Een alternatief voor restafval (2).

Begin Juli schreef ik het eerste stuk over dit onderwerp (klik!). Vandaag (eindelijk!) de reacties die ik kreeg en nog meer vragen voor jullie!

De reacties die ik kreeg n.a.v. het blogje over een alternatief voor:

Wattenstaafjes:
Ik kreeg 1 reactie hierop, van Thuismoeder van 2. Zij doet de wattenstaafjes wel bij het plastic. Zijn er meer mensen die ze wel bij plastic doen?

Inhoud stofzuiger:
2 reacties: Thuismoeder van 2 doet de inhoud van de stofzuiger bij het GFT afval. Nu ik erover nadenk kan dat misschien ook best. Bij ons bestaat het grootste gedeelte hiervan uit zand, stof en haar. Of mag haar nu weer niet bij het GFT?
Lot opperde het idee om de inhoud van de stofzuiger in een hoekje van de tuin 'los te laten'. Dit is voor ons geen optie aangezien onze nieuwe tuin maar liefst 4 meter lang is ;-).

Keukenrol in patatbak:
1 reactie, weer van thuismoeder van 2 (bedankt!): hang een vergiet in de patatbak, dan kan het eventuele vet ook eruit lekken. Goede tip!

Bakpapier: Marleen had een goed idee: gebruik een siliconen bakmatje! Deze kan tot 250 graden in de oven. Voor een springvorm kun je zo'n zwart bakmatje van Blokker op maat knippen. Bedankt voor de goede tips Marleen!

Van Jo en Joh kreeg ik ook een reactie, of ik wist dat je het verpakkingsmateriaal in de winkel mag laten? Nee, ik wist het niet, en eerlijk gezegd ook nog nooit van gehoord! Iemand hier ervaring mee?

Afval scheiden boven
Grietje vertelde dat ze het lastig vond om het afval boven goed te scheiden. Iets wat ik goed begrijp!
Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar ik heb boven gewoon 1 prullenbakje staan voor alles. De wc - rollen en lege shampooflessen neem ik los mee naar beneden en doe het daar in de goede bak. Wat er dan overblijft gaat over het algemeen zo de restafvalbak in.

Afval scheiden op zolder
Ook op zolder staat één prullenbak. Eén keer in de zoveel tijd neem ik de bak mee naar beneden, ga voor de kliko's staan en probeer daar zo goed mogelijk het afval te scheiden. Over het algemeen ligt er alleen papier en een plasticje in, dus dat is meestal geen probleem. In het nieuwe huis is het misschien handig om een klein oud - papier - doosje op zolder te zetten.

Nieuw alternatief!
- Ons plastic tafelzeil is versleten. De gaten zitten erin. En ja.. die mag de kliko in! Restafval, zoals je begrijpt. Ik heb besloten om geen plastic tafelzeil meer te kopen. Ik koop er denk ik twee in een jaar, maar ze moeten daarna echt de kliko in. Kapot, en vettig. Ik ga over op katoenen tafelkleden. Ik heb er twee in huis, een witte voor kerst en een blauw gebloemde voor zondag. We gebruiken nu onze zondagse kleed maar het is handig om er één bij te hebben. Ik heb al hier en daar gekeken maar vraag me af wat nu een goed, stevig tafelkleed is. Eén die niet te hard krimpt en recht blijft. Ik heb al gekeken op de website van Bellebien voor een pompdoek. De prijs houd me alleen een beetje tegen. Met verzendkosten kom ik zo boven de 50 euro uit. Is er iemand die ervaring heeft met de kleden van Bellebien?

Alternatieven gevraagd!
In onze prullenbak zat het volgende afval:
- Wikkel van de boter
- Chipszak
- Verpakking van de koffiepads

Wat mag hiervan bij MPD - afval? Of is alles restafval?

Ik heb gemerkt dat bij sommige dingen gewoon even de knop om moet. Een voorbeeld: Ik kocht nieuwe kleding, knipte de kaartjes eraf en gooide alles bij het restafval. Waarom eigenlijk?! De kaartjes mogen bij het papier en de rest bij het plastic afval! Tijd om deze gewoonte af te leren!

Heb jij een alternatief voor mijn prullenbakrommel? Of heb je misschien vragen over afval in jouw prullenbak? Stel ze gerust, dan kan ik er misschien de volgende keer over schrijven en heeft iemand een tip voor je!

Reacties

  1. Wat betreft de tafelkleden van Bellebien: echt een aanrader!! Juist omdat ze van zo'n goede kwaliteit zijn, kun je ze vaak wassen en blijven ze perfect. Ik heb al heel lang een crème en ik was het gerust op 60 graden (wordt echt wel eens erg vies...) en komt er stralend schoon en weer crème uit. Een iets donkerder exemplaar is wellicht praktischer... Ze zijn ook allemaal even mooi!! Groetjes van een stille meelezer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie, Marian! Ik ga toch nog maar eens kijken en het opnieuw overwegen ;)

      Verwijderen
  2. Ik wilde ook van de tafelzeiltjes af omdat ze best snel versleten zijn. Toen heb ik ook een poosje katoenen tafelkleden gebruikt, maar ik vind ze wel erg snel vies. Nu heb ik een stuk zeil bij L. B.akker vandaan, gewoon van dat vloerzeil, en heb dat op de keukentafel liggen, precies pas geknipt. Verschuift niet, maakt supermakkelijk schoen en is oersterk. Het ligt er bij ons meestal op omdat we doordeweeks altijd in de keuken leven, maar je kunt het ook makkelijk oprollen en wegleggen.

    Succes met je nieuwe huis!

    Truus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een goed idee, Truus! Helaas kan dat bij onze tafel niet omdat deze niet vlak is. Bedankt!

      Verwijderen
  3. Ik heb wattenstaafjes die geen plastic bevatten en na gebruik bij GFT kunnen. Ooit gekocht in Duitsland.
    Ik zie hier inderdaad steeds meer (oudere) mensen bij de AH en LIdl hun boodschappen na betaling al ontdoen van overbodige verpakkingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt? Nog nooit van gehoord, maar Misschien even googlen!
      Ik heb zelf nog nooit gezien dat mensen hun afval in de winkel laten, maar het idee is zo gek nog niet!

      Verwijderen
  4. In plaats van een tafelzeil gebruik ik nu wasbare place-mats

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die gebruik ik inderdaad ook voor de broodmaaltijden. Voor warme maaltijden vind ik het niet handig. De kinderen knoeien er zo snel naast.

      Verwijderen
  5. Wat een goed idee, dat silicone vakmatige ipv bakpapier!
    Ik ga het gelijk op mijn boodschappenlijstje zetten.
    Bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hè, dat vond ik ook! Bij mij staat het matje ook op het lijstje!

      Verwijderen
  6. hou het wel werkbaar zou ik zeggen, dat afval scheiden. Voor je het weet heb je er een dagtaak aan.
    Waar koop jij je tafelzeil meestal? Ik heb nu een van de Blokker en die is van mindere kwaliteit als van de specialist of van de markt. Hij was ook de helft goedkoper ;-) op de markt heb ik voor een dik stuk zeil wel eens 40 euro betaald, maar de kwaliteit was heel goed. Ik doe nog. 2 jaar met een zeil en we zitten er de hele dag aan.
    Een tip voor huishoudfolie: bijenwasdoeken, die zijn herbruikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat doen we hoor!
      Tafelzeil koop ik overal en nergens. Ik heb goedkopere en duurdere gehad maar op een gegeven moment moeten ze allemaal weg. Een katoenen tafelkleed kan gerecycled worden, een plastic kleed niet.
      Bijenwasdoeken zijn idd een goed alternatief, alleen kunnen ze niet in de magnetron. Verder gebruik ik weinig huishoudfolie.

      Verwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O, o.. ik verwijder per ongeluk je reactie i.p.v. te antwoorden! Sorry!
      Tafellakens bij de kringloop heb ik hier helaas niet zien liggen, jammer want het zou een goed idee zijn!

      Verwijderen
  8. Ik had voor mijn tafelkleden lappen op de markt gekocht, niet 100 % katoen, strijkvrij en supersnel droog. Was ik altijd bij de witte was op 60 graden. De lappen gewoon even langs de randen omgestikt. Ik had vroeger ook tafelzeil maar vind het lelijk staan en telkens oprollen nog vervelender. Ook vind ik het makkelijker om een tafelkleed even uit te kloppen dan om telkens het zeil af te nemen.
    Afval van de bovenverdieping verzamel ik op dezelfde manier als jij en dochters hebben in hun ruimten een eigen plastic hero buil enz., hangen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik ook aan zitten denken. Misschien zaterdag maar eens even gaan kijken op de markt!

      Verwijderen
  9. Waarom mag je tafellaken van plastic niet bij de kunststof. Eens per 2-3 jaar koop ik een nieuwe van de rol. De oude gaat bij de kunststof.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat er een laagje onder zit en daarom niet helemaal van plastic zijn.

      Verwijderen
  10. Tafelkleed: ben je handig met naaien? Bij de ikea verkopen ze heerlijke stof, al mijn tafelkleden heb ik zelf genaaid (alleen omzomen) met ikea stof. €5-7 per meter stof. Stevig, mag op 60 graden in de wasmachine en verkleurd niet. Ik ben er helemaal happy mee. Leuke prints etc.
    Boodschappen: ik ben zelf tasjes aan het haken om groenten en fruit in te doen. Voor de hele fijne groenten en fruit (die door de gaten heen kunnen glippen) heb ik nog geen oplossing bedacht maar dit zal voor mij toch al best wat plastic zakjes gaan schelen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En die pompdoek tafelkleden vind ik zelf ook heel erg mooi, maar vind ze zelf erg prijzig. Het is (maar) een tafelkleed, en als er een vlek in komt die er nooit meer uit wil dan is dat met een duur kleed toch best zuur. En ik heb ook nog een wit tafelkleed, stof van de markt. Met een patroon erin geweven (sjiek kleed dus voor kerst enzo)

      Verwijderen
    2. Ja, dat vind ik ook, te duur voor de vlekken die erin komen. Ik ben niet zo handig met de naaimachine maar misschien moet ik het gewoon eens proberen. Haken kan ik ook al niet (oh..oh..) maar ik gebruik katoenen tasjes voor dat soort dingen.

      Verwijderen
  11. Voor mijn schoonmoeder heb ik via M arktplaats een prachtig damast tafelkleed gekocht, wasbaar tot 90 graden, met kleine roosjes erop geborduurd. Rond de 20 euro kostte hij. Zeer in de smaak gevallen, en wordt intensief gebruikt!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb op de eettafel ook een plastic zeiltje. Heel lang gebruikten wij tafelzeiltjes met een print, maar ik ben een aantal jaren geleden overgestapt op doorzichtig tafelzeil. Dit is steviger dan de zeiltjes met print. En het valt minder op. Het ligt er altijd op. Zo blijft de tafel mooi: geen krassen, pennenstrepen etc. En toch zie je gewoon de mooie houtstructuur.
    Als er een gaatje of scheurtje in komt plak er aan de onderkant een stuk breed plakband op. Gaatje weer dicht en hij kan nog een poosje mee.
    Ik vind zelf dat ik er lang mee doe. Is hij echt kapot, dan kan hij bij het plasticafval en koop ik op de markt een nieuw stuk.

    Wat betreft afval in de winkel laten: Dat is een goed idee als je thuis geen afval wil hebben, maar ik denk niet dat ze in een winkel heel strikt kijken bij het scheiden. Scheiden ze wel? Dus het verpakkingsmateriaal achter laten in de winkel hoef je denk ik niet te doen voor het milieu. Dan kun je het denk ik beter mee naar huis nemen en goed scheiden.
    Het meeste verpakkingsmateriaal is denk ik papier en plastic. En dat kun je gratis inleveren.

    Een chipszak mag niet bij het PMD-afval, die moet bij het restafval. Ik weet niet wat het materiaal van de koffiepads is, ik gok hetzelfde als van gemalen koffie, dat moet volgens mij ook bij het restafval. De wikkels van boter is vetvrij papier, Ik doe het zelf ook bij het restafval, ik weet niet of dat bij oud papier mag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Koffiepads gaan hier bij het GFT afval, maar de verpakking, die moet dus wel bij het gewone afval?! Aan de binnenkant van de boterwikkels zit een glimmend laagje (zilverkleurig), volgens mij past dit maar in één bak: restafval..

      Verwijderen
  13. Als je goed wilt scheiden moet het stokje van het wattenstaafje in de plastic afvalzak. De watjes in de gewone afvalbak.

    Koffiepads worden gemaakt van gewoon filterpapier, en kunnen daarom na gebruik bij het GFT-afval. Bevuild papier (wikkel van boter) ook

    BeantwoordenVerwijderen
  14. http://www.greenevelien.com/
    Zij produceert met haar gezin van 5, maar 1 afvalzak per jaar. Misschien kan je hier nog wat tips vinden.
    Succes,
    Groeten Marieke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!