Appelmoes maken (in foto's)!

Ik was op de markt vanmorgen en zag enorme Goudreinetten liggen:


Echt enorme appels! Ik besloot gelijk maar een tasje mee te nemen om appelmoes van te maken. Potjes spaar ik al sinds we hier wonen en ik gokte erop dat het er genoeg zouden zijn. Toen ik het er met de marktman over had zei hij: 'weet je hoe ze dat in de fabriek doen, appelmoes maken? Ze laten de appels eerst wat rotten..'. (Weet natuurlijk niet precies wat er van waar is, maar ik weet wel dat ze daar valappels voor gebruiken, waar op zich niets mis mee is natuurlijk!)


Ik schilde.. en schilde.. en schilde.. Daarna zette ik het op met een laagje water en een paar flinke scheppen suiker.


De schone potjes en dekseltjes zette ik in de wasbak en goot er gekookt water overheen. Weg bacterien! Daarna liet ik ze uitlekken op een SCHONE, GESTREKEN theedoek. Hygiene voor alles!


Na een poos pruttelen ging ik er met de staafmixer doorheen. Onze kinderen houden niet van stukjes en zo maakte ik er een gladde pap van. Omdat de appelmoes nogal dik was deed ik er nog wat water bij.


De trechter, die ik ooit voor 0,20 euro bij de kringloop kocht kwam goed van pas! Ik vulde de potjes met de hete appelmoes. Omdat de pan te groot was gebruikte ik een grote soeplepel om de appelmoes in de trechter de scheppen. Dat ging prima!


Na het vullen gingen direct de deksels op de potjes en zette ik ze op de kop, totdat ze afgekoeld waren.


Stickers erop met inhoud en data en KLAAR!

Ik ben blij met m'n nieuwe voorraad. Zo kwamen de potjes nog een keer van pas en hoefde ik ze niet weg te gooien. Minder afval dus!

Ik wil graag een keer zelf pastasaus maken. Wie kan me vertellen hoe ik dat moet doen? En moeten de potjes daarna nog in kokend water?

Reacties

 1. Leuk!! Hier staat het ook op de planning :-)

  Al een beetje gesetteld en gewend in je nieuwe huis?

  Groetjes,
  Alberta

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er heerlijk uit! Lekker hè, zelfgemaakte appelmoes....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pastasaus of basis voor tomatensoep in potjes gaat prima, ik zet ze dan nog 20-30 minuten in de oven op 150 graden.. ik doe dat trouwens ook met jam en appelmoes, als het fruit overrijp is maar dan is 10 minuten voldoende.
  Ik heb geen standaard recept voor Pastasaus, doet erin wat ik voor handen heb. Vaak is dat ui, prei, paprika, rode peper, knoflook, kruidenbuiltje(s) voor tomatensoep, bouillonblokje of bouillonpoeder en zout en peper naar smaak en uiteraard tomaten als basis
  Soms gaat er ook lavas, basilicum, selderij in, de hoeveelheden beetje op gevoel. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik doe het ook altijd even in de pan en kook erover voor 10-15 mn. Maar wij zitten hier een eind boven de zeespiegel.Heb jam geprobeerd hier op z'n kop, maar allemaal fout.
  Idd pasta net wat je lekker vindt: ui en kruiden,paprika's, evt. pepers.
  Lekker he Eigen applemoes.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe altijd nog een snuf kaneel door de appelmoes, heerlijk! Pastasaus in potten heb ik nog nooit gedaan, ik maak wel altijd een grote pan maar vries het in. Ilse van uit mijn keukentje doet wel pasta saus in potten, ik zou even op haar blog kijken of daar niet een recept en werkwijze oid tussen zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Steraliseer je ze niet? Vorig jaar stond op iedere pot schimmel bij mij. En maak je de potten niet schoon met soda? Ik ben benieuwd of het goed gaat. De suiker doe ik er pas na het zeven in zo gooi je niks weg van de suiker. Misschien doe je nog wat met het gezeefde prut dan maakt het niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziet er lekker uit! Ik stop de voorraad appelmoes altijd in de diepvries, in potten probeerde ik het nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik doe de appelmoes altijd in zakjes en dan in de diepvries.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vries het ook in, op 2 kg vleestomaten 9 gram zout en 4 gram Italiaanse kruiden. En niet te vergeten eerst twee uien en 4 tenen knoflook fruiten in de pan, daarna ontvelde tomaten toevoegen. Staafmixer erdoor heen en laten ploppen een half uurtje op het kleinste vuur of op het petroleum stel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ook ik vries mn appelmoes in,en doe daar geen suiker in,vind ik niet nodig
  alsook teveel aan pastasaus vries ik in

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vries al jaren geen appelmoes e.d. meer in. Ik vind het makkelijker om een pot eigen gemaakte appelmoes open te draaien, dan eerst mijn appelmoes uit de vriezer te moeten ontdooien.
  Ik heb pas perenmoes gemaakt, ook erg lekker!

  groetjes,
  Marleen

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!