Hoeveel mag gezond eten kosten?

Misschien een gekke vraag: 'hoeveel mag gezond eten kosten'? Ik was altijd van mening dat als je gezond wil eten je er wel wat voor over moet hebben. Maar ja, wat is 'wat'? 10 euro per week extra, 20 misschien? En.. wat is dan 'gezond eten'?


Gezond eten is, volgens mij dan, zo veel mogelijk onbewerkt eten. Dus, groenten, fruit, vis, vlees, rijst, enz. Nu is mijn wens al heel lang om alleen maar gezond te eten en het 'ongezonde' als koek e.d. zelf te maken. Tot nu toe is er niet zoveel van gekomen. Het avondeten is meestal gezond. De lunch bestaat altijd uit brood en af en toe een zelfgemaakte soep. En 's ochtends eten we ook 'gewoon' brood. Ze willen hier niet anders! Maar nu de koekjes..


Ik kocht het nieuwe boek van smakelijck en zocht een leuk recept op: 'pindakoekjes'. Daar had ik oa. speltmeel en kokosbloesemsuiker voor nodig, dus ging ik naar Ekoplaza. De speltmeel was snel gevonden maar voor de kokosbloesemsuiker moest ik echt even zoeken. En ja.. gevonden. Een verpakking van maar liefst... 250 gram! Geen wonder dat ik het niet kon vinden! Zo'n kleine verpakking had ik niet verwacht! En toen keek ik naar het prijskaartje.. 6,50 euro! Dus.. 26 euro per kilo! Nee.. dat gaan we niet doen, zei ik nog tegen A. die bij me was. Ik maak ze wel met gewone suiker. Sjonge.. zo'n pakje suiker mag je wel in de kluis bewaren, wat een dure bezigheid!


Gelukkig eten we niet zoveel koek, en nu ik aan het lijnen ben, nog minder. Ik ga heus nog wel koekjes bakken, maar niet met kokosbloesemsuiker.. dat kan bruun niet trekken!


Wat is volgens jou 'gezond eten'?

Reacties

 1. Bij pit & pit zijn de prijzen wel al een stuk vriendelijker. Voor 750 gram kokosbloesemsuiker betaal je daar €7,50. Nog veel geld maar wel veel goedkoper dan de Ekoplaza. Misschien is dat wat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezond eten mag zeker wel wat kosten, maar ik vind dat men tegenwoordig wel wat doorslaat in wat gezond eten dan zou zijn. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik koop ipv kokosbloesemsuiker palmsuiker bij de jumbo 1.99 voor 250 gram. Is de goedkoopste zover ik weet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke blog! Gezond eten mag zeker iets kosten, maar de prijs van kokosbloesemsuiker gaat mij ook te ver. Vroeger gebruikte de auteur van Smakelijck veel palmsuiker, maar omdat daar kritiek op kwam omdat het niet heel milieuvriendelijk zou zijn, is ze in alles overgestapt op kokosbloesemsuiker. Maar niet iedereen is in zo'n positie om zich dat te kunnen veroorloven.
  Zelf koop ik palmsuiker bij de toko voor 1.45 per 250 gr.
  En in plaats van speltmeel is volkoren tarwemeel ook een prima gezonde vervanger. Volkoren is altijd beter dan witte bloem en spelt is waarschijnlijk slechts een hype.

  Ehm even wat nuchterheid :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het een tijd gekocht maar nu niet meer. Ik zoet mijn baksels vaak met banaan en honing. Nu is dat met koek moelijker omdat suiker ook massa is.
  Ik zou zeggen wat is gezond: gezond is zo veel mogelijk vers, suikervrij en onbewerkt eten. En als je dan wel eens trek hebt zelf je koekjes bakken met echte suiker. Is nog altijd beter dan wat je in de winkel koopt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het zeker 5 jaar, misschien nog wel langer, geleden is dat ik suiker of zout gekocht heb. Ik heb een doos klontjes voor de visite en die gaat ook maar niet op. Wij gebruiken helemaal geen suiker of zout en dat bevalt prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat veel fruit tussendoor eten een stuk beter is dan koekjes, en dat als je al zo goed bezig bent dat er weinig koekjes gegeten worden, je best wel een keer gewone suiker kan gebruiken ;-) Dat is altijd nog veel beter dan dagelijks een paar koekjes met kokosbloesemsuiker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die suiker zou ik ook niet kopen. Echt veel te duur. Voor mij is gezond eten veel groentes en fruit, en met veel afwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gezond hoeft niet zoveel te kosten hoor. Als het zo duur is, dan zoek je andere recepten of andere lekkernijen. Zelf maak ik wel eens pindarotsjes, of walnotenrotsjes, met pure chocolade. Heerlijk, makkelijk te maken en niet zo duur.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gezond is niet per defenitie bio of van de ekoplaza. Het is nog steeds niet aangetoond dat dat significant gezonder is. Suiker is suiker, ons lichaam ziet het verschil niet tussen palmsuiker, of bietsuiker het is hetzelfde chemische stofje.
  Ik heb ook mijn twijvels of het milieuvriendelijker is want met een lagere opbrengste per hectare heb je veel meer transportbewegingen nodig om dezelfde hoeveelheid op dezelfde locatie te krijgen.
  Ik eet weinig pakjes en zakjes, weinig vlees (max 2x per week en max 75 g pp), bij vis let ik op de viswijzer, groente en fruit vers, liefst uit nederland indien van de volle grond, maar spercibonen mogen om milieuredenen best uit bv egypte komen.
  Zonder suiker vind ik nergens voor nodig, gewoon 1 van de huidige voedselhypes net als het glutenvrij eten indien je geen coeliackie hebt. Gewoon alles maar met mate eten is gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wel eens van GI gehoord Lisanne?
  Ga je daar eerst maar eens in verdiepen voor dat je gaat roepen dat je lichaam geen verschil ziet...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gewoon eten waar jij je goed bij voelt, iedereen zegt toch iets anders over wat wél of niet gezond is. Ik ben er een tijdh=je helemaal verstrikt ingeraakt dus ik doe nu maar wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik verdraag gewone suiker niet goed. Mijn bloedsuikerspiegel gaat er teveel van schommelen. Als ik bak gebruik ik liefst oerzoet en heel soms een beetje agavesiroop.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij gebruiken nu ook een tijd geen suiker meer mijn man en ik, en je voelt het gewoon ik haal wat stroopwafels met honing van de bioboer

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!