Papieren luiers of katoenen luiers?

Zo ongeveer 6 jaar geleden begon ons avontuur met katoenen luiers. We kochten ze destijds nieuw en het was een hele uitgave. Het was wennen, dat wel, maar toen we eenmaal gewend waren hoorde het gewoon bij ons. B. droeg de luiers totdat hij zindelijk was. Alleen 's nachts en als ik een dag weg ging kreeg hij een papieren luier om.

Toen 3,5 jaar geleden E. werd geboren begonnen we weer vrolijk met de luiers. Al kocht ik er wel wat bij via Marktplaats. E. deed er wat lang over om zindelijk te worden. Zo gebeurde het dat hij het ene moment nog kurkdroog was, een plas deed in z'n luier en het er letterlijk uit droop.. Dus stopten we na ruim 2 jaar met de katoenen luiers en gingen we over op papieren luiers.

A. is inmiddels 19 maanden. hij draagt ook katoenen luiers. Nog wel.. Ik zit nog in dubio. het is namelijk zo dat als ik hem 's morgens een luier om doe, hij alweer nat is voordat ik terug ben uit school. Lastig! Ligt het aan A? Moet ik nog vaker verschonen? Of zijn de luiers gewoon versleten...

Ik ben bang dat het laatste het geval is. De luiers zijn versleten.. Helaas is deze maat bijna niet te krijgen op MP. Als ik ze nieuw moet kopen ben ik zo weer 200 euro kwijt. Is dat het waard? Ik denk van niet. Ik hoop dat A. vroeg zindelijk is, en dan zou ik ze dus nog maar een half tot een heel jaar kunnen gebruiken.

Nu doe ik hem 's morgens uit bed een papieren luier om, voordat hij naar bed gaat 's middags een katoenen en daarna ook katoenen luiers. Totdat hij 's avonds weer naar bed gaat, dan krijgt hij weer een papieren luier om.

Ik denk dat ik zo nog maar even doorga. En als hij vaker nat wordt ga ik toch maar over op de papieren luiers. Jammer.. dat wel.

Heb jij ervaring met katoenen luiers?

O ja, en ben je benieuwd naar het merk van de luiers? Kijk dan maar eens hier.

Reacties

 1. ik vraag me of katoenen luiers wel zo goedkoop is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk onderwerp! Mijn dochters had ik ook in de wasbare luiers en ik vind het nog steeds leuk om hier over te lezen, hoewel het bij ons niet meer actueel is.
  Heerlijk vond ik het die leuke kleurige luiers te wapperen aan de lijn. Nooit die chemische geur van wegwerpluiers die mensen altijd associëren met de geur van poep (in werkelijkheid is die vieze lucht dus afkomstig van de absorptiekorrels). En ik had op deze manier altijd luiers in huis.
  Het klinkt inderdaad alsof jouw luiers hun absorptievermogen aan het verliezen zijn, da's niet zo gek na drie kinderen. Is een overbroekje nog een tijdelijke oplossing? Of een extra inlegger?

  En de kosten? Ja echt, het is veel goedkoper. Ik heb het ooit uitgerekend en het scheelde mij zeker 500 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie!
   Een overbroekje gebruik ik al, maar het helpt niet meer, jammer! Een extra inlegger is geen optie omdat ik nu z'n broeken al bijna niet meer dicht krijg..

   Verwijderen
 3. Ik heb jarenlang katoenen luiers gebruikt.Gewoon van die piké luiers van de Hema. Je had toen van die handige luierklemmetjes, waarmee ze goed op de plek bleven zitten. Maar mijn kinderen werden er niet sneller zindelijk van helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij onze oudste kinderen hebben we katoen luiers gebruikt. Gewoon van die ouderwetse die je zelf moest vouwen. Maar toen onze derde geboren werd was de oudste nog niet uit de luiers. En zag ik het niet zitten om een luierwas te hebben van drie kinderen. Ik ben toen overgestapt op papieren luiers. En nooit meer teruggegaan naar katoenen. Nu is onze jongste (de 6de) 2 jaar. Hij draagt altijd papieren luiers.
  Met een 8-persoons huishouden heb ik al was genoeg (of te veel ;-) )
  En ben ik blij dat ik niet ook nog de luierwas erbij heb.
  Hoewel ik wel wil geloven dat die mooie voorgevormde luiers minder werk zijn dan die ik gebruikte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb ook bij de eerste vier zeker katoenen luiers gebruikt. TOen nieuwe gekocht via een voordelig adres toen. Later kreeg een van de kids uitslag en de billetjes kapot en ben overgegaan naar papieren. Nog weer met een katoenen geprobeerd maar ook veel open billen.
  Toen overgegaan nar papieren. Een ding weet ik wel.katoenen was veel en veel goedkoper,maar als ze groter worden dan werkt het niet meer lijkt het wel en kun je er wel drie tegelijk omdoen.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilma,
   Ik heb het juist andersom, bij gebruik van papieren luiers veel sneller kapotte billen ;-(

   Verwijderen
 6. als je papieren luiers in de aanbieding koopt, bv de DA luiers die zijn echt heel goed en af en toe zijn die 1+1 gratis dan betaal ik voor 40 luiers 7-18 kg 3,50
  daar kan een katoenen luier echt niet tegenop, en dan nog die berg was die je ervan hebt, en wassen en wasmiddel is ook echt niet goedkoop!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geld is niet de enige beweegreden die ik heb. Wat dacht je van het milieu en al de chemische troep die er in papieren luiers zitten?

   Verwijderen
 7. Hier ook katoen, in het begin was ik geen fan, denk dat zoontje gewoon echt te smal was en daardoor lekkages (prematuur). Maar sinds hij een maand of 6 is ging het beter en nu gebruik ik ze nog steeds wel overgestapt op een ander merk. Ik heb veel 2e hands gekocht en dat scheelt ook. Ik heb nu van alles wat en wissel een beetje af. Maar net als jij 's nachts en voor een dagje weg wegwerp. Ik denk dat het zeker goedkoper is, maar voor mij nog belangrijker beter voor het milieu en minder chemische stoffen aan de billen van zoontje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb bij al mijn kinderen tot een jaar of twee katoenen luiers gebruikt aangezien dat beter voor het milieu, mijn portemonnee en het kindje zelf (in papieren luiers zitten schadelijke stoffen en wij hebben allemaal een zeeer gevoelige huid) Het is wel wat meer werk, maar dat heb ik er wel voor over. Om diezelfde redenen zijn we nu ook overgestapt op wasbaar maandverband. Dat bevalt ons tot nu toe heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maandverband heb ik nog niet geprobeerd, inlegkruisjes al wel!

   Verwijderen
 9. je de eerste 5 kids heb ik ook altijd katoenen luiers gebruikt maar de laatste 3 niet meer,ik vond het wel erg veel werk,maar ze hadden ze bij mij om tot dat ze konden lopen en toen ging ik over op papieren luiers,dan plassen ze ook veel meer en kan de katoenen luiers dat niet opvangen denk ik.

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja.. lopen, daar zeg je wat! A. is 19 maanden en loopt nog niet... Toch knap van je dat je het bij 5 kinderen vol gehouden hebt!

   Verwijderen
  2. Mijn vier kinderen zijn allang uit de luiers, ik heb altijd katoenen luiers gebruikt, gewoon vierkante luiers die je zelf moest vouwen en het beviel mij prima. Voor de jongste heb ik op een gegeven moment van die luierbroekjes gekocht (DryNites) omdat hij tot zijn tiende een bedplassertje was. Maar de anderen hebben eigenlijk alleen maar katoen gedragen met plastic luierbroekjes of strikslips eroverheen, je kon toen klemmetjes gebruiken of een veiligheidsspeld om ze vast te zetten. Het was echt veel goedkoper dan papieren luiers. Groetjes Roos

   Verwijderen
 10. Natuurlijk is katoen veel goedkoper! Je wast toch niet voor 7 euro, wat je minstens per week kwijt bent met 2 of 3 kids in de luiers? Zelf ook altijd gebruikt voor onze drie kids (behalve voor 's nachts, dan past het er niet in), totdat ze zindelijk waren (2 á 3 jaar). Heb evt. nog een stapel voor je liggen :).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!