Plastic (2)

Een poosje terug schreef ik over plastic, vandaag nog maar een stukje. Via een blog van iemand anders kwam ik op de website van 'Klean'. Was je nog niet overtuigd door mijn vorige stukje, dan moet je deze website maar eens bekijken, incl. de filmpjes. Nou, ik sta weer op scherp!

Trouwens, nu we het toch over plastic hebben. Verzamel jij al plastic? Gewoon, in die hero-zakken? Kleine moeite maar groot resultaat!

Ik verzamel plastic op twee verschillende manieren. Dat heeft wat uitleg nodig:

Op school verzamelen we plastic doppen van bijvoorbeeld sappakken of melkpakken. Het uiteindelijke doel hiervan is geld geven voor een blindegeleidehond. De plastic doppen worden gesmolten en daar worden plastic pallets voor gemaakt voor de voedingsindustrie. (plastic kun je schoonmaken, hout niet, vandaar). Voor 1 blindegeleidehond is 83.000 kilo plastic doppen nodig (ik hoop dat ik het goed onthouden hebt..). Moet je nagaan.. 1 dopje weegt 1 gram.. Dus zijn er 83.000.000 doppen nodig voor één hond!
De doppen verzamelde ik dus al apart van het andere plastic.

Onlangs kwam E. naar me toe. Zij organiseerd het plastic doppen gebeuren. Ze vroeg me of ik meer/ander plastic ook wilde sparen. Ze legde me uit dat op bijna alle soorten plastic een driehoekje staat met een cijfer. Ze had iemand gevonden die al het plastic voor haar wilde recyclen en er dus geld voor wilde geven maar... ze kan daar al het plastic met de code's twee, vier en vijf inleveren!

Dus spaar ik vanaf die tijd al het plastic met een 2, 4 of 5 apart in een zak. Eén keer in de week neem ik het mee naar school. Kijk, dat zet zoden aan de dijk! Mijn zus bracht ook een bak mee, het woog 300 gram, hoppa! 300 dopjes tegelijk!

Het grappige hiervan is dat ik nu werkelijk op al het plastic spul in huis kijk welke code erop staat. Op de gel, de boter, saladebakjes,speelgoed,plastic bekers, enz. enz.

Mijn moeder en m'n zus doen ook mee. Mocht je in de buurt van veenendaal wonen en ook mee willen doen? Welkom bij de 245-club! :-)


Reacties

 1. Ik spaar ook de doppen voor deze actie. Ik heb laatst 840 gram ingeleverd, dus volgens jouw berekening waren dat dus 840 doppen. Per kilo krijgen ze 0,22 en elke hond kost 15.000 euro. Afgelopen jaar heeft de actie 3 hulphonden opgeleverd.

  Verder spaar ik het plastic niet, in onze gemeente geen Hero-tassen. Alles gewoon in de grijze container.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij verzamelen ook het plastic in herozakken. Dat van die doppen hoorde ik pas van mijn moeder, dus die zijn we nu ook aan het sparen. Dat van die code 2,4 en 5 wist ik nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe weet ik waar ik ermee terecht kan in veenendaal.? Woon er niet in de buurt, maar heb er wel mensen waar ik regelmatig bij kom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. we wonen nog maar net een week in ons huis en toen kwam de buurvrouw al naar ons toe om te vragen of ik doppen wilde sparen,ze dacht een gezin met 8 kids heeft heel veel doppen,hihi ,dus ik spaar ze ook,ik doe ze in een wekpot,het is nog een leuk gezicht ook al die gekleurde doppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik spaarde ze ook al voordat de actie begon en vond die kleuren ook zo leuk. Ik wilde er wat van maken maar ja, dat weet je wel he.. Uiteindelijk maar bij de actiespullen gedaan, worden ze nog goed besteed!

   Verwijderen
 5. Wat een goede actie, ik kwam idd laatst ook op die site terecht en schrok echt. Nu pak ik veel meer zwerfafval op... Als je je bedenkt dat die microplastics uiteindelijk gewoon in ons lichaam terecht komen... Blegh!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op de blog van potjesenpannen.blogspot.nl vindt je op de datum 23 juni een heel interessante post over de nummers onderop plastic

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik scheid het plastic ook, verder spaar ik op mijn werk weggegooide kantoorartikelen zoals pennen en lineaals, ik vond op internet iemand die dat verzameld voor een goed doel, je kunt zelfs een formulier aanvragen waarmee je gratis een doos kunt opsturen zonder verzendkosten, zoveel lukt mij niet om te verzamelen,maar zo duur is het niet om een flinke gevulde envelop te versturen en het is goed voor het goede doel en het milieu, doppen kom ik ook genoeg tegen ,maar kan geen inleveradres in mijn omgeving vinden.mocht iemand een inleveradres in Zwolle weten ,ik hou me aanbevolen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je een adres voor mij, dan spaar ik mee!

   Verwijderen
  2. hallo het adres is Robin Puijk, Saffierstoep 56, 9403 RV, Assen, Robin is medewerker bij servicedogs.nl Top dat je ook mee gaat sparen ,zijn ze vast blij mee, groetjes Ans

   Verwijderen
 8. Hé, dat van die nummers wist ik nog niet! Bij ons op dorp geen hero tassen maar gewoon alles bij elkaar in 1 kliko (zelfs gft!) alleen papier apart. Nu hebben ze een dorp verderop 'afval loont', daar kunnen we afval gescheiden inleveren en dan krijg je er een paar cent per kilo voor. Toch leuk als je na een poosje sparen weer een tientje gestort krijg op je rekening!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, echt! Ik dacht dat inmiddels wel alle plaatsen plastic apart moeten verzamelen! En dat 'afval loont' systeem mogen ze van mij ook hier invoeren!

   Verwijderen
 9. Ik verzamel nog geen plastic, maar deze post is inspirerend. Ook leuk dat de school er zo actief aan mee doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sinds wij plastic verzamelen kost het ons 'moeite' om de vuilniszak met restafval vol te krijgen.
  Goede initiatieven. Wij kopen zo min mogelijk plastic, en heb ook vaak bio+ zuivel en daar zitten geen doppen op. Maar zal het plastic eens doorsnuffelen en dan komt er vanzelf wel een zak de kant van V'daal op denk ik zo.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weet iemand een adres in het Noorden waar je doppen kunt inleveren?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment, cake in de broodbakmachine.

Tip: broodbakmix!

Zorgen voor meer rust.. afscheid!