Een alternatief voor (rest)afval! (3)

Het is alweer een poos geleden dat ik schreef over het verminderen van afval. Tijd voor een update!
De nieuwe kliko's waar ik hier over schreef zijn inmiddels binnen. Nou ja.. buiten natuurlijk ;-). Helaas is er iets mis gegaan. Omdat wij nog niet bekend waren bij de firma kliko kregen we dus geen informatiepakket. Toen ik in de plaatstelijk krant las dat je nog 2 dagen de tijd had om een andere kliko te kiezen ben ik eens gaan bellen. Ik gaf door dat we een kleinere kliko wilden, er vanuit gaande dat we die in januari weer in konden leveren. Niet dus.. dit wás de keuze voor 1 januari. Nu hebben we dus toch een kliko voor restafval. We hebben besloten om 'm in de winter te laten staan en 'm in het voorjaar op te laten halen. Zo kunnen we gelijk kijken hoeveel afval we nog over houden. En echt, dat valt heel erg mee! Ik denk dat er 20 cm. rommel in de kliko zat, van twee weken tijd. Omdat manlief de kliko aanvulde met rommel uit de schuur hebben we 'm toch maar aan de weg gezet, maar als we zo doorgaan kunnen we er dus weken mee doen!

Dat restafval, dat gaat dus nog wel. Helemaal nu alle pakken van frisdrank, melk en yoghurt bij het plastic mogen. Maar ja.. dat plastic.. Enorm, wat een berg! Daar wil ik echt wat aan doen! Kleine stapjes voorwaarts, dan komen we er wel. Mijn doel is om maximaal 1 keer in de 6 weken de PMD - kliko aan de weg te zetten. Dus niet om de drie, maar om de zes weken. Dat betekend dat we het PMD-afval ongeveer moeten halveren, een uitdaging!

Eén van die kleine stapjes is deze: yoghurt voor manlief en mezelf halen we bij de boer in statiegeldflessen. Ideaal! Ik fiets er elke week even heen met een schone fles en neem een gevulde weer mee. Omdat de yoghurt duurder is, maar veel lekkerder, nemen we gewoon wat minder, zodat we er financieel gezien er niets op toe hoeven te leggen. Omdat ik toch elke week even ga, koop ik daar ook gelijk een doosje eieren. Het lege doosje gaat gelijk weer mee terug. Een kleine stapje, maar het is er wel één!

Reacties

 1. Ook hier dat dilemma, waar ik maar niet uit lijk te komen. Veel te veel plastic afval voor mijn gevoel, zeker met de nieuwe 'vul'-regels. Per twee weken gaat er wel een zak aan de kant van de weg. Te veel!
  We zijn druk op zoek naar alternatieven, maar die lijken hier toch nog niet zo makkelijk als gedacht.. :o(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pmd eens in de zes weken? Dat vind ik heel knap, als dat gaat lukken. Wij zijn een gezin met 6 personen, en met 2 weken zit deze container echt bomvol, en dat na een paar keer aanstampen :-(,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Nu ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig naar die boerderij!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk zeg, en het lijkt me wel erg lekker, yoghurt van de boerderij!
  Veel is het hè, plastic afval, lijkt wel of dat ze er alles mee verpakken....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn met 6 waarbij 3 coeliakie hebben en alles wat je geproduveert koopt zit dan per stuk verpakt.... wij hebben per 4 weken 2 kilokos plastic, restafval zijn bij ons alleen pampers verder niets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is er in de buurt een afleverpunt voor luiers? De moeite waard om er eens naar te kijken!

   Verwijderen
 6. Hier kun je de zak met plastic kwijt in een container. We hebben iedere week een klein zakje vol. Onze restafval hoeft daardoor nog maar 1 keer aan de weg.
  Je kan ook heel gemakkelijk zelf yoghurt maken. Nog voordeliger. Restje yoghurt in een schone thermoskan, liter melk verwarmen tot 38 graden en er bij doen dan heb je de volgende dag yoghurt, waar je dan weer een beetje van bewaard enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh, goed dat je erover begint!! Ik had vaag iets gelezen dat er in onze gemeente iets ging veranderen.. duss... *kucht beschaamd* per 1 oktober mogen wij ook blik/drank bij het plastic doen en het glas wat in de glasbak gaat daar mag gewoon de dop op zitten. Kijk, dat is nou eens handig!! Bedankt voor je blog :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hier hebben we nog de vuilniszakken. Al willen ze dat ook gaan beperken.Wat betreft plastic flessen en blikjes, die kun je hier inleveren en je krijgt er geld voor terug. Dat heb je al betaald bij aankoop, maar je krijgt het weer terug.
  De kinderen kijken of ze blikjes zien die achteloos weggegooid zijn en als de zak vol is brengen ze het weg en het geeft een leuk extraatje.
  Bij de buren vragen ze, dus dat loopt lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nog eens leuk, geld krijgen voor afval dat je zelf ophaal! Moeten ze hier ook doen!

   Verwijderen
 9. Ik ben ook nieuwsgierig naar de boerderij. Wil ook verminderen.Ja dat plastic is echt ongelofelijk .
  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die uitdaging moet lukken! Wij deden al mee met de proef en zetten toen de grijze kliko maar 1x in de 12 weken aan de weg, dus 1x in de 6 weken de pmd kliko moet lukken ;-) Overigens hebben wij ook een kleine kliko genomen, dat motiveert meer! Enne de rekening aan het eind van het jaar werkt toch ook erg motiverend ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ah ja, die rekening! Ik geloof dat ik het maar een beetje ga bijhouden.. staan we ook niet voor verassingen ;-)

   Verwijderen
  2. De rekening kwam afgelopen week binnen en wij krijgen een behoorlijk bedrag terug :) dus de proef heeft bij ons uitgewezen dat het heel wat oplevert voor milieu en financiën!

   Verwijderen
 11. Wij hebben twee PMD containers (2e extra aangevraagd). Wij zijn met 10 personen, en ik ben blij als ze weer opgehaald worden, zo vol zitten ze. Bij ons komen ze eens in de drie weken, maar om de week zou fijner zijn. Groente enz. neem ik meestal al zonder zak mee, maar het blijft lastig. Wel knap hoor, om het 1 keer per 6 weken te redden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, dat wil ik gaan proberen, 1 x in de 6 weken.. eens kijken of dat me gaat lukken!

   Verwijderen
 12. Goed zeg dat jullie al zoveel minder afval hebben. En nog gezond ook dat je naar de boer fietst om je melkfles te laten vullen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, gezond.. aan beweging geen gebrek hier! Zo'n 25 km op een dag heen en weer naar school. Daarom doe ik het ritje naar de boer meestal op zaterdag ;-)

   Verwijderen
 13. Knap hoor dat jullie zo weinig restafval hebben.
  Ik vind het afval scheiden echt heel lastig worden. Ik sta regelmatig met iets in mijn handen waarvan ik dus eigenlijk niet weet in welke kliko het nu moet.
  Bijv. de chipszakken moeten bij het restafval, maar geld dat dan weer voor alle verpakkingen met een zilveren binnenkant of niet?
  Aluminiumfolie ed hoort dat bij PMD of niet?
  Een PMD-kliko hebben wij niet. Wij hebben gewoon de zakken die 1x per 2 weken worden opgehaald. Meestal hebben wij dan zo'n zak of 5. Ik zou best een kliko willen, nu liggen de zakken opgestapeld in de tuin. Niet echt handig.
  Wij hebben 1 kliko voor het restafval. 240 liter. Die zit meestal halfvol. Maar nu komen er weer luiers bij, dus zal hij wel voller worden. Vanaf 1 januari moeten wij per keer dat wij hem laten legen gaan betalen. Maar ja, ga je een container met (poep) luiers langer dan 2 weken laten staan? Ik denk het niet. Dus wij betalen helaas de hoofdprijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Grietje,

   Bedankt voor je reactie! Chipszakken moeten inderdaad bij het restafval, net als alle andere producten met een zilveren binnenkant zoals zakjes van de koffiepads. Aluminiumfolie hoort wel bij PMD. Het lijkt me inderdaad lastig om zakken te hebben. Wij moeten het tot 1 januari met zakken doen en hebben er dan 2 of 3 per twee weken. Luiers kun je hier in de buurt bij een KDV inleveren. Misschien eens de moeite waard om te kijken of ze dat bij jou in de buurt ook kan?! Het scheelt enorm veel in je kliko én dan hoeft 'ie niet om de twee weken aan de weg!

   Succes ermee hoor!
   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!