Een 10 - dagen mand/kraammand maken!

Anderhalve week geleden kwamen onze vrienden terug uit Zuid - Afrika, mét hun dochtertje. Een adoptie hadden we nog nooit van zo dichtbij meegemaakt, wat bijzonder! Het meisje is 9 maanden en dus bijna baby-af. Eigenlijk is het gek geregeld hier in Nederland. M'n vriendin zou eigenlijk gelijk weer moeten gaan werken bij thuiskomst. Voor adoptie krijg je 4 weken verlof. Gelukkig is er nog zoiets als ouderschapsverlof, zodat ze wat langer thuis kan blijven bij hun dochtertje.
Ook heb je bij adoptie geen kraamweek waarin je lekker in de watten wordt gelegd. Onze jongste is 4, maar ik kan me nog goed herinneren hoe ik ervan genoten heb. Al die mensen die even op bezoek komen en ja.. ook al de cadeautjes die je krijgt. M'n schoonmoeder maakte voor de kraamweken een 10 dagen mand, met cadeautjes voor alle gezinsleden.
Zelf maakte ik ook eens zo'n mand, maar dat was alweer drie jaar geleden. Het was voor een gezin waar we toen vrij veel contact mee hadden. Ze kregen hun derde zoon. Ik herinner me nog dat ik voor de andere kinderen een rol snoep inpakte. Wat er verder inzat weet ik niet meer.
Ik vond nog wel een foto op m'n computer:
In de weken voor de thuiskomst van onze vrienden maakte ik weer een mand.


Dit zat erin:
1. een oppasboek
2. een letterbanner (slinger daarvan had ik in huis gehangen)
3. een setje Jillz voor vriendin
4. 'energie' zeep voor vriend
5. fisherprice speelgoed voor meisje
6. potje eten voor meisje + bon om een keer eten te bestellen
7. bon voor naamplaatje
8. zwemband voor op vakantie
9. kaars in de vorm van een huisje
10.  2 kartonnen boekjes voor meisje
Hoe maak je nu zo'n mand? Wat doe je erin?
1. Bepaal eerst je budget, hoeveel mag het kosten?
2. Uit hoeveel personen bestaat het gezin? Het is leuk als er voor iedereen een cadeautje in zit.
3. Brainstorm en schrijf je ideeën op een lijstje. Bedenk dat er niet per se dure cadeautjes in hoeven te zitten. Wat denk je van een maskertje, een tegoedbon om een keer ramen te zemen, of zelfs een tweedehands cadeautje?
4. Kijk om je heen! Hele simpele dingen kunnen een leuk cadeautje vormen!
5. Koop cadeautjes en pak ze in. Schrijf op een kaartje of stickertje voor wie het cadeautje is en op welke dag het uitgepakt mag worden.
6. Bedenk en koop iets waar de spullen ingedaan kunnen worden. Desnoods gebruik je iets van jezelf en vraag je het terug als de mand leeg is.


Hoe ik de mand maakte..
Ik deed er zo'n vier weken over om de mand te maken, maar ik wilde het op mijn manier ook perfect doen ;-).
Het eerste wat ik kocht was het huisje in de vorm van een kaars. Ik kocht het bij de Hema. Op het kaartje wat ik eraan vast maakte schreef ik: 'oost west, thuis best'.
Via de weggeefhoek mocht ik een partij kinderboeken ophalen. Daar zaten twee kartonnen boekjes bij, bijna nieuw. Nu weet ik dat onze vrienden graag naar de kringloop gaan, dus besliste ik dat ik deze ook wel in kon pakken. Op het kaartje schreef ik: 'voor elke dag één'.
Vriendin neemt heel soms, in het weekend, een flesje Jillz. Ik kocht een setje, pakte het in, en schreef op het kaartje: 'genietmomentje voor mama'.
Vriend kreeg een flacon zeep waarop het woord 'energie' stond. Zoiets heeft manlief ook eens gehad in zo'n kraammand, en dat vonden we toen zo leuk dat ik het idee nog maar eens gebruikte. 'Omdat ook papa's weleens wat meer energie kunnen gebruiken', schreef ik op het kaartje.
Ik wilde graag een goed stukje speelgoed in de mand doen. Iets wat niet snel kapot gaat en wat je ook niet snel zat bent. Ik koos dit:

Het poppetje maakt geluid, iets wat het kleine meisje erg leuk vind. Ook viel ik voor de kleur van het poppetje, het meisje zelf is ook bruin. Op het kaartje schreef ik daarom: 'Herkenbaar speelgoed'.

Verder kocht ik nog een oppasboek, omdat ik dat zelf altijd zo praktisch vond, en een letterbanner, die ik zelf ook veel gebruik. Het zwembandje kwam uit m'n cadeautjeskast, en kwam zo goed terecht.

Ik wilde bij een eetgelegenheid waar onze vrienden weleens komen een bon kopen, maar die hadden ze niet. Dus deed ik geld in een envelop met een kaartje: 'omdat mama's ook weleens makkelijk willen eten'. Voor het meisje deed ik er een potje eten bij.

De bon voor een naamkaartje kocht ik gelijk met de nieuwe naamkaartjes voor onze eigen jongens. Degene die ze hadden waren verouderd en er stond een verkeerd adres op. Ik vind het zelf een fijn idee als de jongens de naamkaartjes om hebben. Ze staan standaard op ons vakantielijstje en als we weggaan hebben ze ze altijd om. Een praktisch cadeautje dus.

De mand waar ik de spullen in deed kunnen ze gelijk gebruiken als bad, die hadden ze nog niet. Ik zette de mand alvast in huis zodat ze dezelfde dag konden beginnen met het uitpakken van het eerste cadeautje. Bovenop legde ik een mooie kaart (niet de kaart op de foto ;-)) met wat wensen én de uitleg van het cadeau.

Het was ontzettend leuk om te maken, en de cadeautjes werden erg gewaardeerd.

Heb jij ooit een kraammand/10 dagen mand gemaakt?

Reacties

 1. Leuk zo'n mand. Heb er ook eens een gehad.
  Nog nooit een gemaakt.Het idee om voor de man iets te doen is ook leuk.
  Mijn oma had bijv de gewoonte om bij een kraamgezin iets voor de vader mee te nemen: want hij rende de benen uit zijn lijf.
  groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk idee en je cadeaus zijn stuk voor stuk met liefde gegeven. Mijn zus krijgt in augustus de tweede en ik overweeg om ook een mand te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh ja dat is altijd zo leuk zo,n mand,ik heb het zelf ook 8 keer mogen krijgen in de kraamweek,en ja wat bijzonder zo,n adoptie,ik heb het gisteren nog weer gezien op de tv,echt heel mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ze geloof ik vooral gekregen. Ik was er altijd heel blij mee.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een lief gebaar. Ooit ook 2 gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!