Alternatieven voor cadeau's!

Het opruimen en minimaliseren gaan langzaam maar zeker door. Er gaan heel wat spullen weg! Een bakfiets vol naar de kringloop, twee zakken kleding in de kledingbak, twee zakken kleding staan klaar voor de kledingbank en een vuilniszak vol is in de kliko (bij m'n ouders) gedaan. Ook gaven we het één en ander weg. Kleding van A. ging naar m'n zus of naar een gezin uit de kerk. Ik verkocht behoorlijk wat via marktplaats (maar het kan altijd meer, dus kijk gerust in m'n winkeltje ;-)) En zo blijven we bezig.


Inmiddels is het eind september en gaan we richting november (B. jarig) en december (sinterklaas en kerst). Het zou fijn zijn dat al die lege plekjes die hier in huis zijn ontstaan, leeg blijven. Daarom ben ik op zoek naar alternatieven. Eerst voor de verjaardag van B., maar uiteindelijk voor alle verjaardagen. Daarom schrijf ik alles op wat iemand nog nodig heeft. Inmiddels heb ik het volgende lijstje:


Manlief
- Zachte bezem
- Horloge
Helma
- Horloge
B. (wordt 9 jaar)
- Skimboard (voor de vakantie)
- Zitzak
E.: (wordt 7 jaar)
- Horloge
- Bijbel
- Schep
- Overall
A.: (wordt 5 jaar)
- Schep
- Overall


B. heeft al een schep en overall en maakt daar veel gebruik van. De schep is erg in trek, en er wordt vaak ruzie over gemaakt wie ermee mag scheppen. Vandaar dat dit cadeau nu ook op het lijstje van E. en A. te vinden is. We kiezen voor een goede schep, die ze kunnen gebruiken totdat ze zichzelf te oud vinden. De schep is stevig, en als je 'm na gebruik netjes terug zet in de schuur, jarenlang te gebruiken. B. heeft 'm inmiddels een jaar of drie. Hij neemt  de schep mee op vakantie, naar het strand of als we bijvoorbeeld naar het zandgat gaan. Ik koop liever een goed product dat lang meegaat, dan een minder goed product dat je vaker moet vervangen.
Zo  gebruikt B. ook al een paar jaar een overall. Nu ze de zandspeeltuin met water hebben ontdekt zou het fijn zijn als E. en A. ook een overall hebben, dat scheelt me een was in de week! Overalls mogen vies worden, we hangen ze in de schuur en de volgende dag mogen ze 'm weer aan, ideaal!


Misschien valt je de horloges op? Manlief heeft al jaren geen goed horloge. Mijn horloge heeft het vorige week begeven en is niet meer te maken en E. heeft ontzettend veel belangstelling voor 'tijd' en is dus toe aan een horloge. Net als de Bijbel trouwens. E. zit in groep 3 maar heeft Avi midden groep 4. Hij leest alles wat 'los en vast' zit, zoals we dat hier zeggen. Oftewel, E. is een boekenwurm ;-). Regelmatig gebruikt hij mijn psalmboek in de kerk om mee te lezen, maar het zou goed voor hem zijn om zelf een Bijbeltje te hebben, dus zette ik er één op het lijstje. (Hij krijgt de Bijbel met kerst, maar dat weet hij zelf nog niet).


Onze zachte bezem is helemaal vies. Alle haren zitten aan elkaar geplakt en de bezem is plat. Zelf gebruik ik geen zachte bezems, maar manlief wel, dus zette ik er één op zijn lijstje (wat hij overigens niet weet..).


Mogen de kinderen dan helemaal geen speelgoed meer kiezen? Jawel, maar wel iets 'goeds'. Lego of playmobil is prima. Het goedkope spul van de action liever niet. We praten daar ook over met de kinderen, en ze doen daar helemaal niet moeilijk over.


Een ander alternatief voor een cadeau is een ervaring. Je kunt denken aan: een middag zwemmen met papa, een museum bezoeken, naar een indoor-speeltuin of.. of.. of. Ideeën genoeg!


Ook als we naar een jarige toe gaan probeer ik een alternatief te bedenken (tenzij er nog iets in m'n cadeautjeskast staat). Afgelopen zaterdag was m'n zwager jarig en we gaven 'm een kiprollade. Met een vriendin die onlangs jarig was, sprak ik af dat ik een taart zou maken i.p.v. cadeautjes.


Eigenlijk wil ik nog een stapje verder.. geen cadeaus meer! In ieder geval niet voor de volwassenen. Ik wil het als eerste voorstellen aan de broers en zussen aan mans-kant, en ipv cadeaus één keer per jaar uit eten gaan met z'n allen.


5 december
Als sinterklaas weer in het land is worden vele kinderen overladen met cadeaus. Wij hebben dit afgeschaft, we doen het niet meer. We zetten geen schoen en we kopen geen cadeaus.. maar.. we gaan wel een uur bowlen, thuis wat lekkers eten en s' avonds sjoelen met elkaar! En de pepernoten die ik koop bewaar ik dan voor die avond! De jongens waren reuze - enthousiast! Omdat de officiële sinterklaasavond op maandag valt willen we dit plannen in de herfstvakantie, zodat de jongens kunnen uitslapen, de volgende dag.
Nee.. we zijn niet tegen sinterklaas en zwarte piet, maar wel tegen de vele cadeaus en snoepgoed!


Kerst
1e Kerstdag krijgen de kinderen een boekje of bijbeltje. Dit blijven we wel doen, omdat we ze vaak iets nuttigs geven.


Afbeeldingsresultaat voor verjaardag

Reacties

 1. Klinkt goed. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook 'n beetje cadeau-moe ben momenteel. Vooral inderdaad de goedkope A.ction-troep. Het is zóveel! Vrijda g is zoon jarig, en hebben we vooral praktische cadeaus waarvan ik weet dat hij ze geweldig zal vinden en veel zal gebruiken. Nu is zoon ook niet zo van de prulletjes, dus dat scheelt.
  Sinterklaas doen wij verder niet aan en met Kerst krijgen ze een mooie kindercd of een boekje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi dreamer,
   goed om te lezen dat ik niet de enige ben,haha!
   Alvast een fijne verjaardag toegewenst! hoe oud wordt je zoon?

   Verwijderen
 2. Goede ideeën, aan mijn kant doen we ook geen cadeaus meer en dat bevalt prima. Ik was afgelopen zondag jarig en kreeg dingen die ik nodig had dus dat scheelt. Wij houden Sinterklaas er zeker in. Het gaat bij ons om de traditie en niet om de cadeaus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen hoe je hier bewust mee omgaat. Bij ons gaat het min of meer met de verjaardagen al zo. Behalve van vriendjes. Daarvan komt dan toch vaak weer veel rommel binnen wat met een week kapot is. Het is ook lastig om voor een klein prijsje een leuk cadeautje te verzinnen en je ook niet altijd geld wil geven.
  Jullie idee van sinterklaas vind ik ook erg leuk. Die ga ik onthouden.
  Trouwens te hopen dat de rest van het gezin je blogjes niet leest... ;-)
  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie lijstjes met nuttige cadeaus.
  Hier 'regisseer' ik de cadeaus. Tantes en neefjes en nichtjes geven gezamenlijk een cadeau uit een door mij met de kinderen opgezet verlanglijstje. Zo doen we dat met alle verjaardagen van de neefjes/nichtjes zodat je 1 mooi cadeau kan geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Helma,
  Onde kinderen krijgen met kerst van ons altijd een dagboek, afgestemd om hun leeftijd. Op school en kinderkerstmorgen krijgen ze altijd een leesboek. Meestal kiezen ze een boek wat op zondagmiddag voorgelezen kan worden.
  Wij doen ook helemaal geen cadeaus meer bij de volwassenen. Alleen de ouders krijgen nog wat. Aan verjaardagen van neefjes of nichtjes ben ik (gelukkig) nooit begonnen.

  Groetjes,Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met verjaardagen mogen ze vragen wat ze willen. Dochter wordt zondag 9 en vraagt voornamelijk leesboeken...en een gitaar. Denk dat beide wensen vervult worden ;-)
  Jongens van bijna twee en bijna drie worden nog altijd, ondanks veel verzoeken dit niey tw doen, bedolven onder het speelgoef. Met name schoonfamilie doet dit nog. Ik ruim altijd vrij snrl op waar weinig mee gespeeld wordt en haal dat soms uit als het bijv. De hele dag regent en in een vakantie. Zo spelen ze meestal met autootjes en puzzels en duplo. De rest komt zelden tevoorscjijn.
  Sint hou ik erin. Vind dat een te leuke traditie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier geen kleine kinderen meer. Maar kado's op verjaardag aan man zijn kant doen we niet meer en aan mijn kant zijn ze nog niet zo ver. Zelf vraag ik altijd wat ze wensen en dat zijn meestal praktische dingen. Zo vroeg mijn zus een keukenrol houder, bij de action 1,99 dat deden we niet ik kocht een goeie van een goed merk en ze was er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier geen kleine kinderen meer. Maar kado's op verjaardag aan man zijn kant doen we niet meer en aan mijn kant zijn ze nog niet zo ver. Zelf vraag ik altijd wat ze wensen en dat zijn meestal praktische dingen. Zo vroeg mijn zus een keukenrol houder, bij de action 1,99 dat deden we niet ik kocht een goeie van een goed merk en ze was er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klinkt goed, je alternatieven voor cadeaus!
  In onze families koopt degene die het laatst jarig was een cadeau a 35 euro voor de volgende jarige broer/zus/zwager/schoonzus. We doen het al jaren en 't werkt prima. Voor dat bedrag kun je wat leuks kopen, soms iets luxe wat de ander nooit koopt, soms iets nuttigs, net wat de jarige vraagt. Voor die tijd gaf iedereen apart een cadeautje ter waarde van gem. 12.50 euro. Als je dan samen met een ander deed om iets groters te kunnen kopen, moest je soms lang wachten op je geld, of ik vergat het. Dit systeem werkt voor ons prima! Voor mijn a.s. verjaardag heb ik bolchrysanten en andere planten voor buiten gevraagd, een boek wat ik graag wil hebben maar te duur vind om te kopen en/of zo'n tafelbakplaat.
  Aan Sinterklaas doen we niet, met Kerst krijgt iedereen een (goed) boek. Onze kleinere kids krijgen ook veel spullen bij de Action vandaan. Ik vind dat ook altijd lastig, waar laat je alles, de kasten rekken niet mee ... De oudere kids krijgen vaak geld, ze sparen altijd voor het e.e.a., dus dat gaat beter. Verder is het dan vaak iets voor in bad/onder de douche of iets om op te eten, dus dat levert niet veel problemen op :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hier ook geen Sint. Verjaardagen krijgen ze iets wat echt nodig is.
  Kindren hebben hier hun eigen Bijbel,thuis als in de kerk. Op school krijgen ze een psalterboek in Grade 2 en later een Bijbel die ze gebruiken tot 17/18 jaar.
  Heb in Holland nog weleens gevraagd op school of de kinderen van groep 3 of 4 niet met Kerst een Bijbel konden krijgen ipv goep 8. Hoe jonger ze die eerste beginselen .meekrijgen, is alleen maar goed.
  Maar de school(lees schoolbestuur) wilde het niet. Het is een jaar dubbele kosten, voor groep8 en 3/4. En bijv een mooi dagboek of Bijbel met uitleg die je nu hebt voor als afscheid.
  Heb er zelf gekocht voor de kinders.
  Zag een mooie overall bij de tweede hands. Jammer dat versturen duur is anders deed ik het wel naar je. Was maar en paar dollar en helemaal goed.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!