijd aan. Ook deze brief had weer eens iets 'naars'. Gelukkig niet over zoonlief, maar wel wat naars voor de portomonee. Er staat: '.. ook voor kinderen geldt een identificatieplicht. Zonder geldig identiteitsbewijs kunnen wij u niet garanderen dat uw zorgverzekeraar de verzekerde kosten voor de genoten zorg vergoedt.'
Aangezien hier alleen man en ik een paspoort hebben moest ik dus nog met zoonlief op pad. Papieren bij elkaar zoeken (manlief moet ook tekenen..), paspoorten mee, foto's laten maken (a 10 euro) en op naar het gemeentehuis.
Gelukkig zat er een hele aardige dame achter de bali, want het gecopieerde paspoort van manlief was eigenlijk niet goed, ik moest het originele meenemen. Zucht.. nergens wat van gelezen, maar goed.. ze wilde me toch wel verder helpen.

Ik vroeg haar hoe dat nu zat, want een identiteitsbewijs is pas nodig vanaf 14 jaar en zoon is pas 5. Het blijkt dus dat de wet van de 'identiteitspapieren' en de wet van de zorgverzekering elkaar in de weg zitten. Een zorgverzekeraar mag weigeren als er geen identiteitsbewijs getoont kan worden. Dit houd eigenlijk in dat ook alle kinderen een id. nodig hebben. Want stel je voor dat je kind een ongelukje krijgt en een paar nachtjes in het ziekenhuis moet blijven, dan kun je niet even naar het gemeentehuis om een Id. te gaan laten maken.

Nu ik toch aan het vragen was, wilde ik ook nog even weten waarom er een foto op moet. Onze jongste is nu bijna 1 jaar, over vier jaar is het ID nog geldig, maar ziet hij er lang niet meer uit als het babyjongetje op de foto. Volgens mevrouw was dat inderdaad belachelijk, máár.. dan kunnen ze nog wel aan de nummers zien dat hij het is.. Ik dacht dat er zoveel eisen aan pasfoto's zaten? Blijkt het over vier jaar niet eens meer uit te maken. Ze kunnen aan een nummertje toch wel zien dat jij het bent..

Ik bedankte mevrouw voor haar uitleg en hulp en ging bijna 32 euro lichter het gemeentehuis weer uit. En nu te bedenken dat onze andere twee zoons dus eigenlijk ook nog een Id. moeten hebben. Dat kost bij elkaar nog eens 82 euro.. slik.

Wist jij dat alle kinderen een ID. moeten hebben?

Reacties

 1. Ik weet het, volgens mij is het sinds vorig jaar (je kunt je kind ook niet meer bijschrijven in je paspoort)

  Wij zijn afgelopen week ook bij het stadhuis geweest, aangezien we een weekend naar familie gaan (met het vliegtuig)
  Wat ik wel jammer vind, is dat de prijs precies hetzelfde is als voor een volwassene, en dan nog de kosten voor de pasfoto's, het wordt al snel een duur grapje....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dit is bizar! Afgelopen maand hebben onze 2 jongsten ook behandelingen gekregen en liep ik hier ook tegenaan. Bij elk bezoek begon het ziekenhuis er weer over. Ik heb gewoon naar de zorgverzekering gebeld en daar vonden ze het ook onzin. Als ik de zorgpas kon tonen was dat voor hen genoeg. Dus ik heb de pasjes niet aangeschaft.De zorgverzekering heeft mij verzekerd dat de gemaakte kosten gewoon zullen worden vergoed. Ze zeiden daar dat ik bij een volgend bezoek gewoon kan zeggen dat ik er mee bezig ben. Eigenlijk moet iedereen dit aan kaarten bij de zorgverzekeringen.

  Ik hoop dat het geen ernstige dingen zijn bij je kindje?

  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er ook één omdat we dat nodig hebben om naar het buitenland (zelfs Nederland)te gaan. Drie kinderen hebben hier een volwassenen ID en de andere zes dus een kids ID zoals dat heet. Ik denk dat het hier 12,5 Euro kost en fotokes moet je dus ook hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In onze gemeente (waar mijn ouders wonen, ik zelf woon op kamers) zijn ID-kaarten voor kinderen 9 euro. Met foto's erbij is het al 19 euro. En met vier kinderen onder de 14 loopt het bedrag ook nog aardig op. Maar goed, je kunt er wel vijf jaar mee vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pas moest ik naar het ziekenhuis voor een onderzoekje bij dochter, toen had zij haar id in de auto laten liggen, dus was gewoon even ophalen, maar ik vroeg toen aan de persoon achter het loket hoe dat moest als ik b.v. met mijn zoontje van 9 zou komen. Zij zei dat voor hem dan identificatie nog niet verplicht was.
  Ik vind het idd ook geldklopperij en zo belachelijk eigenlijk, een babyfoto op een id van een (BV) vierjarige....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook datzelde probleem voor het ziekenhuis, omdat we naar een ander moesten dan waar hij geboren was en 3 maanden gelegen had. Een id-kaart aangevraagd toen zoontje 6 maanden was (en 2 maanden te vroeg) dus was nog een heel klein popje. Staat nu dus 57cm op zijn id-kaart en een hele lieve babyfoto. Maar inderdaad geldklopperij. Maar ja, aan de andere kant willen we dit jaar ook naar het buitenland, dus hadden we hem toch nodig gehad, omdat ze niet meer bijgeschreven mogen staan in het paspoort van de ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij ons in het ziekenhuis hebben ze er niet omgevraagd. Gelukkig niet, ik vind het ook grote flauwekul en geldklopperij. Wij gaan niet naar het buitenland op vakantie dus vind het dan ook niet nodig. Ze verzinnen elke keer weer wat om je geld te krijgen.

  Ik was gisteren in de supermarkt en er was een jongen voor mij met een kratje bier maar had geen id bij zich. Hij zei dat hij 22 was, maar heeft het niet meegekregen. Maar als hij had gezegd dat hij 19 was had ik het ook geloofd echt nog zo'n babyface, zeg maar. Je weet gewoon dat het vanaf 12 jaar verplicht is om een id op zak te hebben en daar heb ik ook minder moeite mee omdat je dan vaak alleen op pad bent (school ed), dus als je dan een ongeluk of iets dergelijks krijgt dat ze weten wie je bent. Maar onder de 12 verander je ook nog zoveel.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dochterlief heeft ook zo'n ID met een babykopje erop. We gingen toen naar 't buitenland en bijschrijven op je paspoort deden ze niet meer... Dat eerste jaar was het hier voor kinderen 'maar' 9 euro, nu moet je ook gewoon de volle mep betalen...

  Hopelijk niet iets ernstigs bij je zoontje waarvoor hij naar het ziekenhuis moet?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij reizen regelmatig naar het buitenland toe, dus beide kinderen hebben een eigen id-kaart.
  De zorgverleners in Nederland moeten alleen je BSN nummer controleren, laat dus nooit een kopie maken van de idkaart/paspoort. (i.v.m. mogelijke fraude)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja....Ik loop al anderhalf jaar bij de kinderarts met mijn dochtertje van anderhalf en nu ineens moet ze een id kaart voor de verzekering.....mmmmm.....natuurlijk schaf ik netjes zo'n kaart aan, maar logisch vind ik het niet echt..
  liefs Theetje

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!