Zelf broodbeleg maken!

Al een poos probeer ik afval te verminderen. Erg hard gaat het nog niet, moet ik eerlijk zeggen. Zo koop ik nog steeds vlees in plastic bakken en zo af en toe ook verpakte groente. Maar goed, laten we het dan maar eens hebben over wat er wel goed gaat! Of goed.. beter in dit geval!


Ik heb afgelopen weken het één en ander zelf gemaakt. Zo maakten we minder tot geen afval.
Vleeswaren eten we nauwelijks meer en kaas met mate. Hagelslag eten we nog wel, maar de pakken gaan naar school. Wat broodbeleg betreft minderen we vooral op plastic. Verpakkingen van vleeswaren in dit geval.


De producten die ik zelf maakte:
RozijnenspreadHet recept vind je bij Emily-Jane van Leven Zonder Afval. Het grappige is dat ze er juist deze week een filmpje van op haar blog zette! Een echt recept kun je het eigenlijk niet noemen.. het is zo simpel!


Eiersalade

Als er iets simpel is, is het wel eiersalade maken. We koken tegenwoordig bij ons zaterdagse eitje gewoon wat eieren meer en maken er dan op zondag eiersalade van. Google maar eens, en maak er wat lekkers van!
Naast eiersalade kun je natuurlijk vele andere salade's maken. Bekijk het assortiment in de winkel eens een google voor een recept.

Jam
Vandaag maakte ik aardbeienjam. Aardbeien van de markt en een pakje geleisuiker erbij. Heerlijk! Eén bakje staat in de koelkast, de andere twee in de diepvries.
Ik heb in de kast een boek staan met recepten voor jam en ben van plan om ook eens wat anders te gaan proberen. (wordt vervolgd dus..).

Kruidenboter
Manlief eet regelmatig (een restantje) kruidenboter op brood. De kruidenbotermix is gekocht bij Pit & pit, in een grote pot. Als de pot leeg is, is deze makkelijk te gebruiken voor andere dingen.

Het volgende wat ik wil maken is humus. Ik heb het zelf nog nooit gegeten, maar wil het wel graag een keer proberen zelf te maken.

Maken jullie weleens zelf broodbeleg?

Reacties

 1. Iets voor op brood maak ik nooit, maar de kruidenboter maak ik wel zelf. Iedereen die het heeft gehad vindt het heerlijk (tenminste dat zeggen ze ;))
  Gewoon 1 pakje roomboter, 1 bosje of bakje peterselie, 2 teentjes knoflook en 1 bakje smeerkaas. Alles goed door elkaar mengen. Als je het een nachtje laat staan is het nog lekkerder.

  gr. Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, eigenlijk niet maar ik vind het zeker een goed idee!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk. Wel s zelf broodbeleg gemaakt maar niet bedacht dat je daarmee afval mindert. We hebben een aalbessenstruik en dus maak ik jam, eiersalade ook wel eens en cruesli maak ik ook altijd zelf. Maar meer uit het oogpunt van 'gezonder, zonder toevoegingen'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezonder is het zeker! En eigenlijk is het feit dat je daarmee minder afval verzameld maar bijzaak.

   Verwijderen
 4. Leuk. Wel s zelf broodbeleg gemaakt maar niet bedacht dat je daarmee afval mindert. We hebben een aalbessenstruik en dus maak ik jam, eiersalade ook wel eens en cruesli maak ik ook altijd zelf. Maar meer uit het oogpunt van 'gezonder, zonder toevoegingen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maak eigenlijk nooit zelf broodbeleg. Die eiersalade wel. En ik smeer ook regelmatig een rijpe avocado plus ei op mijn toast. Is dit ook zelf gemaakt. Die eiersalade vind ik zeker een goed idee. Dat lusten ze hier en zo moet ik minder vleesbeleg kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn partner is prediabeet en eet 's morgens graag één boterham met choco maar suikervrije choco is nogal duur en bovendien heb je elke keer de pot leeg is een bokaal bij.Ik maak zijn choco zelf door dieetmargarine te mengen met een beetje zoetstof en pure cacaopoeder. Gewoon alles door elkaar mengen en klaar. Deze choco bewaart natuurlijk niet zolang aangezien er geen suiker in verwerkt zit. Ik maak daarom elke week net genoeg om een paar dagen choco te kunnen smeren op zijn boterham.
  Ik maak regelmatig eiersalade (met eitjes van onze kippen), tonijnsalade,.... De mayonaise maak ik ook zelf en we hebben achteraf geen lege doosjes die moeten weggegooid worden.
  Ik heb een yoghurtmachine en maak zelf yoghurt : ik moet maar één keer om de zoveel tijd een nieuwe pot witte yoghurt kopen om te starten en kan dan elke keer opnieuw een beetje van mijn oude yoghurt gebruiken om nieuwe te maken. Ik koop gemiddeld om de vier weken een nieuwe verpakking (glazen bokaal dus recykleerbaar afval)
  Vroeger maakte ik altijd zelf confituur maar aangezien mijn man suiker moet vermijden, doe ik dat niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Pindakaas, marmelade's en verschillende soorten jam. Eiersalade en vissalade en komkommersalade.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. idd salades: eiersalade, kip/kerrie salade, jam. En je kunt ook bijv. gehaktrol maken en dus snijden? Een stuk vlees in plakjes snijden...
  Pindakaas wil ik ook eens doen.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja hoor; pindakaas, humus, salades, jam. De kinderen blijven er om vragen! Maar ook een overgebleven gehaktbal of restje kipfilet gaat (koud) op de boterham.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!