Recept kruidkoek

Hier schreef ik al over de ontbijtkoek die ik maakte naar een recept van Karin. Na haar gemaild te hebben kreeg ik vandaag reactie: ik mag 'm publiceren mits ik haar site erbij vermeld. Natuurlijk! Geen probleem!

Dit recept komt van de site van koken met Karin. Echt een aanrader om eens te gaan kijken! Helaas staat dit recept er niet meer op, maar mag ik 'm dus hier publiceren!

Honingkruidkoek

Nodig:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 150 gram vloeibare bloemenhoning
- 2 dl. karnemelk
- 1 losgeklopt ei
- snufje zout
- wat boter en meel voor de vorm

Koekkruiden:
- 2 tl kaneel
- 1 kleine tl gemberpoeder
- 1 kleine tl versgemalen witte peper
- 1 kleine tl korianderpoeder
- 1 kleine tl versgeraspte nootmuskaat
- 1/2 kleine tl anijszaad
- 2 kruidnagels
- 8 kardemompeulen

Doen:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Breek/knip de kardemompeulen open en laat de zwarte zaadjes in de vijzel vallen. Doe kruidnagels en anijszaad erbij en stamp fijn. Roer de rest van de specerijen erdoor. Je moet nu ongeveer 2 flinke eetlepels hebben. Zeef het bakmeel boven een kom. Roer basterdsuiker, snufje zout en de specerijenmix erdoor. Giet karnemelk, geklutst ei en honing erbij. Roer met een lepel kort door elkaar, vooral niet mixen! Vet een langwerpige cakevorm in met boter en bepoeder met wat meel. Giet het beslag erin en strijk glad. Bak +/- 60-70 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in het midden, die moet er droog uitkomen. Zoniet, dan nog wat langer. Laat even uitdampen, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen.

Tips:
1. Geen zin in specerijengestamp? Neem dan 2 eetlepels kant en klare koekkruiden.
2. Alleen honing werkt niet, je hebt wel bruine basterdsuiker nodig, niet alleen voor de donkere kleur maar ook voor de luchtige koekstructuur.
3. Honing afwegen op de weegschaal wordt een kliederboel. Weeg de hele pot en schep er dan al terugrekenend 150 gram uit.
4. Niet mixen, dan wordt de koek gek genoeg juist minder luchtig. Alleen kort even door elkaar scheppen tot alle bloem zo'n beetje is opgenomen,

Eet smakelijk!

Reacties

  1. Ik heb een groot blik koekkruiden bij onze bakker gekocht, daar kan ik lang mee vooruit en is veel goedkoper.
    Al die recepten lijken wel enigszins op elkaar, maar ik zal deze ook eens proberen!
    Ik gebruik trouwens altijd melk ipv karnemelk maar dat is gemakzucht omdat ik altijd melk in huis heb natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O ja wij vinden karnemelk echt vies, dus melk zal ook wel kunnen. En ik gebruik maar koekkruiden die heb ik voor een prikkie bij een uitverkoop gekocht

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, vlierbloesem! Wij lusten ook geen karnemelk, maar daar proef je niets van in de koek!

      Verwijderen
  3. Deze is mislukt! Ik had de koek al 75 min in de oven, eruit gehaald en kwam er nog niet droog uit, voelde de honing. Af laten koelen, was plakkerig van binnen en heel erg zoet. Niet lekker en volledig weggegooid. Zonde van de ingredienten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!