Voorbereidingen voor de volgende vakantie ;-)

In verschillende blogs vertelde ik al over onze vakantie. Hoe fijn het was, en hoe gezellig, en hoe relax, en hoe mooi, en.. eigenlijk.. hoe kort! We gingen dit jaar 1 week op vakantie, maar omdat het zo goed bevallen is willen we volgend jaar, D.V., 2 weken op vakantie gaan. De jongens willen dolgraag naar dezelfde mini-camping en ook nog het liefst naar dezelfde caravan.


2 weken vakantie in plaats van 1 week vakantie kost natuurlijk ook het dubbele. Omdat we onze jongens graag willen leren dat ook vakantie geld kost en dat we niet 'zomaar' even een dubbele week gaan boeken, maakten manlief en ik een plan. Waarom proberen we het geld niet met elkaar bij elkaar te scharrelen? Het gaat er niet om of we het kunnen betalen of niet, maar meer in de zin van 'financiële opvoeding'.


Het plan is als volgt: de eerste week vakantie betalen we van het vakantiegeld van manlief. De tweede week 'betalen' we anders. Manlief maakte daarvoor een groot vel met allemaal hokjes, kijk:
Je kunt het bijna niet zien, maar elk hokje is 5 euro waard. Totaal staan er 100 hokjes op het blad, totaal 500 euro. Dat zijn ongeveer de kosten voor een tweede vakantieweek.


Alle extra inkomsten zoals marktplaatsverkoop, oppasdagen (die ik betaald krijg), betaalde schoonmaakklusjes e.d. zetten we apart op de spaarrekening. Bij elke 5 euro die we apart zetten kleuren we een hokje. Als het hele vel vol is gaan we dus D.V. volgende zomervakantie twee weken op vakantie. De eerste 5 euro zijn al binnen, zoals je ziet. Ik verkocht 2 dingen op marktplaats. Het begin is er!


Misschien vraag je je af hoe onze kinderen hier nu bij kunnen helpen. Misschien niet zoveel, maar het gaat met name om de voorpret natuurlijk. Toch doen ze wat: ze drinken water in plaats van limonade. Normaal gesproken kocht ik per week ongeveer 2 bussen limonade, á 4 euro totaal. Elke week waarin ik geen limonade hoeft te kopen haal ik 5 euro van m'n boodschappengeld af om in het potje van de vakantie te doen. Dus grofweg gezegd betaal ik de helft van de vakantie al door geen limonade te drinken. Beter voor de kinderen én beter voor m'n portemonnee!


Ik begrijp best dat het wel wat vroeg is om nu al over de vakantie van volgend jaar na  te denken. Toch denk ik dat het beter is om nu alvast te beginnen met sparen. Dit willen we onze kinderen ook leren: sparen! Je kunt geen spullen (lees: vakantie) zomaar kopen, daar moet je eerst iets voor doen!


ps. ik zie je al turen op de foto: 'wat zijn dat voor een tekeningetjes onderaan het blad'? Dat was het begin van de voorpret ;-). Ik vroeg de kinderen waar ze aan dachten bij 'vakantie' en heb daar zelf tekeningetjes van gemaakt. Dit staat er getekend: een trampoline, een wip, slapen op de bank, skottelbraai, de zee, poolbiljard en een tentje.

Reacties

 1. Leuk idee. Zo hebben wij vorig jaar ons dagje Efteling bij elkaar gespaard. Ik heb samen met zoonlief zijn speelgoed uitgezocht en samen met wat spullen van mij op marktplaats gezet. Alle opbrengst ging in het Efeling potje. Door de kortingsactie van AH,bleef er nog wat geld over om daar te besteden, dus zoon kreeg een klein portemonneetje mee met wat geld om daar te besteden. Hoewel hij maar 4 jaar was, snapte hij heel goed dat hij zijn geld maar 1x kon uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat knap, Sjouke, van jouw vierjarige!
   Het speelgoed dat we verkopen gaat naar de spaarpotjes van de jongens, voor later. Ze willen namelijk een helikopter, een Ferrari en een Porsche.. Genoeg om voor te sparen, haha!

   Verwijderen
 2. Goed om kinderen te betrekken bij kosten die ergens mee gemoeid zijn. Onze zoon van 8 heeft ook al door dat je in de kringloop een knuffel voor 50 cent kunt kopen, waar we die nieuw voor hem niet meer zouden kopen...
  Wij hebben vorige winter een poolbiljarttafel gekocht. Een dure aanschaf, maar omdat we vrijwel nooit op vakantie gaan, hadden we besloten om eens gek te doen bij sinterklaas. De hele winter is er intensief gebruik van gemaakt. De laatste maanden wat minder maar vast straks weer meer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jolanda,
   Wat leuk zeg, een poolbiljart! Wij hebben er helaas geen ruimte voor. Ik heb wel onlangs een mini-voetbaltafel gekocht bij de kringloop, daar is ook al ontzettend veel mee gespeeld!

   Verwijderen
 3. leuk hoor,zo sparen wij met ons allen,tenminste die werken,dus de groten elke week 1 euro en daar gaan we 1 keer per jaar iets van doen met ons allen,vorig jaar zijn we uit eten geweest,heel leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit een hartstikke goed idee. Juist om ze financieel bewust te maken. Je kinderen zullen ook trots op zichzelf zijn als ze zelf ook iets hebben bijgedragen aan de vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk idee. Misschien kunnen ze hun overbodige spulletjes op een kinderrommelmarkt verkopen tbv de vakantie?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!