Afval verminderen en nóg beter scheiden!

Terwijl de bananendozen zich opstapelen, gevuld en wel, was er vandaag iets anders wat me bezig hield. Er kwam een informatiefolder door de brievenbus. Per D.V. 1 januari 2016 gaan we in onze gemeente het afval nog meer scheiden. Nu scheiden we papier, GFT, glas, plastic en textiel. Straks komen daar ook nog drankkartons en metaal bij. En ja.. nog een kliko op de stoep! En dat laatste is nu net iets waar ik niet op zit te wachten.. Onze nieuwe tuin is maar 20m2 en daar moet m'n bakfiets, een tuintafel met 6 stoelen en het speelgoed van de jongens op staan, en, o ja.. 4 kliko's!

Even voor de duidelijkheid, ik ben absoluut VOOR het scheiden van afval. Blik scheiden we nu ook al en gaat bij mijn ouders in de blikcontainer. Het is me vooral om al die kliko's te doen.

Het doel van dit nieuwe inzamelen is, uiteraard, dat meer mensen hun afval beter gaan scheiden. De inwoners van ons dorp laten nog steeds 151 kg. aan grondstoffen verbranden, en dat is veel! Ook krijgen we nieuwe tarieven. Vastrecht kost dan 157 euro per jaar. Het aanbieden van restafval per kliko kost 4,70 - 8 euro, afhankelijk van de grootte van de kliko. Of het voordeliger is weet je pas aan het einde van het jaar, want dan wordt alles verrekend. Al met al wil de gemeente dat de vervuiler betaald, en dat vind ik terecht!

We krijgen ook nieuwe kliko's, en krijg je de keuze tussen een grote (240 liter) of een kleine (140 liter) kliko voor restafval. Hier hadden we al over nagedacht en besloten om een kleine kliko te kiezen. We hebben weinig restafval en kunnen dan beter de kliko een keer vaker laten legen zodat het minder gaat stinken. Maar.. in deze informatiefolder staat ook dat als je een perceel kleiner dan 150m2 hebt (en dat hebben wij)  je er dan ook voor kunt kiezen om geen kliko voor restafval te nemen. Het restafval dat je dan nog hebt kun je naar bestaande brengcontainers in de buurt brengen. En daar voel ik wel wat voor! De kosten voor een grote zak (60 liter) is 1,60 euro. Een kleine zak (30 liter) kost 0,80 euro.

Ik ben al een poosje bezig om afval te minderen, maar het gaat nog niet zo goed als ik zou willen. Ik kan bijvoorbeeld nog niet echt de zin vinden om koekjes te bakken met deze temperaturen, dus kocht ik koekjes. Waar we al wel fors mee geminderd hebben zijn de luiers, A. is zindelijk! Hij draagt alleen 's nachts nog een luier, maar die is bijna niet meer nat en hij gaat 's nachts naar de wc, dus verwacht ik dat het binnenkort niet meer nodig is.

Vandaag, na het lezen van de informatiefolder maakte ik de prullenbakken leeg en maakte ze gelijk schoon:


Plastic zakken doe ik er al een poosje niet meer in. We gooien het afval er zo in en ik maak ze een paar keer per week schoon met een sopje dat ik nog heb staan.

Zoals je ziet staan er twee prullenbakken, de voorste voor restafval, de achterste voor GFT. In de nieuwe keuken heb ik een heus afvalstation met 4 bakken, GFT, Plastic, Rest en blik.

Het is mijn bedoeling om ons restafval zo veel mogelijk te beperken. Vanaf vandaag kijk ik wat er in de bak voor restafval is gedaan en kijk ik of ik een alternatief kan verzinnen. Zo af en toe wil ik er wat over schrijven en jullie vragen om tips. Morgen de eerste 'aflevering'!

Reacties

 1. De stap die jullie gemeente maakt, hebben ze hier per afgelopen januari ook gedaan. Met dat verschil dat wij er geen extra kliko bij hebben, maar er zijn her en der in de wijk ondergrondse containers geplaatst voor restafval.
  Ik heb nu papier, plastic en GFT in de kliko's, glas voor de glasbak en metaal spaarden we al voor de kerk. Maar ook drinkpakken ed (en het metaal) mogen hier bij het plastic afval. En als je het goed doet, houd je weinig restafval over (dus ik loop hier maar zelden naar de ondergrondse bak): aluminiumfolie, chipszakjes, piepschuim ed. zijn eigenlijk de meest voorkomende. Ik ben er wel blij mee, het is een gewoonte geworden van het hele gezin en een kleine moeite!
  Succes, groetjes, Esrosa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik woon in 't zelfde dorp als jou en wij scheiden al 't afval. (wonen in de wijk,die nu meedoet als proef) echter hoef je de kliko's niet te nemen!! Wij doen 't nog steeds met 2 kliko's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. aanvulling wij zetten de kliko (in dit geval de grijze) maar 1x in de 12 weken aan de weg! Tussendoor leveren wij de pakken in bij een container bij de supermarkt.

   Verwijderen
  2. De folder nog eens gelezen. Je mag de grijze kliko ook inleveren, misschien is dat een oplossing? En de papiercontainer kun je ook inleveren i.p.v. hebben wij dozen in de schuur staan en verzamelen we het daarin. Al met al hou je dan 2 kliko's over :)

   Verwijderen
 3. Bij ons kan je sinds dit jaar de grijze container 1 keer per maand laten legen voorheen was dat elke 2 weken. Vaak zette ik de container 1 keer aan de 6 weken aan de weg dat kan nu dus niet meer. nu laat ik hem elke maand legen i.v.m. stank of dat het 1 keer in de 2 maanden niet lukt. wat mij betreft jammer.....vanaf volgend jaar krijgen wij ook ondergrondse containers de grijze container wordt dan voor het plastic. groet Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat je niet blij wordt van nog een container. Ik vind drie ook echt wel genoeg.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 4 containers in de tuin - da's wel veel ja! Hier wordt het afval niet gescheiden opgehaald, alleen 1x per maand papier en verder alles bij elkaar. (Behalve glas dan, dat moet in de glasbak). Er is hier wel een onderneming waar je afval kunt brengen zoals plastic, papier, textiel etc., je krijgt er dan 15 cent per kg voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik las juist net het nieuws dat er in onze buurgemeente zo over geklaagd wordt dat er een vierde kliko bij komt. Zijn er al meer gemeenten die dit doen?
  Ik vind het absurd veel, vier van die bakken. Zeker als ze allemaal in de tuin geplaatst moeten worden.
  Wij hebben nog steeds de ouderwetse vuilzak en brengen deze in de ondergrondse verzamelcontainer, verderop in de straat. Plastic wordt om de week opgehaald en papier gaat hier één maal in de maand langs de kant van de weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook per januari 4. Maar de papiercontainer en de grijze kliko hoef je niet verplicht te nemen, dus dat scheelt al weer 2 kliko's :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!