Actie voor de voedselbank en een half weekmenu

In de maand mei is onze kerkelijke gemeente aan de beurt om de voedselbank te steunen. Al eerder zijn een aantal andere kerken aan de beurt geweest. De bedoeling van deze estafette is om voedsel en geld in te zamelen voor de voedselbank, zodat ze genoeg middelen hebben om de 200(!) voedselpakketten klaar te maken die elke week nodig zijn. De levering van producten door bedrijven en supermarkten is onvoldoende om voldoende pakketten samen te stellen.


Om zo veel mogelijk voedsel te verzamelen zijn diverse acties op touw gezet. Zo krijgt elk gezin een plastic tas die ze (als het kan) gevuld weer in kunnen leveren bij de kerk. Ook de kinderen van de clubs werken mee, ze mogen langs de deuren om om voedsel te vragen. De jongeren van JV (jeugdvereniging) gaan met een kraam bij een supermarkt staan om mensen te vragen om wat extra's te kopen en bij hen in te leveren en bedrijven worden benaderd om te sponseren.


Onze kinderen zitten (nog) niet op club, maar waren reuze enthousiast, en wilden ook langs de deuren. Geen probleem! Ik gaf ze een aantal instructies mee en een grote tas. Wees ze erop dat ze vooral beleefd moesten zijn en bereidde ze voor op dichtgeslagen deuren en een harde 'NEE'. Het was (helaas) allemaal niet voor niets. Kregen ze bij de één zelf ook nog wat lekkers, én geld én producten, bij een ander werd inderdaad de deur keihard dicht gegooid. Erg van onder de indruk waren ze niet, omdat ik al gezegd had dat dit kon gebeuren. Wel vroegen ze zich af waarom mensen dat doen. Ze waren uiterst beleefd, zeiden zelfs 'een fijne dag' tegen de dicht geslagen deur, en toch 'NEE'.. Helaas voor de jongens.. ook mama's weten niet overal antwoord op. Ik heb er maar van gemaakt dat de man die de deur dicht sloeg misschien juist een dutje aan het doen was op de bank en gestoord werd door de bel.


Toen het vanmorgen begon te plenzen, en de jongens niet meer langs de deuren konden maakte ik een facebook bericht met een foto die ik al eerder die morgen gemaakt had. De jongens belden om de beurt naar oma om te vragen of ze mee wilden helpen met verzamelen. En ja hoor, ook de oma's wilden helpen.


Net voor het avondeten gingen ze weer verder met hun rondje. Waren ze eerst bij alle 'bekenden' geweest, nu durfden ze ook bij onbekenden aan te bellen. Uiteindelijk moesten ze stoppen omdat het tijd was om te eten, en zie hier.. de 'buit' van vandaag:


 


Ik ben trots op m'n jongens! Ze hebben echt goed hun best gedaan!
Weekmenu
Het weekmenu van deze week staat nog niet helemaal vast, maar wat ik heb laat ik maar vast zien:


Zondag: Doperwten, aardappels, vis
Maandag: nasi
Dinsdag: Broccoli, aardappels, rundvlees
Woensdag: eten met vrienden
Donderdag:?
Vrijdag: eten bij mijn ouders
Zaterdag: Patat

Reacties

 1. Je mag terecht trots zijn op je kids hoor, ze hebben een flinke voorraad etenswaar opgehaald.
  Hier zal de voedselbank erg blij mee zijn.
  Goed initiatief om de kerken hierbij te betrekken. Bij ons in het dorp redt de voedselbank het met alles wat gegeven wordt door de winkeliers.
  Maar met Sinterklaas houdt de JV een aktie om cadeautjes in te zamelen, die worden dan op 6 december door Pieten uitgedeeld bij de gezinnen van de voedselbank.
  Fijne week toegewenst!

  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een leuk idee, van die cadeautjes! Jij ook een fijne week, Janneke!

   Verwijderen
 2. Om de deur nou dicht te slaan, ook ik juich de voedselbank geen goed woord toe. Dat heb je vast wel eens bij mij gelezen. Maar als er iemand aan de deur zou komen zal ik vast een kleinheidje mee geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee helaas, nooit gelezen. Maar je bent toch verder gegaan met een 'afgesloten' blog? Toch ben ik wel erg nieuwsgierig naar de redenen! Kun je me dat vertellen?

   Verwijderen
  2. Omdat er gebruik wordt gemaakt van de voedselbank door mensen die het echt niet nodig hebben. Het is bedoeld voor ouderen en zwakkeren.

   Verwijderen
  3. Omdat er gebruik wordt gemaakt van de voedselbank door mensen die het echt niet nodig hebben. Het is bedoeld voor ouderen en zwakkeren.

   Verwijderen
 3. Mooie actie van de kerk zeg, goed idee! En je mag zeker trots op je jongens zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat lief van je kinderen dat ze dat willen doen en jammer dat mensen zo raar kunnen reageren. Een simpele, nee dank je, zonder een dichtgesmeten deur kan ook prima toch? Ook al wil je niet geven, die kinderen hoef je niet vervelend te behandelen.

  Ik vind ook dat er (sommige) mensen door de voedselbank bediend worden die op een andere manier nog best zouden kunnen bezuinigen. Het probleem is alleen dat als je die groep uitsluit, de kinderen vaak de dupe worden van de rare gewoontes en gedragingen van de ouders, en dat kan niet de bedoelng zijn. Maar ik denk ook wel eens dat sommige mensen een spreekwoordelijke schop onder hun kont moeten hebben. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook niet fijn dat mensen zo doen, maar zo zijn sommige mensen nu eenmaal, helaas.. Wat de voedselbank betreft ben ik het helemaal met je eens. Maar als ermee gestopt wordt dan moeten de goeden onder de kwaden lijden.. om het maar bij spreekwoorden te houden ;-)

   Verwijderen
  2. Precies, je kunt niet de kool en de geit sparen. ;)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!