Spullen lenen en uitlenen

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we verhuisden naar het huis waar we nu wonen. We hebben hiervan nog geen seconde spijt gehad en wonen met veel plezier.


Voor de verhuizing ruimde ik flink op en verkocht ik veel spullen, waaronder baby-spullen. Niet omdat een kleintje niet welkom was, maar omdat al die spullen zoveel ruimte innemen. Neem nu het badje: je kunt het niet klein opvouwen en het wordt verder nergens voor gebruikt. Ik verkocht het, en ook de babykamer, die anders op zolder zou komen te staan. Ook de luiers deed ik weg en de kleertjes gaf ik aan m'n zusje. Een jaar later was ik zwanger van J. en moest ik al die spullen weer aanschaffen. Nou ja.. ál.. We besloten eerst eens te kijken wat we nog wél hadden. De Maxi-Cosi die we uitgeleend hadden kwam terug, net als een stapel hydrofiele doeken, luieremmers een slaapzak en zelfs zo'n snotballonnetje. (Hoe heet zo'n ding nou eigenlijk echt?) Vrienden doken hun zolder op en vroegen of we hun badje wilden lenen, en ze hadden ook nog wel kleine slaapzakken liggen. Van zusje leende ik een paar kleine rompers en de kruiken. Op marktplaats kocht ik wasbare luiers, een ledikantje en een commode. Het matras (een speciale 'pur flo') hadden we nog wel bewaard. Onze wandelwagen hadden we uitgeleend, en hoewel we hem terug konden krijgen dacht ik hem niet nodig te hebben. Ik had toch een draagdoek (ook al geleend!). Maar ai.. dat viel toch wel wat tegen, dus plaatste ik een oproepje op facebook en zo mogen we het onderstel én de zitting van anderen lenen. De wagenbak had ik nog wel. Al met al scharrelde ik heel wat bij elkaar. En het voordeel van lenen? Als je het niet meer nodig hebt geef je het weer terug en neemt het geen ruimte meer in in je huis. Datzelfde geld voor uitlenen. Twee schoonzusjes zijn zwanger en ze mogen beiden gerust onze spullen lenen. Zo komt het dat er al een paar stapels hydrofiele doeken en spuugdoekjes (die ik veel te veel had) hun weg vonden naar een ander adresje. De Maxi-Cosi gaat ook weer door als J. eruit is, en neemt dus ook geen onnodige ruimte in. Ik weet wel, als ze er een ongeluk mee krijgen kun je 'm weggooien, maar waarom zou ik 'm op zolder laten staan?


Spullen lenen.. we doen het eigenlijk al veel langer. Beter voor het milieu en voor de ruimte die al die spullen in je huis in zouden nemen. Neem nu de bibliotheek, daar zijn we al heel wat jaren lid van, en dat met groot plezier! Wat zou ik een boeken hebben aan moeten schaffen zeg! Zelf lees ik graag, maar vooral voor E. zijn de boeken niet aan te slepen. Bij de bieb heeft hij genoeg te kiezen, ideaal dus!


In de tijd dat we geen auto hadden leenden we een auto, en eigenlijk ging dat prima! Of wat dacht je van een boormachine? Onze zoons spelen met de oude boormachine en als we er één nodig hebben lenen we er één. Net als de heggenschaar trouwens, waarom zou iedereen een heggenschaar moeten hebben? Andersom gebeurt het ook: een buurvrouw die even een muffinvorm komt lenen of een strijkbout..


Sinds afgelopen zaterdag zijn we lid geworden van de speel-o-theek. Ik had het de jongens al langer beloofd, maar daar moet je echt even de tijd voor nemen. Nu het buiten wat 'herfstig' wordt vond ik het wel een goed idee om eens naar de speel-o-theek te gaan. Tot grote vreugde van de jongens :). We kregen een rondleiding en keken onze ogen uit. Terwijl ik nog wat formulieren invulde gingen E. en A. vast kijken wat we mee zouden kunnen nemen. Per keer mogen we drie dingen meenemen, dat mogen we vier weken gebruiken en dan terug brengen of verlengen. De jongens hadden al bedacht dat we dan voor B., E. en A. wat mee zouden nemen. J. speelt wel, maar heeft nog geen speelgoed van de speel-o-theek nodig. A. was er al snel uit: het kasteel van fisher-price! E. had wat keuze stress, maar met wat hulp koos hij dit:
Typisch een spel wat ik zelf niet snel zou kopen maar wel heel leuk is om te doen! Het valt een beetje onder de categorie 'hamertje tik', een spelletje dat maar een korte tijd populair is en dan voor maanden in de kast beland. Maar nu niet meer, ha! We brengen het over vier weken gewoon netjes terug om vervolgens weer wat anders te kiezen!


Voor B. vonden we ook een leuk spel en blij gingen we weer naar huis. De hele (regenachtige) middag hebben de jongens met het speelgoed zitten spelen. Missie geslaagd!


Leen je zelf weleens wat? Of leen je spullen uit?

Reacties

 1. Vroeger wel eens uitgeleend aan de buren maar nooit werd het terug gebracht, het ging maar om een stanleymes maar toch, het antwoord wat ik kreeg toen ik het zelf nodig had was; is dat wel van jullie? Dan ben je er snel klaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat vervelend! Ja, dan begrijp ik wel dat je er snel klaar mee bent!

   Verwijderen
 2. Geen geweldige ervaringen met lenen en uitlenen.
  Als je het zelf nodig hebt weet je niet aan wie je het nou eigenlijk uitgeleend hebt. Soms komt het met schade terug of vuil. En als jezelf iets van een ander leent gaat het dan juist kapot ofzo.
  We lenen alleen nog (uit) binnen ons gezin ( getrouwde kinderen). en we huren grote machines, partytent extra stoelen ed gewoon bij een verhuurbedrijf. Dit bevalt prima.
  Maar als je goeie ervaringen hebt meteen en uitleen kan dat natuurlijk ook prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is jammer! Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik veelal spullen uitleen waarvan ik verwacht ze niet direct nodig te hebben.

   Verwijderen
 3. Wij lenen ook regelmatig wat uit aan anderen en lenen zelf ook wel. Helaas houdt mijn man ervan om dingen gewoon in de schuur te hebben, dus als hij iets geleend heeft en het de volgende keer in de winkel tegen komt, dan heeft hij de neiging om het zelf te kopen. Om het vervolgens wel weer uit te lenen, dat dan weer wel ��. Leuk blogje weer. Ik zie het voor me dat de kids lekker zoet zijn met hun 'nieuwe' speelgoed. Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja leuk, iemand uit de kerk adviseerde mij ook al om daar eens te gaan kijken. Zij leent daar ook speelgoed, ze had pas het keukentje en keukenspullen toen we bij hun waren, super leuk natuurlijk voor een poosje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, voor een poosje! Zit je ook niet jaaaaaren met een keukentje in huis 😁

   Verwijderen
  2. Haha ja idd! Er zit wel een boete van €2 ofzo op alles wat niet terugkomt? Met een krat vol keukenspulletjes bestaat natuurlijk wel de kans dat er een mes mist ofzo ;-p

   Verwijderen
 5. wat een leuk idee,is dat duur zo,n speel o theek??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind van niet. Wij betalen €32,50 voor een jaar!

   Verwijderen
  2. Op zich niet duur, maar ik geloof dat wij het wel erg hebben getroffen met onze speelotheek: 15 euro per jaar. Voor een gezin met 3 kids mag ik per 6 weken 5 stuks meenenemen!

   Verwijderen
 6. Ik heb heel veel geleend voor zoon. Scheelt een hoop geld. Na ons kreeg zus een zoon en ze volgen elkaar op met maat dus neefje draagt regelmatig kleding van zoon. Van zus krijg ik alles netjes terug. Hier hoef ik niet bang voor te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!