Duurzamer leven #4 Wasbare billendoekjes

Nu J. 8 maanden is merk ik dat ik weer wat meer zin krijg om bezig te zijn met 'duurzaam leven'. Of 'groen leven', net hoe je het noemen wilt. Natuurlijk ging ik tijdens de zwangerschap en na de geboorte van J. gewoon door met de dingen die we al veranderd hadden, maar nieuwe veranderingen waren er nauwelijks. En daarbij kwam nog dat ik toch nog/weer boodschappen met plastic kocht. Dát is het eerste punt dat ik aanpak, stapje voor stapje afvalvrij boodschappen doen.
Het valt niet altijd mee, en dat ligt niet altijd aan mij ;-). Vanmorgen ging ik naar de markt en kocht een kilo appels. Ik gaf mijn katoenen tasje en de marktman deed ze daarin. Ik vertelde dat ik liever geen etenswaren met plastic koop, en hij begreep het, zei hij. Ik kocht wat bananen, die in het zelfde tasje gingen. Daarna nog een peen. "Ik heb er even een plastic zakje om gedaan, hij is nogal zanderig". Juist. Dat dus. Ik zeg nog dat het echt niet had gehoeven maar besef ook wel dat het niet uitmaak of hij het zakje op de markt weggooit of dat ik het thuis weggooi, dus neem ik het aan. Wel geef ik aan dat ik de volgende keer ECHT geen zakje hoef.


Bij B., E., en A. gebruikte ik al wasbare luiers, dit wilde ik bij J. weer gaan doen. Omdat ik de luiers weggedaan had (je kunt niet alles bewaren) zocht ik op het grote WWW naar andere luiers. En eerlijk.. ik zag door de bomen het bos niet meer! Wat zijn er veel soorten bijgekomen zeg! Ik wist niet zo goed wat ik ermee aan moest, kon geen keuze maken en deed toen iets heel simpels: ik zocht gewoon naar de oude, vertrouwde bambino mio luiers. Die kende ik tenminste! Daar wist ik mee om te gaan! Jammer genoeg worden ze in Nederland nauwelijks of niet meer verkocht. Gelukkig vond ik op marktplaats nog een goed set dat ik kocht. Ik zocht alles uit, kocht nog wat losse broekjes (ook via marktplaats) en dat gebruiken we nu, tot volle tevredenheid.


Wat ik bij J. anders wilde doen is het gebruiken van wasbare billendoekjes. Ik las er onder andere bij de gezonde mama over. Het leek me best een logische stap, naast de wasbare luiers. Ik zocht wat op internet en zette een heel pakket Cheeky Wipes in m'n boodschappenmandje van de webwinkel.


 Afbeeldingsresultaat voor cheeky wipes ervaringen
Daarna deed ik de computer uit. Gek he? Dit doe ik regelmatig zodat ik er nog even over na kan denken. En ook in dit geval was dat maar goed ook. Want waarom zou ik een box nodig hebben voor vieze doekjes? Die kunnen toch gewoon bij de luiers in de emmer? Uiteindelijk leegde ik de volgende dag m'n mandje en kocht 1 bak voor schone doekjes, 25 billendoekjes en 1 flesje olie. That's it! En het was nog voordeliger ook dan zo'n hele kit!

Inmiddels gebruiken we de doekjes 8 maanden, en wat zijn ze fijn! Echt, had ik dat maar eerder gedaan! De doekjes gaan inderdaad zo de luieremmer in en worden met de luiers mee gewassen. Ik heb uitgerekend dat ik 3 weken doe met 25 doekjes, dus doekjes heb ik meer dan genoeg. Ik leg er steeds 10 in het doosje, beetje water erbij, soms een drupje olie, en dat is het dan. De hoeveelheid doekjes die je gebruikt is natuurlijk per kind verschillend, maar 25 doekjes moet genoeg zijn. Zelf was ik de luiers om de 5 á 6 dagen, dus zou ik het zelfs met 15 doekjes makkelijk redden.

Onderweg
Als we weggaan gebruiken we een wegwerpluier en wegwerp billendoekjes. Maar dan hebben we het over 2 á 3 keer per maand. Als je vaak weggaat en je kindje onderweg wil verschonen met wasbare luiers en wasbare billendoekjes dan heb je daar een speciaal meeneemzakje voor.

Goedkoper?
De keuze om wasbare billendoekjes te gaan gebruiken was niet omdat het goedkoper zou zijn. Ik weet het niet helemaal zeker maar volgens mij was ik ongeveer 40 euro kwijt. Dat zou betekenen dat ik 40 pakken wegwerpbillendoekjes had kunnen kopen. Tenminste, als je uitgaat van 1 euro per pakje, in de aanbieding. Ik denk dat ik het daar best mee had kunnen redden. 
De redenen dat ik voor wasbaar wilde gaan:
- Beter voor het milieu (luiers wassen deed ik toch al).
- Geen verpakkingen die je weg hoeft te gooien.
- Altijd in huis!  

Een goedkopere manier is wasbare billendoekjes te gebruiken is door ze zelf te maken. Adrianne deed dat ook. Je kunt een lege ijsbak gebruiken om ze in te bewaren. Olie is niet per sé nodig.

Dit was weer een klein stapje in de goede richting. Eerdere stapjes kun je hier lezen:

Reacties

  1. Ik vind het ideaal die wasbare billendoekjes. Heb er zelf ook een stuk of 20 gemaakt van een lap badstof (poetst erg fijn vind ik). Even langs de locker en klaar. Had er ook een stuk of 18 gekocht.

    Enne, wat dacht je van alle chemicaliën die je 'misloopt' als je wasbaar gebruikt :-) Vind ik ook een groot voordeel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed bezig! Hier inderdaad zelfgemaakt. Ik was 5 euro kwijt voor ruim 50 doekjes. We gebruiken ze ook als toiletdoekjes (ipv wegwerp toiletpapier), dus iets meer doekjes is wel nodig. Ik was 3x per 2 weken ongeveer en kom dan precies rond. Ook hier gaan de vieze doekjes in de luieremmer erbij. kHeb een plas- en een poepluieremmer (stickers erop gemaakt met de snijplotter). Functioneert voor mij prima. Fijn dat je er zoveel plezier van hebt! Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook van plan om wasbare billendoekjes te gaan gebruiken, ik moet alleen mijn man nog even overtuigen :)
    Voorlopig wil ik ze alleen thuis gaan gebruiken. Onderweg lijkt me (nog) niet handig en op de opvang gebruiken ze wegwerpdoekjes. Ik twijfel alleen nog over welk merk wasbare billendoekjes ik ga kopen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!