De Spelerij / De Uitvinderij

In de zomervakantie gingen we op vakantie, maar hadden we ook nog twee leuke uitjes! Eén van de uitjes was naar De Spelerij / De uitvinderij in Dieren. Manlief kreeg de kaartjes voor zijn verjaardag van z'n werkgever.


De Spelerij
Ik citeer een stukje uit de folder: 'De Spelerij lijkt nergens op. In een open plek in het bos staan fantasievolle kunstwerken die vaak gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Ze bevatten mechanieken die je zelf in beweging kunt zetten. Bijvoorbeeld de ballenmachine; fietsend, crossend en draaiend zet je het object in beweging en kiezen de ballen diverse routes.'


Ik werd nieuwsgierig van de folder. Ik vind het namelijk ontzettend leuk als dingen gerecycled worden, en was erg benieuwd hoe het gerecycled is. Hoe zouden kinderen ermee kunnen spelen? Zou het wel veilig genoeg zijn?


We gingen er op een prachtige dag heen en maakten er echt een hele dag van. We genoten! Wat een leuk park! Nee.. geen elektrisch speelgoed, maar alles zelf doen en vooral veel ontdekken. En terwijl de kinderen heerlijk speelden probeerden manlief en ik te ontdekken welke materialen er allemaal gerecycled zijn. Er kwam behoorlijk wat nostalgie naar boven! Kijk je mee?


 


Dit is de ballenmachine waar in het foldertje over geschreven werd. Wat een leuk ding! En zie je die groene telefooncellen erachter?
Kabelbaantjes die je zelf moet duwen, door een groot gedeelte van het park heen.
Een zandbak met een kraan en diverse kraantjes, lopende banden, 'schepmachine's' enz. De kinderen zijn hier uren zoet geweest!


 


Vooral B. is hier lang geweest. Er waren genoeg kratten om te stapelen en er werden hele huizen gebouwd!Zie je de gymzaalonderdelen?Er was een skelterbaan met allerlei verschillende soorten skeltertjes. Wat hadden we een lol daar! Ze moeten allemaal op een andere manier worden voortbewogen en zelfs sturen is verschillend!

Dit was nog lang niet alles hoor, maar ik denk dat je nu wel een aardige indruk hebt van De Spelerij.

De Uitvinderij
In een gebouw midden in De Spelerij vind je De Uitvinderij. Hier kunnen kinderen (en ouders) hun eigen kunstwerken maken. Ik maakte er niet zoveel foto's omdat ik vooral bezig was met de kinderen begeleiden. Je kunt er onder andere figuurzagen, metaal bewerken en verf mengen. Ook kun je er je eigen gemaakte bootjes laten varen.


Dit waren de kunstwerken van de jongens. Het materiaal en het gebruik van de machine's, alles zit bij de entreeprijs in!

In De Uitvinderij zijn kastjes waar je je kunstwerken in op kunt bergen zodat je ze niet de hele dag mee hoeft te nemen. Als je naar huis gaat kun je ze gaan ophalen.

Het Boevenpad
Een uur voor sluitingstijd ontdekten we het boevenpad. GEWELDIG! Het boevenpad is een natuurlijke speeltuin met geheimzinnige tunnels, bomen en geluiden. Het was jammer dat we niet zoveel tijd meer hadden, en dat de jongens moe waren, maar mochten we er nog eens heen gaan, dan beginnen we daar!


Na een van de tunnels ontdekten we een soort watereiland. Daarop stonden allemaal kunstwerken die water nodig hadden, zoals dit op de foto. Enig idee wat het is? Ouderwetse stortbakken! In de buizen zijn gaatjes gemaakt dat, zodra je aan de ketting trekt, het water aan alle kanten uitspuit!

Onze indruk
In één woord GEWELDIG! Dit is nu echt een park dat we allemaal leuk vinden! Ik heb me de hele dag vermaakt met het zoeken naar herkenning. ;-) De kinderen speelden en speelden en speelden.. En.. er is geen wifi! Heerlijk!

Dus als je houd van rust, spelen zonder 'elektriciteit' en een echte gezinsdag, dan is De Spelerij / De Uitvinderij echt een aanrader!

Nog wat laatste foto's (van m'n telefoon).


Zelfs het hek is gemaakt van gerecyclede materialen! Zie je de kruiwagenbak en de bowlingbal?


Bankjes van oude badkuipen!


De ingang van Het Boevenpad. Overal in het boevenpad waren bowlingballen, en zelfs de ingang kon bewegen!

Misschien wat overbodig om te schrijven, maar deze blog is niet gesponsord!

Reacties

 1. Oh wat leuk om hier te lezen over de spelerij! Wij wonen daar zo'n 6 kilometer vanaf en zijn er vroeger vaak geweest. Een favoriete bestemming voor feestjes van onze kinderen destijds. En deze zomer stuurden we er nog een vriendin op af met haar kinderen, zij was ook echt enthousiast. Het is inderdaad heel leuk dat de kinderen zelf aan de slag moeten. Zo zouden meer parken moeten zijn! Fijne dag vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Helma, wat een leuk verhaal. Ik heb hem gelijk gedeeld via Facebook

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zeg!! We wonen er redelijk dichtbij. Manlief is er ooit geweest met 1 vd kinderen op zijn verjaardagsfeestje. Ik ben er nog nooit geweest. Nou schaam ik me helemaal! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij wonen ook vlakbij en ik kan echt niet wachten tot onze kinderen oud genoeg zijn!! Ik ben er vroeger zelf geweest en heb er goede herinneringen aan, maar jouw blog maakt me nog ongeduldiger ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Via via snuffelend van blog naar blog kom ik hier terecht en lees je stuk over de Spelerij. Wat leuk en wat ben ik trots: mijn zus en haar man zijn de bedenkers van dit geweldige park. Nu wordt het door hun zoon gerund, samen met nog iemand. Heb je het mooie huis ernaast gezien, met het sedumdak? Daar woont mijn lieve zus. Ik ga haar zeker attent maken op je blog!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!