Wanneer heb je genoeg?

Deze vraag stelde ik mezelf vandaag. Wanneer heb ik genoeg?

Ik was bezig met de was en de strijk. Voor me lag een stapel beddengoed van de jongens. De oudste twee hebben allebei 3 sets beddengoed. Veel? Genoeg? Ja, genoeg wel, maar niet teveel omdat de oudste regelmatig nat is als hij wakker wordt. Echt wel zo'n twee á drie keer in de week. Tweede had dat ook, maar is sinds drie weken zindelijk, en 's nachts niet meer nat.

Inmiddels heb ik voor de tweede dus eigenlijk geen drie setjes meer nodig, maar ja, weggooien doe je ook niet. Dus, laat ik het gewoon lekker liggen. De jongens slapen in een stapelbed, en ik vind het mooi als er bovenin en onderin hetzelfde beddengoed op ligt, dus dat ene set dat over is komt altijd nog van pas.

Ook voor de jongste heb ik drie sets. De dekbedovertrekjes heb ik zelf genaaid voor onze oudste, 5 jaar geleden. Ze functioneren nog prima! Maar, achteraf gezien, was twee setjes ook wel genoeg geweest. Maar ja, stel je voor dat.. he? Ik neem liever niet teveel risico's, en dat zie je overal terug.

4 handdoekjes voor het haakje in de wc, een diepvries vol vlees, een voorraadkast vol voorraad, een fruitschaal vol fruit, een kast vol kleding, een stoep vol spullen.. en zo kan ik nog wel 10 dingen noemen.

Sommige dingen zijn duidelijk teveel, oftewel, MEER dan genoeg..

Ik merk dat ik me er de laatste weken meer mee bezig houd. Geen idee hoe dat komt, maar ik denk niet dat het verkeerd is. Wordt vast nog eens vervolgd.. ;-)

Hoe zit dat bij jullie? Genoeg? Teveel? Of zelfs.. te weinig??

ps. ik heb de woordverificatie aangezet.. kreeg zoveel spam!

Reacties

 1. Je hebt helemaal gelijk hoor. Ook ik denk dat wel eens vaker. Soms heb je gewoon teveel van alles. Je kunt dan wel denken, als er een versleten is, heb je wel nog voorraad en hoef je voorlopig ook niets te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat ook regelmatig en...heb heel wat spullen weggedaan en nog niets bijgekocht. Voor de jongens koop ik ook niet zoveel kleren meer,ze dragen toch steeds die 2-3 dezelfde broeken en truien.Beddengoed:2 per bed,gelukkig zijn ze hier al groot zodat we geen ongelukjes meer hebben...Maar de maatschappij is nu éénmaal zo,we kunnen niet genoeg hebben.
  Wat kinderfeestjes betreft,loopt het ook de spuigaten uit.Tegenwoordig worden er ca.15 kinderen uitgenodigd (vroeger vierden wij met een 6tal kinderen) en wat zeggen ze dan nu "Dan krijgen we lekker veel geschenkjes!!". Vind ik ook niet correct,gelukkig zijn mijn jongens niet zo,ze nodigen hun beste vrienden uit en doen er iets leuks mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook hetzelfde gevoel, wat heb je nodig om gelukkig te zijn.
  Vooral lieve mensen om je heen, ook hier gaan steeds meer spullen de deur uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb hier een paar weken geleden het volledige huis opgeruimd en man is verschillende keren naar de kringloop en het containerpark gereden. Zoveel te veel !
  Nu probeer ik het wel goed bij te houden. Vandaag ging ie weer en vroeg hij of ik nog wat weg wou gooien :-). Jadus! En ook nog een zak kledij (alweer). Ik wil het nu allemaal beter gaan bijhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook te veel. Ik probeer al een tijd het huis leger te maken, maar het blijft nog steeds te vol. Tijd om snel weer eens nog een hoop spullen weg te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hier ook nog steeds van een aantal dingen veel te veel, beddengoed hebben we al wel teruggebracht tot 1 set voor mij en 1 voor mijn dochter, wij wassen het beddengoed en het gaat dezelfde dag weer terug op bed, kleding kan nog best wat minder, daar ben ik mee begonnen en dochter heeft straks vakantie en dan gaan we haar kast ook eens kritisch bekijken, handdoeken heb ik ook niet zoveel van,nu zijn wij ook maar met zijn tweeen en gebruiken een handdoek meestal 2 keer voor hij de was ingaat. theedoeken en handdoekjes heb ik wel aardig wat van ,maar dat komt omdat ik wel eens iets krijg van mensen die een ander kleurtje kopen omdat de oude kleur ging vervelen?. verder probeer ik mijn spullen ook kritisch te bekijken en als ik het langer dan een jaar niet uit de kast gehaald heb gaat het ook naar de kringloop als ik er verder niemand blij mee kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Daar denk ik de laatste tijd ook regelmatig aan! Aangespoord door een artikel in het Psychologie Magazine een maand geleden... Ik heb van alles ook veel. Of dat echt nodig is? Nee, zeker niet. Van mezelf mag ik dus ook niets meer kopen aan materiaal.
  Eten wordt hier veel weggegooid. Alles in huis hebben en dan toch ineens besluiten om uit eten te gaan, eten te laten bezorgen, toch iets anders willen eten. En ineens ligt het gekochte (en dure) eten dan in de prullenbak. Zo zonde! Ik ga daar zeker meer op letten...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!